Srbija i dalje u 5G mraku, gotovo jedini u Evropi nemamo mrežu pete generacije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija i dalje u 5G mraku, gotovo jedini u Evropi nemamo mrežu pete generacije

Autor Marko Čavić

Evropa kaska u odnosu na neke razvijene zemlje, a Srbija je i dalje njena "crna rupa" 5G inovacija.

 Srbija nema 5G mrežu u Evropi Izvor: GSMA

Najnovije istraživanje GSMA asocijacije o stanju mobilne industrije u Evropi predviđa da će teški tržišni uslovi koji utiču na sve nas imati i negativan uticaj na prihvatanje i širenje 5G mreže, pri čemu čak i one zemlje za koje se očekuje da će imati najveći obim prihvatanja do 2025. godine već zaostaju za globalnim konkurentima.

U Izveštaju o evropskoj mobilnoj ekonomiji za 2022. GSMA ističe da su 34 tržišta u Evropi imala 5G dostupnu krajem juna ove godine, sa 108 operatora koji su nudili komercijalne usluge i udelom korisnika od oko 6 posto u ukupnoj bazi korisnika koji koriste mobilne usluge (Island, Ukrajina, Belorusija, Moldavija, Albanija, Crna Gora i takozvano Kosovo nisu iz nekog razloga uključeni u ovo istraživanje).

Asocijacija je procenila da će prosečna 5G penetracija dostići 44 posto do 2025., pri čemu se očekuje da će Velika Britanija i Nemačka voditi sa 61 posto odnosno 59 posto, piše Mobile World Live. Međutim, analitičari GSMA-e primetili su da čak i te zemlje verovatno zaostaju za globalnim konkurentom Južnom Korejom, za koju se procenjuje da ima penetraciju od 73 posto, kao i SAD-om i Japanom s otprilike 68 posto.

GSMA je ukazala na brzinu širenja pokrivenosti kao na "ključan faktor" tvrdeći da gotovo trećina evropskog stanovništva do 2025. neće moći da koristi 5G, u poređenju s manje od 2 posto u SAD i Južnoj Koreji. Ponovili su poziv da se stvore "pravi uslovi za privatna ulaganja u infrastrukturu, modernizaciju mreže i digitalne inovacije" uključujući isticanje potrebe za doprinosima troškovima mreže s drugih mesta.

Potpredsednik GSMA-e za politiku i regulaciju Daniel Pataki rekao je da se usvajanje 5G-a u Evropi događa "brže nego ikad pre, ali je potreban veći fokus na stvaranje pravih tržišnih uslova za ulaganja u infrastrukturu kako bi se održao korak s drugim svetskim tržištima", i dodao da bi "to trebalo da uključuje i sprovođenje načela pravednog doprinosa troškovima mreže".

Druge prognoze u Izveštaju uključuju povećanje jedinstvenih mobilnih pretplatnika sa 474 miliona u 2021. na 480 u 2025; rast mobilnih IoT veza sa 172 na 406 miliona i ukupan kapital operatora od 122 milijarde evra između 2022. i 2025. godine.

Evo kako sve 5G mreže mogu da izgledaju:

Srbija i dalje crna rupa Evrope

Prema GSMA Izveštaju za 2022. godinu u Srbiji je planirano komercijalno uvođenje 5G mreže, ali je naša zemlja i dalje jedna od izuzetno malog broja evropskih država koje nemaju 5G mrežu.

Uz Srbiju su tu još samo Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Rusija, Turska i Litvanija. Sve ostale zemlje u Evropi imaju makar jednu komercijalnu 5G mrežu.

Kod nas još uvek nije sprovedena dodela frekvencija za 5G, a pojedini domaći operatori izjavili su da spremno očekuju odluku države u vezi s tim. Ipak, u ovom trenutku, iako se aktivno priča o prednostima 5G i njenom uticaju na ekonomiju, ubrzavanje digitalne transformacije i poboljšanje života, nema jasnih pokazatelja da nam 5G stiže do kraja ove godine, a teško da će to moći da se desi u punom obimu i tokom 2023. godine.

Anketa

Plašite li se 5G mreže?

  • Ne, 5G je OK!

    68.5% (448)

  • Da, plaši me 5G!

    16.97% (111)

  • Ne zanima me 5G.

    14.53% (95)

Plašite li se 5G mreže?

Rezultati

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 21

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Moderan

Ja se prosto sebi divim kako prezivljavam bez 5G u Srbiji. Kola vise ne bih mogao koristim bez multimedije i vido striminga, a ne bih umeo ni da ih parkiram bez elektronske rucne. Na semaforu bih ostao do sutra bez start-stop sistema. Bez zakrivljenog monitora vec bih postao razrok a da se nisam "otvorio" sa 300 EUR za norveski radijator, imao bih racune za struju kao Grk. I da mi jos nije ovog pametnog sata da mi broji korake, kalorije, otkucaje i broj prevrtanja u snu, postao bih pravi imbecil.

beogradska seljačina

Mojne bre više te "biznis" priče, već 20 godina samo što nije revolucija i lavina inovacija, promena paradigme, tim stručnjaka, ekipa snova i leteći medvedi, sve stvarno bitno ide na papir i pečat od kako je sveta i veka.

vojska_spasa

I nadam se da nikad nece, jer ce cipovani padati ko i u ostatku sveta. Ko razume shvatice.