5G mreža se širi na svemir, pokriće celu planetu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5G mreža se širi na svemir, pokriće celu planetu

Autor Marko Čavić

Ericsson, Qualcomm i Thales prebacuju 5G mrežu u svemir kako bi usluga bila dostupna i na okeanima.

 Samsung Galaxy A53 5G 9.jpg Izvor: SmartLife / Samsung

Kompanija Ericsson udružila se sa jednim od najpoznatijih proizvođača čipova, kompanijom Qualcomm i francuskom kompanijom Thales za proizvodnju aviona, kako bi zajednički testirali i razvili 55 mrežu u orbiti planete Zemlje, koja će biti realizovana satelitski.

Svemirska konekcija najnovije generacije time se dalje razvija i ostavlja mogućnost da 5G signal putem satelita bude dostupan baš svuda, uključujući obode svemira.

Možda će vas zanimati

Ericsson je objavio da je sklapanje partnerstva usledilo nakon odobrenja 3GPP-a za satelitski vođene 5G nezemaljske mreže (NTN odnosno non-terrestrial networks) u martu 2022, prenosi Mobile World Live.

Cilj je da se iskoristi satelitska infrastruktura za širenje i za takmičenje u globalnoj pokrivenosti 5G mrežom, uključujući područja s nedovoljno usluga i mesta na kojima 5G mreže sad nisu dostupne i nisu planirane za bližu budućnost (nadamo se da to ne obuhvata Srbiju ni u jednom ni u drugom slučaju).

Početni rad Ericsson, Qualcomm i Thales kompanija odvijaće se u Francuskoj, i to putem testiranja i autentifikacije 5G NTN-a, s krajnjim ciljem da kompatibilnim pametnim telefonima omogući pristup mrežnoj povezanosti sledeće generacije bilo gde na zemlji, pružajući potpunu globalnu pokrivenost za širokopojasne usluge prenosa podataka, glasa i primenu 5G servisa velikim brzinama.

Švedski Ericsson, koji nam je nedavno predstavio prilično uznemirujuću metaverzum budućnost, objasnio je da bi korišćenje satelita niske Zemljine orbite (LEO odnosno Low Earth Orbit) za 5G konekciju uključivalo pokrivenost u ekstremnim geografskim područjima uključujući okeane, nedostupna mesta i druge regione planete gde je nemoguće dobiti zemaljsku pokrivenost signalom.

Ericsson-ova uloga u ovom poslu biće provera 5G virtuelnog RAN skupa izmenjenog tako da omogući rukovanje radio signalima, dok će kompanija istovremeno raditi i na razumevanju toga šta se tačno događa s prostiranjem radio talasa kroz vakuum svemira i Zemljine atmosfere putem brzih LEO satelita.

Thales će, u međuvremenu, raditi na proveri kompatibilne radio satelitske nosivosti prikladne za postavljanje na LEO birds, a Qualcomm će osigurati uređaje za testiranje, i to za proveru da se na 5G NTN može povezati sa što većim brojem budućih pametnih telefona.

Erik Ekuden, jedan od potpredsednika i tehnički direktor Ericsson kompanije, veruje da će saradnja na testiranju i validaciji "biti velika prekretnica u istoriji komunikacija", a obavljen posao bi mogao da bude čak i ključan za izradu prototipa satelita opremljenog 5G vezama za lansiranje u orbitu za komercijalnu i druge vrste upotrebe.

Ovo, naravno nije prvi put da se govori o mobilnim tehnologijama u svemiru, a osim ovog, primer za to je i udruživanje kompanija Google i Apple, koje svojom svemirskom 6G mrežom žele da neutrališu značajnu prednost Kine, koja trenutno vodi ne samo po broju patenata za 6G, nego i u razvoju sistema za rad u 6G okruženju.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

VecaBgd

Pa nama ni 3g ne radi...kakav crni 5g, to ce u Srbiji da dodje 2050...mozda

Саша

Домет 5Г је 30-50 метара, како онда може са сателита да шаље сигнал. А на страну што сателити не постоје, већ се користе оптички каблови за нет.

Ime

@Саша Staviće jače kondenzatore marke rubikon od 1000 mikrofarada?