OBORENI SVI REKORDI: Nova 6G mreža testirana - do 100 puta brža od 5G standarda | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBORENI SVI REKORDI: Nova 6G mreža testirana - do 100 puta brža od 5G standarda

Kina otišla korak iznad 5G mreže i objavila rekordne rezultate 6G streaming prenosa podataka.

 LG 6G Demo 04 Izvor: SmartLife / LG

I dok se u Srbiji još uvek čeka 5G, koji bi u pravom smislu trebalo da bude dostupan najranije tokom prve polovine ove godine, Kina odavno testira 6G tehnologiju i mreže koje će nuditi nove servise i brzine prenosa podataka koje su zapanjujuće veće od 5G mreže.

South China Morning Post list objavio je priču o prenosu podataka u kineskoj 6G mreži brzinom od 1 terabita na ramaku nešto većem od jednog kilometra, što je najveća brzina prenosa podataka ostvarena zvanično bežičnim putem.

Možda će vas zanimati

Istraživanja je vodio profesor Žang Čao sa Univerziteta Đinghua, jednog od najvećih istraživačkih univerzitetskih centara Pekinga i Kine, a rekordne brzine prenosa podataka ostvarene su zahvaljujući veoma visokom frekvencijama radio talasa korišćenih tokom transmisije - vorteks-milimetarski talasi.

Nažalost, ova istraživanja samo usput se odnose na 6G mreže, jer ove vrste alasa, koje putuju do ili brže od pet puta od brzine zvuka osmišljeni su za hipersonično oružje, za komunikaciju i direktno ciljanje udaljenih meta i sprovode se uz nadzor kineske vojne industrije.

Ipak, sistem je prvi put zvanično testiran kao 6G mreža budućnosti, a osposobljena je i puštena u rad tokom Zimskih olimpijskih igara u Kini, zahvaljujući čemu je moguće isporučiti preko 10.000 prenosa uživo visoke definicije na istom mestu. Prema rečima profesora Žanga Čaoa, vorteks milimetarski talasi su najveći proboj u izučavanju radio talasa u poslednjih 100 godina. Ova vrsta radio talasa, za razliku od svih drugih trenutno korišćenih imaju tri dimenzije umesto dve, i podsećaju na vrtlog koji se stvara tokom tornada.

Ono najzanimljivije u vezi sa ovim istraživanjem, tvrde kineski naučnici, nije sama brzina prenosa podataka, nego nova fizička dimenzija koja bi mogla da dovede do neverovatnih proboja u daljim istraživanjima prenosa informacija.

Prema sadašnjim rezultatima istraživanja 6G mreža bi mogla da bude do 100 puta bolja u smislu kapaciteta i brzine mreže, a doneće i mogućnost komunikacije i iz svemira, a Kina će verovatno ostati lider i u tom domenu, jer ova država sama ima više od 40% aktivnih 6G patenata, iako ima rivale kakvi su Nokia Networks, Cisco, Samsung i posebno Ericsson.

S druge strane kineski proizvođači 5G opreme i dalje se susreću sa američkim blokadama širom sveta, ali i planom te zemlje da skloni sve ZTE i Huawei komunikacione releje širom SAD. Taj poduhvat je drastično poskupeo - sa 1,8 milijardi dolara tokom 2020. danas zahteva najmanje 5,6 milijardi dolara.

Više o 6G mrežama pročitajte u našim ranijim vestima.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cemu?

Ludilo profita ce kroz neku godinu trijumfalno da proglasi rekordnu brzinu na rekordnoj razdaljini prenos informacija protonskim topovima. A zivi svet?

Doktor

Nedaleko od moke zgrade ima neki predajnik,ne znam sta je sa sigurnoscu ali znam da insekti uvek u roju leze oko bandere,kao drogirani.

Neko iz mase

Talas brži od svetlosti... A?