6G DOBIJA OBRISE: Dok Srbija čeka da se podele frekvencije za 5G naučnici uveliko razvijaju novu mobilnu mrežu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6G DOBIJA OBRISE: Dok Srbija čeka da se podele frekvencije za 5G naučnici uveliko razvijaju novu mobilnu mrežu

Kineska kompanija najavila pokretanje 6G mreže do 2030. godine.

  Izvor: MONDO / Microsoft

Erik Ksu, aktuelni predsedavajući kompanije Huawei, najavio je mogućnost lansiranja šeste generacije bežične komunikacione tehnologije odnosno 6G za 2030. godinu.

6G tehnologija i dalje nije u potpunosti definisana, ali ima isti cilj kao i prethodne 4G i 5G tehnologije, a to je doprinos napretku ekonomije lokalno i globalno i poboljšanju korisničkog iskustva.

Možda će vas zanimati

Huawei uskoro planira da objavi dokumentaciju u kojoj će biti objašnjeno kako bi 6G tehnologija trebalo da izgleda. Pored toga, konstantno se radi na istraživanju najsavremenijih tehnoloških rešenja kako bi se na najbolji način realizovao 6G.

Na osnovu detaljnih istraživanja i saradnje sa drugim učesnicima u okviru industrije moguće je kreiranje vrednosti kojom 6G prevazilazi postojeće 5G i 5.5G tehnologije i nalazi širu primenu u različitim scenarijima i slučajevima korišćenja.

Prema ranijim izjavama naučnika i istraživača na polju 6G tehnologije za samo desetak godina bićemo svedoci novog poretka telekomunikacija, koje stručnjaci sad upoređuju sa šestim čulom i nervnim sistemom, koji će nas sve spojiti u jednu celinu.

Međunarodna unija za komunikacije pozvala je na razmenu ideja o ovoj temi. “6G razvija standarde 5G i unapređuje ih dalje u svakom smislu. On će biti univerzalniji, odgovaraće izazovima sa kojima se suočava društvo, obezbediće rad sistema mobilne televizije i interneta“, rekao je Sergej Makarov, profesor Više škole primenjene fizike i svemirskih tehnologija na Sankt Peterburškom politehničkom univerzitetu Petar Veliki.

Sad uglavnom koristimo zemaljsku i kablovsku televiziju, a 6G će sve to prevesti u mobilni režim. “Mobilna televizija će postati ozbiljan konkurent. Regionalne televizijske kompanije će moći da formiraju sopstveni televizijski sadržaj, a ovo je vrlo ozbiljan korak napred sa stanovišta biznisa i razvoja interaktivnih televizijskih tehnologija“, objašnjava naučnik. Nova vrsta televizije testiraće se u eksperimentalnim zonama 5G, mada to zahteva ozbiljne finansijske troškove i pravno angažovanje.

Sledeća generacija mobilne komunikacije će dovesti do revolucionarnog proboja - ujediniće industrijske i svakodnevne internet stvari. “Sad su to raštrkana ostrva, koja funkcionišu odvojeno jedno od drugog. U budućnosti će na istoj mreži biti automobili, vozovi, avioni, svemirske letelice, kucni aparati. Treba doći do ogromnog broja proizvođača i ponuditi im povoljan ujedinjeni standard komunikacije“, rekao je Makarov.

Ovo je samo deo onoga što je u planu za 6G mreže, a SmartLife je već opširno pisao i o 6G šestom čulu, 6G frekvencijama i mnogim drugim za sada poznatim zanimljivostima o mreži nove generacije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA