Uprkos krizi ulaganje u inovacije i 5G ne sme da prestane niti da se smanji | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uprkos krizi ulaganje u inovacije i 5G ne sme da prestane niti da se smanji

Autor Marko Čavić

Održan je najznačajniji tehnološki događaj u Evropi - Innovative for a Diverse Europe.

 Huawei MWC 2022 Nastup (11).jpg Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Rano otkrivanje požara u cilju prevencije mogućih katastorfa, smanjenje upotrebe vode zarad uštede ovog krucijalnog resursa, kao i smanjenje upotrebe pesticida u poljoprivredi, akustičko praćenje šuma i klimatskih promena, samo su neki od značajnih inovativnih 5G projekata koje je kompanija Huawei implementirala u prethodnom periodu, istaknuto je na događaju Evropski dan inovacija 2022 u Budimpešti.

Događaj je okupio više od 250 predstavnika različitih industrija, ministarstava i akademske zajednice, koji su predstavili značaj najnovijih tehnoloških rešenja. Reč je o najistaknutijem samitu o tehnologijama u Evropi koji organizuje kompanija Huawei, a ove godine fokus je bio na temi Innovative for a Diverse Europe.

Kroz različite projekte i primere rada ove kompanije, još jednom je dokazano da inovacije mogu da unaprede digitalizaciju, prelazak na upotrebu zelene energije, očuvanje biodiverziteta, kao i pronalaženje i podržavanje talenata.

Zvanični deo samita otvorio je Džef Vang, predsednik odeljenja za odnose s javnošću i komunikacije kompanije Huawei, koji je objasnio zašto su nam danas više nego ikad potrebna inovativna rešenja.

"U kompaniji Huawei verujemo da kroz kontinuirana ulaganja u istraživanja i razvoj možemo razviti inovativna rešenja od velikog značaja za budućnost. Taj proces jeste neizvestan, kao uostalom i budućnost svih nas, ali jedna stvar je sigurna - inovacije će biti ključne za kreiranje održive budućnosti. Radujemo se svakoj saradnji sa partnerima, jer na taj način zajedno stvaramo pametniju, zeleniju i održivu Evropu", izjavio je Vang.

O tome da je kompanija Huawei kroz svoje projekte zajedno sa evropskim partnerima napravila velike pomake, u prilog govore i primeri koji su predstavljeni na događaju. Upravo ova kompanija je kreator mnogih inovativnih 5G rešenja na starom kontinentu. Kompanije Huawei i Nova sarađivale su u Grčkoj sa startapom PROBOTEK na razvoju i implementaciji inovativnog rešenja za rano otkrivanje požara i intervenciju koristeći 5G mrežu, veštačku inteligenciju i dronove. Cilj ovog pilot projekta, kako je rečeno na samitu, bio je rešavanje društvenih, ekoloških i ekonomskih problema.

Slična ovom projektu jeste i saradnja nastala u Austriji kada je kompanija Huawei sa firmom koja se bavi dronovima, Dronetech, razvila pametno poljoprivredno rešenje. Naime, zahvaljujući 5G tehnologiji, pronađen je način za smanjenje upotrebe vode, kao i pesticida, ali tako da je produktivnost zapravo povećana.

Kompanija Huawei predstavila je i svoj program za očuvanje prirode TECH4ALL, nastao u saradnji sa Rainforest Connection-om i poljskim Nacionalnim parkom Bjaloveška. Reč je o izumu sa sistemom akustičnog praćenja šuma, a koji pokreće veštačka inteligencija. Zahvaljujući njemu može se proučavati uticaj klimatskih promena na biodiverzitet.

O značaju saradnje države sa kompanijom Huawei govorio je na događaju mađarski ministar spoljnih poslova, Peter Szijjarto.

"Centar za razvoj i istraživanje kompanije Huawei koji se nalazi u Budimpešti, kao i najveći evropski logistički centar u blizini glavnog grada, od posebne je važnosti za Mađarsku. Ponosni smo što kompanija Huawei ulaže u nas, naše talente, ljude i obrazovni sistem. Istakao bih da su obe strane imale mnogo benefita od strateške saradnje potpisane pre deset godina, a mađarska vlada je spremna da je nastavi", rekao je Szijjarto.

Na samitu su predstavljeni i različiti projekti kompanije Huawei koji su realizovani u Mađarskoj. Zahvaljujući ovom partnerstvu se gradi prvi evropski 5G pametni železnički čvor, a u saradnji sa jednim univerzitetom se kroz fotonaponska rešenja olakšava istraživanje za prevenciju od poplava na zaštićenim područjima sliva Dunava.

Zaključak ovogodišnjeg samita Evropski dan inovacija 2022 je da tradicionalna proizvodnja, usluge, kao i ekonomija, nestaju. Zato međunarodne organizacije, kompanije, privatni sektor, kao i vlade, treba da se udruže i da rade zajedno kako bi se podržala digitalna transformacija koja će doprineti kreiranju pametne, zelene i održive budućnosti.

Huawei program namenjen studentima

U toku samita, Univerzitet javnih službi Mađarske potpisao je ugovor o partnerstvu sa kompanijom Huawei i time omogućio mladim talentima da učestvuju i budu stipendisti u programu Seeds for the Future za promovisanje IKT obrazovanja.

Reč je o programu kroz koji je u protekle dve godine više od 1.000 studenata iz 12 evropskih zemalja dobilo ukupno pet miliona evra, a u njemu učestvuju i studenti iz Srbije.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi