PROMENE KOJE ĆE UTICATI NA SVE NAS: Drastično ubrzanje interneta, 5G mreža, rudnici bez rudara i smanjenje CO2 | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROMENE KOJE ĆE UTICATI NA SVE NAS: Drastično ubrzanje interneta, 5G mreža, rudnici bez rudara i smanjenje CO2

Kompanija Huawei otkrila je šta nas očekuje u bliskoj budućnosti i kako će ICT promene uticati na sve nas.

 Huawei MWC 2022 Nastup (2).jpg Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Digitalna ekonomija se ubrzano razvija, a prognoze su da će više od 50 odsto globalnog BDP-a biti digitalizovano ove godine, dok će tržište proširene stvarnosti generisati 1,5 biliona dolara u ovoj oblasti do 2030. godine.

Zbog toga smo na impozantnom štandu kompanije Huawei, koji je i ove gorine zauzeo gotovo celu halu 1 MWC sajma u Barseloni, imali priliku da se upoznamo sa rešenjima kojima će kompanija omogućiti da svet šalje manje ugljenika u vazduh i atmosferu, postiže više i bolje rezultate poslovanja, ali i koristi konvergentni hardver i softver koji će zajedno transformisati sve industrije u kojima se danas posluje.

Možda će vas zanimati

Kompanija je pokazala kako se može raditi u rudniku bez ijednog rudara (pomoću inteligentne sinergije softvera i inovativnog hardvera 5G mreže), kako izgledaju savremena bazne stanice 5G mreže, konvergentna rešenja za zabačene i ruralne delove zemlje koji jednostavno mogu da dobiju mobilni signal, nova Cloud rešenja, ali i mogućnosti veštačke inteligencije, koja obuhvataju uobičajene sfere upotrebe, a posebno u okviru virtuelne i proširene realnosti (VR i AR).

Ipak, dve najaktuelnije teme koje će u budućnosti uticati na ICT industriju jesu:

  1. smanjenje emisije ugljenika i
  2. digitalizacija.

Ovo je istaknuto u izlaganju kompanije Huawei na godišnjem svetskom skupu predstavnika mobilne industrije MWC u Barseloni (Mobile World Congress 2022).

Pogledajte impozantni Huawei MWC 2022 štand:

Pogledajte

01:59
Huawei MWC 2022 Nastup VIDEO
Izvor: SmartLife
Izvor: SmartLife

Prema rečima Guo Pinga, predsednika kompanije Huawei, rezultati istraživanja pokazali su da bi samo detaljno praćenje globalnih podataka o životnoj sredini moglo da stvori emisiju ugljenika koja je jednaka 12,5 odsto današnjih ukupnih emisija.

“Danas nam je potrebno više od snage digitalne ekonomije, potrebna nam je dugoročna vitalnost. Dakle, moramo razmotriti novu dimenziju, smanjenje ugljenika. Imajući u vidu taj cilj, Huawei će značajno povećati investicije u osnovne tehnologije i zajedno sa partnerima radićemo na preoblikovanju fundamentalnih teorija, arhitekture računara i softvera“, rekao je Ping.

 Guo Ping Huawei MWC 2022 govor Izvor: SmartLife / Huawei

Više bitova, manje vati

Postojeće teorije i arhitekture računara nisu u stanju da isprate trendove na tržištu, ocenio je Ping. Kompanija Huawei pridržava se strategije Više bitova, manje vati, kojom se obavezala da svoje proizvode učini 2,7 puta energetski efikasnijim. Kroz ovakav napredak, ICT industrija je u mogućnosti da pomogne drugima da smanje sopstvene karbonske uticaje. Zapravo, ovo smanjenje će biti 10 puta veće od emisija same ICT industrije.

Akcenat je stavljen i na razvoj uzbudljive nove arhitekture računara, koja trenutno integriše fotonske i elektronske tehnologije kako bi se rešili tehnološki izazovi. Kada je reč o softveru, Huawei gradi nove softverske ekosisteme u cilju zadovoljenja povećane potražnje za računarskim kapacitetom, koju je prouzrokovao eksplozivni rast veštačke inteligencije.

Guo Ping je istakao da odlično iskustvo kupaca proizilazi iz softversko-hardverske sinergije koja im efektivno pomaže u istraživanjima doprinoseći poboljšanju ICT proizvoda i tehnoloških inovacija za evoluciju mreže.

Pogledajte kako je izgledao Huawei MWC 2022 nastup:

“Huawei je zauzeo drugo mesto na tabeli Evropske Unije za industrijska istraživanja i razvoj za 2021. godinu. Nastavljamo da još više ulažemo u optimizaciju arhitekture sistema i udvostručavanje performansi softvera. Cilj nam je da prevazilaženjem tehničkih i tehnoloških izazova izgradimo veoma pouzdan lanac snabdevanja“, rekao je Ping.

Ping je izlaganje zaključio porukom kompanije Huawei da ostaju posvećeni strategiji globalizacije i omogućavanju klijentima da postignu najveći poslovni uspeh, jer Huawei je kompanija sa najkompletnijim paketom ICT mogućnosti u digitalnoj industriji. Ova činjenica omogućava prednost u evoluciji ka budućim mrežama zasnovanim na veštačkoj inteligenciji.

Zanimljivo je da je naslov govora na MWC sajmu direktora kompanije Huawei bio Just look up, let's light up the future inspirisan Netflix hit filmom Don't look up, u kojem se svet suočava sa velikom katastrofom koju radije ignoriše. Iz kompanije Huawei ne veruju da je to budućnost koja je pred nama, ali da bismo videli budućnost - moramo da gledamo gore, pa i izvan granica sagledivog.

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA