PAMETNI FLASTERI: Bolja kontrola rana, brži oporavak i manje poseta lekaru | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PAMETNI FLASTERI: Bolja kontrola rana, brži oporavak i manje poseta lekaru

Ideja je da se flaster zalepi i da preuzme kontrolu nad zarastanjem težih oblika posekotina ili otvorenih rana nastalih pucanjem kože.

  Izvor: SmartLife / BEST group

Za razliku od posekotina koje zarastaju relativno brzo i bez mnogo nadgledanja, specifične teže rane kao što su dekubitusi ili različiti tipovi čireva na različitim delovima tela zahtevaju redovno praćenje, što znači neprestane posete lekaru.

To bi uskoro moglo da se promeni, ako se pitaju naučnici iz Grupe za savitljivu elektroniku i senzore (BEST – Bendable Electronics and Sensing Technologies group) sa Univerzteta u Glazgovu.

Možda će vas zanimati:

Rezultat njihovog višegodišnjeg rada je pametni kompresioni flaster koji, za sada, još uvek nema zvaničan naziv. Ono što ovaj flaster ima je savitljivi senzor koji prati stepen zatezanja kože oko rane i njenu temperaturu što su ključni parametri pri zaceljivanju pomenutih dugoročnih rana.

Sa ovim flasterom pacijent ne mora da ide kod lekara, već mu samo prosleđuje vrednosti koje prikuplja aplikacija na telefonu preko NFC veze.

Pored ubrzavanja zaceljivanja navedenih teških rana, ovaj flaster može da se koristi i da olakša život osobama sa disajnim problemima, bilo da se radi o akutnim zapaljenjima (kao što je, nažalost, i dalje aktuelni Covid-19) bilo o hroničnim problemima kao što je astma. Merenjem zategnutosti kože na grudnom košu mogu da se otkriju nepravilnosti u disanju, dok je povišena temperatura znak infekcije.

Pametni flasteri su nedavno ušli u fazu testiranja van kontrolisanih laboratorijskih uslova, a u grupi BEST se nadaju da će za manje od dve godine doći do finalne verzije koja će se naći u apotekama širom sveta.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA