NOVA GODINA DONOSI VELIKE PROMENE PLAĆANJA U SRBIJI: Mobilno plaćanje i JOŠ 4 INOVACIJE koje ćemo koristiti tokom 2022. | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVA GODINA DONOSI VELIKE PROMENE PLAĆANJA U SRBIJI: Mobilno plaćanje i JOŠ 4 INOVACIJE koje ćemo koristiti tokom 2022.

I lakše i brže - Predstavljamo Visa Smart vodič

 Visa Top 5 inovacija plaćanja u Srbiji Izvor: SmartLife / iStock

Inovativni sistemi plaćanja stigli su i kod nas, a tokom 2022. godine sve više ćemo se navikavati da plaćamo beskontaktno - prislanjanjem kartice, mobilnim telefonom ili gadžetima, a umesto tradicionalnih POS terminala, sve češće ćemo viđati mobilne uređaje, kao vid elektronskih kasa.

U svetu koji je oblikovan pandemijom Kovid-19, inovacije, a posebno tehnologija, odigrale su izuzetno važnu ulogu.

Možda će vas zanimati

Onlajn kupovina, rad od kuće, mobilno bankarstvo, plaćanje u tranzitu, usluge dostave, onlajn pozorišta i obrazovanje – društvo bez gotovine, koje može da koristi svoj novac u bilo kom trenutku, kako god želi, postalo je svakodnevica.

S obzirom na to da su neki od savremenih finansijskih servisa već zaživeli u Srbiji tokom 2021, a i prethodnih godina, odlučili smo da vas u jednom tekstu upoznamo sa inovacijama - i pozovemo da se uključite u bezgotovinsko društvo i platite samo prislanjanjem kartice, vašim mobilnim uređajima ili pametnim satovima i drugim gadžetima.

TOP 5 najboljih načina plaćanja koje ćemo koristiti tokom 2022

Odabrali smo pet rešenja koja će obeležiti plaćanja tokom 2022. godine i transformisati dosadašnje navike svih nas, ostavljajući nam više slobode i vremena da se bavimo omiljenim aktivnostima. Rekli bismo da ćemo tokom 2022. godine imati više izbora prilikom plaćanja, usvojiti više digitalnih navika i plaćati brže, lakše i bezbednije.

1. Mobilno plaćanje

Dinamika elektronskih plaćanja bila je veoma pozitivna poslednjih godina, ali pandemija Kovid-19 ubrzala je već postojeći talas beskontaktnih digitalnih plaćanja: prislanjanjem kartice ili telefona koji sadrži digitalnu karticu u digitalnom novčaniku. Štaviše, većina svih današnjih POS terminala prihvata beskontaktna plaćanja, a sa velikom rasprostranjenošću LTE penetracije, broj mesta na kojima potrošači mogu da plaćaju beskontaktno, raste i dalje.

Prema istraživanju kompanije Visa, svaki četvrti potrošač u Srbiji koristi pametni telefon u svakodnevnoj kupovini. Ovaj način kupovine omogućava vam izvršavanje transakcije bez dodirivanja POS terminala i unosa PIN koda, a tokom celog procesa zaštićeni ste biometrijskom autorizacijom. Dovoljno je samo da prislonite pametni telefon na POS terminal. Nećete trošiti vreme tražeći gotovinu u novčaniku, ili čekajući kusur.

 VISA plaćanje mobilnim u Srbiji
VISA plaćanje mobilnim u Srbiji
Izvor: SmartLife / iStock

Da biste platili mobilnim telefonom, potrebno je da imate iOS ili Android uređaj sa NFC podrškom, digitalni novčanik (kao što je Apple Pay, Google Pay ili drugi) i bankarsku aplikaciju koja podržava ovaj vid plaćanja. Većina banaka u Srbiji već podržava mobilno plaćanje. Takođe, od banke zavisi i koji digitalni novčanik podržava, te prvo što treba da uradite je da proverite prethodno navedene informacije. Zatim, sve što treba je da dodate odabrane kartice u svoj digitalni novčanik na telefonu: to može da se uradi automatski pomoću aplikacije vaše banke ili ručno - dodavanjem podataka o kartici. Kada podesite mobilni novčanik sa svojim karticama u njemu, spremni ste za plaćanje.

Kako da koristite Apple-pay uslugu u Srbiji

I na kraju, ali ne i najmanje važno, beskontaktno plaćanje, uključujući i mobilno, nije samo lakše, već što je najvažnije - bezbednije je od gotovinskog plaćanja. Kartice su šifrovane i "skrivene" unutar mobilnog novčanika. Kada registrujete svoju karticu za plaćanje na mobilnom telefonu, vaše osetljive informacije se zamenjuju virtuelnim brojem računa, bezbedno uskladištenim u oblaku. U pitanju je takozvana tokenizacija, tehnologija koju Visa koristi kako bi štitila svoje vlasnike kartica.

2. Plaćanja putem aplikacija

Tokom protekle dve godine primetili smo porast upotrebe digitalnih novčanika. Potrošači su postali svesni komoditeta i brzine koju pružaju, i uverili su se u njihovu bezbednost. Plaćanje i kupovina putem aplikacija postali su veoma popularni i u Srbiji. Od plaćanja i naručivanja hrane, lekova, odeće, sa sve većim brojem aplikacija mogli bismo da platimo gorivo, naručimo taksi ili platimo parking.

Jedna od aplikacija koja je umnogome olakšala svakodnevni život u prometnom Beogradu je aplikacija Parking servis. Putem aplikacije i vašeg telefona moguće je plaćanje parkiranja u garažama i na parkiralištima, u zonama, zatim plaćanje izdatih dnevnih parking karata i mesečne pretplate u zoniranom području, kao i navođenje do slobodnih parking mesta.

Takođe, jedna od veoma korisnih mobilnih aplikacija je Drive.Go, koja pruža mogućnost plaćanja goriva na točionom mestu, bez ulaska u prodajni objekat i čekanja na kasi. Aplikacija je dostupna za korišćenje na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama u Srbiji.

I naravno, čuvene Glovo i Wolt, aplikacije za dostavu hrane, znatno su olakšale život građanima. Tokom prethodne dve godine, svoje usluge su omogućile i u brojnim drugim gradovima širom Srbije.

3. Plaćanja QR kodovima

Kako se ponašanja i preferencije potrošača i dalje ubrzano menjaju pogodnost, bezbednost i lakoća korišćenja beskontaktnih plaćanja će nastaviti da osvajaju kupce i preduzeća. Zahvaljujući prodiranju mobilnog interneta i pametnih telefona, korišćenje QR kodova za naručivanje obroka iz restorana ili jednostavno plaćanje, sada je izuzetno popularna opcija za potrošače.

 Visa_IC_Qr_code Izvor: SmartLife / Visa

Prošle godine, u cilju pružanja najboljeg korisničkog iskustva, svim ljubiteljima i posetiocima Exit-a, Visa je pomogla u razvoju EXIT Fusion aplikacije. U pitanju je inovativno rešenje zasnovano na QR kodu, koje pruža praktično, jednostavno, ali pre svega bezbedno i beskontaktno iskustvo plaćanja na šalteru.

EXIT Fusion aplikacija je prva te vrste u Srbiji koja donosi novi oblik mobilnog plaćanja skeniranjem QR koda, Visa platnom karticom. Sve što je potrebno je da se jednostavno registrujete i sačuvate podatke svoje Visa kartice u bezbednom okruženju koje obezbeđuje Visa Secure tehnologija.

Dok kupujete kafu, jednostavno skenirajte QR kod koji je trgovac prikazao i potvrdite uplatu. Ceo proces je završen u samo nekoliko sekundi.

4. Plaćanje satom

Da li ste znali da se kod nas pametnim satom može platiti na više mesta? Ovaj “ručni“ softver vam omogućava da ostavite svoj fizički novčanik kod kuće i na mestima koja podržavaju beskontaktno transakcije, platite svojim pametnim satom. Trenutno je ovaj vid plaćanja dostupan korisnicima Visa Raiffeisen kartica i vlasnicima Apple i Garmin pametnih satova.

Garmin Pay uslugu možete koristiti u prodavnicama, apotekama, restoranima, kafićima, taksi vozilima i svim drugim prodajnim mestima koja nude beskontaktno plaćanje Visa karticama. Takođe, servis plaćanja je veoma jednostavan za podešavanje i zahteva samo nekoliko koraka.

Od 2020. godine, Apple Pay servis i njegov digitalni novčanik su dostupni korisnicima Visa kartica, koje nude nekoliko srpskih banaka. To je još jedan način beskontaktnog plaćanja, koji se može koristiti i za oflajn i za onlajn transakcije. Za brzo i bezbedno plaćanje, Visa takođe, primenjuje biometrijsku autorizaciju.

Baš kao i Garmin Pay, kada se kartica koristi putem Apple Pay-a, stvarni podaci o kartici se ne čuvaju na pametnom satu ili serverima. Umesto toga, dodeljuje se jedinstveni “tokenizovani“ broj uređaja koji se bezbedno čuva u oblaku.

5. Plaćanje virtuelnim karticama

Neke banke u Srbiji već izdaju i digitalne (virtuelne) kartice pored plastičnih. O čemu se radi i zašto bi vas to zanimalo?

 GettyImages-1224439075.jpg Izvor: SmartLife / Getty images

Brzi prelazak na digitalnu trgovinu pokrenuo je brojne „e“ alternative za fizičke proizvode u Srbiji koje u mnogim slučajevima imaju niže ili nulte troškove za korisnike. Ovo je slučaj i sa digitalnim karticama, koje su zapravo virtuelne kopije vaše kartice za onlajn i digitalne kupovine u prodavnici.

Virtuelnu karticu možete koristiti kao što je bila plastična. Uz druge prednosti koje digitalno bankarstvo nudi klijentima, postaje veoma lako planirati i pratiti sve svoje troškove i plaćanja.

U 2022. godini verujemo da će usvajanje digitalnih načina plaćanja nastaviti raste. U međuvremenu, obavezno isprobajte neke od inovativnih tehnologija koje su već dostupne u Srbiji i uštedite svoje slobodno vreme za omiljene aktivnosti – koje verujemo da nisu traženje gotovine i čekanje na šalterima.

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Razum

U Srbiji je keš nezamenjiv, i tako će biti još hiljadu godina.

Manekenka

Jeste li primetili ovu gospodju? Bas je lepa i fotogenicna i cesto je vidjam reklamira sve i svasta...

Nik

Budalaština, ali i istina.. statistika čudo.. Znači porašće sve zajedno na neverovatnih tipa 0.01% svog prometa. I to barem 100x jer je do prošle godine bilo tipa 0.0001% :-D