STABLECOIN PLAĆANJE JE REALNOST: Šta je stablecoin, kako radi, zašto ga je Visa podržala i šta nam nudi već sad | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STABLECOIN PLAĆANJE JE REALNOST: Šta je stablecoin, kako radi, zašto ga je Visa podržala i šta nam nudi već sad

O kripto tehnologiji kao narednoj generaciji digitalnih plaćanja i kada bi ona mogla da postane naša realnost.

  Izvor: SmartLife / Visa

U korak sa naprednim tehnološkim razvojem, virtuelna razmena valuta je brzo evoluirala poslednjih nekoliko godina, a širom sveta pažnju sve više dobijaju kriptovalute.

Kako raste interesovanje potrošača i preduzeća za digitalne valute, mnoge finansijske institucije traže načine kako da za svoje korisnike obezbede nove proizvode i rešenja u okviru kripto ekosistema.

Možda će vas zanimati

Nedavno je Visa integrisala stablecoin (USDC), digitalnu valutu iza koje stoji američki dolar, u svoju platformu za obradu plaćanja i time isključila korak konverzije ovih sredstava u tradicionalne valute koje poznajemo.

O kripto tehnologiji kao narednoj generaciji digitalnih plaćanja, razgovarali smo sa Akšajem Čoprom, potpredsednikom i direktorom za inovacije i dizajn proizvoda kompanije Visa u CEMEA regionu (region Centralne i Istočne Evrope, Srednji Istok i Afrika).

Kako biste na najjednostavniji način opisali kriptovalute?

Kriptovaluta je digitalna ili virtuelna valuta dizajnirana tako da funkcioniše kao sredstvo razmene. Ove valute predstavljaju novi oblik novca, koji se svakim danom sve više razvija. Posmatrajući ih kao sledeću generaciju digitalnih plaćanja, o kriptovalutama razmišljamo na dva načina. S jedne strane, predstavljaju novu imovinu, sličnu digitalnom zlatu, poput Bitcoin valute. Oni se pretežno smatraju imovinom i ne koriste se značajno kao sredstvo plaćanja. S druge strane, postoje stablecoin-i direktno podržani postojećim tradicionalnim valutama, koji kao inovativna tehnologija plaćanja spajaju stabilnost tradicionalnih valuta sa novim javnim blockchain mrežama.

 VISA kriptovalute stablecoin Akšaj Čopra Izvor: SmartLife / Visa

Koje su prednosti i nedostaci upotrebe kriptovaluta?

Predstavljajući novi oblik novca, kripto postaje zanimljiv kao novo sredstvo digitalnih plaćanja za korisnike koji poseduju ovu imovinu. Međutim, ipak je potrebno vreme za šire usvajanje i upotrebu kriptovaluta. Visa sarađuje sa više od 50 platformi i novčanika za digitalne valute širom sveta radi izdavanja akreditiva. Koristeći svoje globalno prisustvo i partnerski pristup, Visa je usredsređena na stvaranje dodatne vrednosti u tom ekosistemu, čineći kriptovalute sigurnijim, korisnijim i primenljivijim za plaćanja. Kroz našu saradnju sa partnerima iz kripto industrije, nastojimo da omogućimo korisnicima naših platnih rešenja da kupe ove valute, koristeći svoje Visa akreditive ili da unovče te akreditive kako bi izvršili kupovinu tradicionalnom (fiat) valutom kod bilo kog od 70 miliona trgovaca kod kojih je Visa prihvaćena.

Kome je namenjena ova vrsta plaćanja?

Danas je 50 vodećih platformi i novčanika za digitalne valute već odlučilo da sarađuje sa kompanijom Visa, uključujući Coinbase, Crypto.com, BlockFi, Fold, Bitpandu, što predstavlja potencijal za više od 50 miliona Visa akreditiva. Takve saradnje omogućavaju korisnicima da troše kriptovalute svuda gde su prihvaćene Visa kartice.

Takođe, Visa sarađuje sa kompanijom Circle, vodećom platformom za plaćanje u stablecoin-ima, kako bi preduzećima olakšala korišćenje USDC za nove tokove plaćanja i povezivanje sa Visa mrežom.

Zahvaljujući ovom rešenju Visa omogućava preduzećima da kao opciju isplate obezbede digitalnu valutu putem kompatibilnog Visa partnerskog novčanika.

 Ethereum i Bitcoin kriptovalute
Ethereum i Bitcoin kriptovalute
Izvor: SMARTLife/ Unsplash/ Thought Catalog

Šta ova vrsta digitalnog plaćanja znači za potrošače, a šta za trgovce?

To ne menja način na koji danas potrošači koriste svoju Visa karticu - bilo da se radi o kartici povezanoj sa kripto novčanikom ili tradicionalnim debitnim računom. Visa inovacije uvodi u pozadini.

Ono na što smo trenutno fokusirani je povezivanje jednostavnosti iskustva Visa korisnika na kasi, uz pomoć́ magije „tap and go“ principa i sveta digitalnih valuta. To konkretno znači da potrošači mogu da troše iz bilansa digitalne valute svog kripto novčanika, koristeći svoju karticu, na način koji ne zahteva da kafić́ ili bar uvedu kastodi uslugu povezanu sa terminalom za kartice, što je inače potrebno. Trgovci koji žele da prihvate direktna plaćanja u Bitcoin ili USDC valuti, već sad imaju način da to urade. Međutim, potrebno je vreme, jer prihvatanje digitalnih valuta među trgovcima zahteva određene promene, u pogledu POS terminala, pomenutih kastodi usluga, usluga finansijskog poslovanja i drugih stvari.

Kako će se vršiti protok sredstava i kako će se to razlikovati od poravnanja za tradicionalne valute?

Visa omogućava plaćanja u svim valutama širom sveta. Kako bi svoju infrastrukturu učinila spremnom za kripto, Visa je usredsređena na poravnanje, poslednji korak platnog prometa. To je pozadinski proces i presudni korak u obradi plaćanja koji svakodnevno vrši transfere milijardi dolara preko računa više hiljada institucija na više od 200 tržišta i 160 valuta. Danas se to događa u fiat valutama, ali mogućnost poravnanja u digitalnim valutama nudi značajne prednosti i efikasnost. Visa je identifikovala USDC kao prvu digitalnu valutu koja je zadovoljila standarde kompanije i podržala je kao valutu poravnanja. Verujemo da će USDC valuta ponuditi Visa izdavaocima sredstvo bezbednog i sigurnog izmirenja obaveza preko javne blokčejn mreže.

Prihvatajući USDC kao valutu poravnanja, Visa čini svoju mrežu dostupnijom za rastući ekosistem matičnih kripto kompanija. Ovo je prirodni nastavak naših prethodnih inicijativa i predstavlja proširenje naše strategije mreže svih mreža za podršku javnom blockchain-u, kao novoj mreži poravnanja za premeštanje sredstava između naših klijenata.

Koliko brzo očekujete razvoj ove nove usluge i koliko brzo bi mogla postati nešto svakodnevno i uobičajeno?

Tokom poslednjih godina digitalna valuta je već pridobila veliku pažnju javnosti, pa evoluciju u procesu poravnanja vidimo kao još jednu važnu prekretnicu u našim naporima da povežemo tradicionalne i digitalne valute. Prihvatanje USDC stablecoin je značajno za kompaniju Visa na putu približavanja tehnologiji digitalnih valuta, posebno imajući u vidu to da centralne banke razmatraju stvaranje novih oblika za postojeće valute. Sistem kompanije Visa biće spreman da podrži bilo koju digitalnu valutu centralnih banaka.

Na osnovu ranih razgovora, primećujemo rastuće interesovanje i fintek i tradicionalnih izdavalaca za istraživanje načina na koje mogu da inkorporiraju USDC valutu u svoje proizvode. Ako ovi partneri izgrade nove proizvode na temelju USDC, možda će pokušati da iskoriste novu mogućnosti za USDC poravnanje.

Kada je reč o izdavaocima, pokrenuli smo pilot program u partnerstvu sa Cripto.com za poravnanje transakcija u stablecoin-u američkog dolara putem platforme Ethereum, a ovu mogućnost planiramo da učinimo komercijalno dostupnom na odabranim tržištima kasnije ove godine.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA