EU ulaže 43 milijarde evra u proizvodnju evropskih čipova | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU ulaže 43 milijarde evra u proizvodnju evropskih čipova

Autor Ilija Baošić

Nakon SAD, EU želi da obezbedi razvoj svoje industrije poluprovodnika i udvostruči svoj udeo na tržištu.

 EU postignut dogovor o ulaganju u proizvodnji čipova Izvor: Unsplash

Dok tehnološku industriju i dalje muči nestašica čipova, Evropa se sprema da investira milijarde kako bi se oslobodila spoljne zavisnosti. Slično kao i SAD, Evropa bi uskoro mogla da ima svoj CHIPS zakon. Evropski savet, jedan od dva zakonodavna tela EU, zajedno sa Evropskim parlamentom, usvojio je zajednički stav za predlaganje nove uredbe kojom želi da ojača konkurentnost EU u oblasti poluprovodničkih tehnologija.

Dok su Sjedinjene Američke države usvojile CHIPS zakon kako bi podstakle domaće istraživanje i proizvodnju poluprovodnika, zakon EU bi trebalo da funkcioniše kao monetarni podsticaj za izgradnju novih industrijskih kapaciteta u najvažnijem tehnološkom poslu koji danas postoji.

Čipovi su "od suštinskog značaja za širok spektar tehnoloških i digitalnih proizvoda kao što su automobili, kućni aparati i elektronika", navodi se u zvaničnom saopštenju Evropskog saveta, a Evropa se trenutno suočava sa izazovima u obezbeđivanju snabdevanja poluprovodnicima. Predloženi zakon ima za cilj smanjenje ranjivosti i zavisnosti EU od stranih aktera, koji lako mogu uticati na unutrašnje tržište zbog geostrateških pitanja i poremećaja u lancu snabdevanja.

Navodi se da će novi zakon obezbediti ukupno 43 milijarde evra javnih i privatnih investicija, a trošenje ovog novca će se oslanjati na tri različita stuba:

  • Podrška izgradnji tehnoloških kapaciteta i srodnim istraživanjima i inovacijama
  • Obezbeđivanje snabdevanja privlačenjem većih investicija
  • Mehanizmi za praćenje poluprovodničkih lanaca snabdevanja i koordinisanje brze reakcije u kriznim situacijama

Prema procenama Evropskog saveta, globalna industrija poluprovodnika će vredeti oko 1 bilion dolara u 2030. godini, a očekuje se da će se do tada potražnja za čipovima udvostručiti zbog povećane proizvodnje pametnih telefona, računara, servera, automobila i ostale potrošačke elektronike. EU sada ima 10% tržišnog udela u globalnoj industriji poluprovodnika, a novim zakonom žele da udvostruče svoj udeo do 2030. godine.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA