Kraj! EU zakon prošao poslednju prepreku, Apple mora da pređe na USB-C | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kraj! EU zakon prošao poslednju prepreku, Apple mora da pređe na USB-C

Autor Ilija Baošić

Nakon višegodišnjeg razmatranja, EU zakon koji obavezuje proizvođače da koriste USB-C je prošao poslednju prepreku i za 20 dana postaje važeći.

 Evropska komisija odobrila zakon o obaveznom korišćenju USB-C porta Izvor: Smartlife

Evropska unija već nekoliko godina, tačnije od 2018, želi da uvede isti punjač za sve prenosive elektronske uređaje, a najveći protivnik ove ideje je bila kompanija Apple, koja je čak tvrdila da bi ovaj potez EU gušio inovacije. Ipak, nakon interne rasprave o spornom zakonu, EU je u junu finalizovala kako bi on trebao da izgleda, a Evropski parlament ga je početkom oktobra izglasao velikom većinom.

Poslednji korak, pre nego što zakon stupi na snagu, bio je da ga Evropski savet odobri, što je upravo i učinjeno, piše je u saopštenju za javnost. Prema procedurama EU, zakon će sada biti objavljen u službenom listu, a za 20 dana će postati važeći.

"Svi imamo najmanje tri punjača za telefone kod kuće. Traženje pravog punjača, bilo kod kuće ili na poslu, može biti prilično neugodno. Povrh toga, ovi punjači svake godine stvaraju 11.000 tona elektronskog otpada. Posedovanje istog punjača za više uređaja uštedeće novac i vreme, a takođe nam pomaže da smanjimo elektronski otpad", rekao je Jozef Sikela, evropski ministar industrije i trgovine.

Nova pravila

Nova pravila će učiniti USB-C priključak obaveznim za čitav niz elektronskih uređaja. To će značiti da će se većina ovih uređaja moći puniti pomoću istog punjača. Kako bi potrošači znali šta kupuju, EU uvodi obavezan piktogram koji precizira da li novi uređaji dolaze sa punjačem, kao i etiketu koja označava performanse punjenja.

Direktiva takođe omogućava potrošačima da biraju da li će kupiti novi uređaj sa ili bez punjača. Ovo ne samo da će uštedeti kupcima novac, već će i smanjiti elektronski otpad povezan sa proizvodnjom, transportom i odlaganjem punjača, navodi se u saopštenju. Četiri godini nakon stupanja zakona na snagu, Komisija će proceniti da li ovo razdvajanje prodaje treba da bude obavezno.

Iako postoji već dugi niz godina, bežično punjenje još nije usklađeno na svim uređajima. Kako bi omogućila da ova tehnologija postane dostupna za više uređaja, Komisija će raditi na harmonizaciji bežičnog punjača za elektronske uređaje, kao i na interoperabilnosti zasnovanoj na tehnološkom razvoju.

Koji uređaji su u pitanju

  • Pametni telefoni
  • Tableti i e-čitači
  • Digitalne kamere i gejming konzole
  • Slušalice i prenosivi zvučnici
  • Bežični miševi i tastature
  • Prenosivi navigacioni sistemi
  • Laptopovi (40 meseci nakon stupanja zakona na snagu)

Šta je sa kompanijom Apple

Iako nisu bili zadovoljni idejom o uvođenju USB-C priključka, kao obaveznog priključka za punjenje, čini se da je Apple pretpostavljao da će zakon biti izglasan i odobren, pa smo već nekoliko godina imali priliku da vidimo uređaje koji imaju USB-C.

Ne samo da je kompanija prebacila svoje laptopove i tablete, uključujući nedavno lansirani osnovni iPad model, ali im i dalje preostaje da svoje iPhone pametne telefone prebace sa Lightning porta na USB-C i kompletiraju tranziciju, za šta imaju rok od 24 meseca.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA