Evropski zakon striktan, iPhone i Android će morati da imaju isti punjač! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropski zakon striktan, iPhone i Android će morati da imaju isti punjač!

Autor Ilija Baošić

Sva nova potrošačka elektronika koja se prodaje u Evropi će do kraja 2024. godine morati da koristi USB-C port za punjenje.

 Evropska komisija odobrila zakon o obaveznom korišćenju USB-C porta Izvor: Smartlife

Evropski parlament je danas velikom većinom izglasao uvođenje USB-C porta kao zajedničkog rešenja za punjenje u širokom spektru potrošačkih elektronskih uređaja, uključujući iPhone telefone. 602 poslanika je glasalo za, 13 protiv, a osam je bilo uzdržano.

Ovaj zakon primorava sve proizvođače potrošačke elektronike, koji prodaje svoje proizvode u Evropi, da osiguraju da se njihovi uređaji pune putem USB-C porta. Ovo će posebno uticati na Apple, jer na svojim pametnim telefonima naširoko koristi Lightning konektor umesto USB-C. Poslanici Evropskog parlamenta tvrde da će ovaj potez smanjiti elektronski otpad, poboljšati održivost proizvoda i učiniti korišćenje istih praktičnijih.

"Do kraja 2024. svi mobilni telefoni, tableti i kamere koji se prodaju u EU moraće da budu opremljeni USB Type-C portom za punjenje. Od proleća 2026. obaveza će se proširiti i na laptopove", navodi se u saopštenju za javnost. "Prema novim pravilima, potrošačima više neće biti potreban drugačiji punjač svaki put kada kupe novi uređaj, jer će moći da koriste jedan punjač za čitav niz malih i srednjih prenosivih elektronskih uređaja".

"Bez obzira na proizvođača, svi novi mobilni telefoni, tableti, digitalne kamere, slušalice, ručne konzole za video igre, prenosivi zvučnici, e-čitači, tastature, miševi, prenosivi navigacioni sistemi, slušalice i laptopovi koji se pune preko žičanog kabla i rade sa snagom do 100 vati, moraće da budu opremljeni USB Type-C portom", objašnjava Evropski parlament.

"Svi uređaji koji podržavaju brzo punjenje sada će imati istu brzinu punjenja, omogućavajući korisnicima da pune svoje uređaje istom brzinom sa bilo kojim kompatibilnim punjačem", dodaje se u saopštenju.

Izuzetak su uređaji poput pametnih satova, koji su premali da bi ponudili USB-C port. Kompanije će takođe morati da obezbede namenske etikete kako bi jasno obavestili potrošače o karakteristikama punjenja uređaja koji kupuju. Pored toga, EU nastoji da obezbedi da rešenja za bežično punjenje budu interoperabilna kako se tehnologija vremenom bude razvijala.

Preostalo je da Evropski savet sada odobri zakon kako bi mogao da bude objavljen u službenom listu EU. Stupiće na snagu 20 dana nakon objavljivanja, a njegovi zahtevi će početi da se primenjuju na nove uređaje za 24 meseca. Proizvodi koju su pušteni u prodaju pre tog datuma biće izuzeti.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

Ovakva odluka je bila i pre par godina kada je uveden mikro usb. Opet će Epl nešto da izmamuniše za koju godinu. Veli su to razbojnici.

beogradska seljačina

Tresu se utičnice širom kontinenta

Max

U koje pare hoćete da se kladimo da iPhone 15 neće imati port za punjenje?