Punićemo telefone laserima u budućnosti | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Punićemo telefone laserima u budućnosti

Autor Ilija Baošić

Južnokorejski inženjeri su uspešno demonstrirali tehnologiju punjenja infracrvenim laserima.

 Južnokorejski inženjeri demostrirali tehnologiju punjenja telefona laserima Izvor: Sejong University

Iako je Qi punjenje uređaja zaista funkcioniše bežično, u svojom trenutnom obliku se ne razlikuje previše od klasičnog punjenja kablom - uređaj treba da bude postavljen na baznu stanicu, a bazna stanica mora da bude uključena u struju.

Da bi bežično punjenje zaista postalo korisno, potrebno je da radi na većim udeljenostima, šaljući energiju jednako neprimetno kao što Wi-Fi šalje podatke. Naučnici rade na tome, eksperimentišu sa prenošenjem mikrotalasa na uređaje ili generišu elektromagnetna polja koja ispunjavaju prostoriju, ali to često zahteva glomaznu i složenu opremu. Ipak, deluje da je rešenje ovog problema na vidiku.

Sada su južnokorejski inženjeri sa Univerziteta Sejong demonstrirali novi sistem koji koristi infracrvene lasere za slanje energije na udaljenost do 30 metara. Ovaj sistem se sastoji iz dva glavna dela - predajnika koji se može postaviti u prostoriji i prijemnika koji se može ugraditi u elektronske uređaje. Predajnik je optički izvor energije koji koristi optičko pojačalo dopirano erbijumom i proizvodi snop infracrvene svetlosti.

Ovaj snop se zatim ispaljuje kroz vazduh kako bi pogodio prijemnik, koji se sastoji od retroreflektora sfernog sočiva. Ovo fokusira dolaznu svetlost u jednu tačku, gde postoji fotonaponska ćelija koja čeka da apsorbuje svetlost i proizvede električnu energiju. Ako se linija vidljivosti između predajnika i prijemnika prekine, uređaj se brzo i automatski prebacuje u bezbedan režim niskog intenziteta.

 lasersko punjenje.jpg Izvor: Sejong University

U testovima, tim je bio u stanju da prenese snop svetlosti od 400 mW na udaljenosti od 30 metara, gde ga je prijemnik veličine 10 x 10 mm pretvorio u 85 mW električne energije. To nije puno - možda dovoljno da se napaja mali senzor - ali tim kaže da bi se moglo povećati do energije dovoljne da napaja svakodnevnu elektroniku.

Tim trenutno radi na poboljšanju efikasnosti fotonaponskih ćelija kako bi se povećala električna snaga, kao na pronalaženju načina za punjenje više uređaja odjednom. 

Iako je Qi bežično punjenje "izmišljeno" 2008. godine, bilo je potrebno četiri godine da se ta tehnologija nađe u prvom pametnom telefonu. Uređaj koji je ostao zapisan u istoriji kao prvi pametni telefon sa bežičnim punjenjem je Nokia Lumia 920 iz 2012. godine. Od tada, kompanije su polako prihvatale ovu tehnologiju u svojim uređajima, pa je tako Galaxy S6 iz 2015. godine bio prvi Samsung telefon koji je podržavao bežično punjenje, dok ga je Apple implentirao tek 2018. godine na svom iPhone 8 modelu. Iphone telefoni danas koriste MagSafe bežične punjače zasnovane na istoj tehnologiji.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

Pejsmejkeri radujte sja...