ISTI PUNJAČ ZA SVE UREĐAJE, čak i za Android i iPhone | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISTI PUNJAČ ZA SVE UREĐAJE, čak i za Android i iPhone

EU donela odluku po kojoj sva prenosiva elektronika mora da koristi USB-C standard.

 EU donela odluku o standardu USB-C Izvor: YouTube / GalcoTV / Screenshot

Evropski zakonodavci su danas postigli sporazum kojim se obavezuje da sva prenosiva elektronika, koja se prodaju u regionu, mora koristiti USB-C port za punjenje. Novi zakon će se primenjivati i na Apple uređaje koji trenutno koriste Lightning priključak za punjenje.

Ova odluka dolazi nakon više godina razmatranja. Prema izmenjenim pravilima, svi budući pametni telefoni, tableti, kamere, e-čitači i drugi uređaji koji se prodaju u EU, moraju da imaju USB-C port do jeseni 2024. godine, mnogo ranije nego što se očekivalo..

Možda će vas zanimati

Cilj ovog sporazuma je da smanji fragmentaciju, elektronski otpad, kao i da uvede standard za brzo punjenje na više uređaja. Sporazum je deo širih napora EU da učini proizvode održivijim.

Iako je dogovoreno, Evropski Parlament i Savet Evrope će prvo morati da odobre ovu promenu, ali se ne očekuje da će biti ikakvih problema.

"Danas je zajednički punjač postao stvarnost u Evropi! Evropski potrošači su dugo bili frustrirani zbog višestrukih punjača koji se gomilaju sa svakim novim uređajem", rekao je Aleks Agijus Saliba, izvestilac parlamenta. "Sada će korisnici moći da koriste jedan punjač za svu svoju prenosivu elektroniku. Takođe smo dodali odredbe o bežičnom punjenju kao sledećoj evoluciji u tehnologiji punjenja, kao i o poboljšanim informacijama i etiketama za potrošače."

Taj standard brzog punjenja o kom se EU složila je USB Power Delivery, koji mnogi USB-C uređaji već podržavaju. Ne deluje da bi ova odredba trebala da spreči proizvođače da kreiraju sopstvene standarde brzog punjenja, već samo da njihovi uređaji paralelno moraju da podržavaju USB Power Delivery.

Očigledno, najveći proizvođač uređaja na kog će ovo uticati je Apple. Interesantno je da kompanija već koristi USB-C u mnogim uređajima, preostaje im samo da svoje nove gedžete, kao i iPhone, konačno usaglase sa novim sporazumom. Apple već neko vreme testira USB-C na iPhone uređajima.

Ostalo je još dve godine do isteka roka, i ne očekujemo da će većina proizvođača previše odugovlačiti, ne bi li se povinovala ovoj odluci. Sigurno je samo da su potrošači na dobitku, jer više neće morati da sa sobom nose različite punjače i kablove.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

njoka

Apsolutno neće morati da ispuni ovaj uslov. Već su najavili da će potpuno izbaciti opciju žičnog punjenja što znači da će taman pre ovog roka to i učiniti. U prevodu, budućnost postaje samo bežično punjenje, odnosno kasnije preuzimaju isti šablon i konkurenti Androida kao i uvek.