ROBOTSKA ŠAKA IZ SRBIJE: Radi kao ljudska, istovremeno je i nežna i snažna i kreće u osvajanje sveta | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ROBOTSKA ŠAKA IZ SRBIJE: Radi kao ljudska, istovremeno je i nežna i snažna i kreće u osvajanje sveta

Najsavremenija robotska šaka - rešenje konzorcijuma srpskih fakulteta i kompanija.

 Robotic hand photo 7.jpg Izvor: HTEC Group

Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada i Elektronski fakultet u Nišu, zajedno sa kompanijama HTEC Group i Sigmoid uspešno su realizovali projekat razvoja najmodernije robotske šake sa senzorima dodira.

Robotska šaka je dizajnirala tako da ima istu pokretljivost i fleksibilnost kao ljudska šaka, sa sofisticiranim karakteristikama hvatanja, a namenjena je za upotrebu u automatizovanim skladištima i industrijskoj proizvodnji, kao i za širok spektar primena kod repetitivnih i po ljudski život opasnih radnji.

Možda će vas zanimati

Ono što ovu robotsku šaku razlikuje od sličnih proizvoda na tržištu je njena osetljivost, prilagodljivost i pouzdanost u hvatanju i rukovanju objektima najrazličitijih oblika, veličina i težina - od nečega tako krhkog kao što je jaje, do glomaznih i tvrdih objekata težine i do sedam kilograma - bez ispadanja, lomljenja ili gnječenja.

Stručnjaci koji su radili na kreiranju robotske šake kažu da su mnogo vremena i truda uložili pre svega u razumevanje svakog poznatog tipa ljudskog stiska i logike iza nečega tako naizgled jednostavnog kao što je motorika ljudske šake. Upravljanje pokretima ljudske šake moralo je biti potpuno automatizovana i samosvesna aktivnost uz pomoć senzora i komplikovanih komunikacionih protokola

Projekat je pokrenut 2019. godine.

Potreba za ovakvim proizvodom na svetskom tržištu je ogromna, posebno u velikim skladištima gde kompanije kakva je Amazon već dugo tragaju za tehnologijom koja će automatizovati proces sortiranja i pakovanja proizvoda, a naročito osetljivih proizvoda kao što su voće i povrće.

Konzorcijum je trenutno u pregovorima sa nekoliko svetskih kompanija koje su zainteresovane da robotsku šaku testiraju u svojim skladištima i industrijskim postrojenjima, nakon čega će šaka biti spremna za industrijsku proizvodnju. Sledeći korak je osnivanje startapa koji će preuzeti intelektualnu svojinu i patent proizvoda kako bi skupio investicije za dalji razvoj šake i serijsku proizvodnju.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA