10 NAJVAŽNIJIH STVARI NA RAZGOVORU ZA POSAO: Obratite pažnju na prekovremeni rad i druge loše znake | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 NAJVAŽNIJIH STVARI NA RAZGOVORU ZA POSAO: Obratite pažnju na prekovremeni rad i druge loše znake

Uočite toksično okruženje pre nego što bude kasno.

 Zaposleni sedi ispred računara i drži se za glavu Izvor: Shutterstock / Roschetzky Photography

Naišli ste na super oglas za posao. Ispunjavate većinu uslova, a i firma deluje super. Pozicija za koju biste aplicirali vam deluje zanimljivo i izazovno. Poslali ste CV i došli na prvi intervju. Sve deluje super, ali imate neki čudan osećaj da nešto nije kako treba, ali niste sigurni o čemu se radi. Ili gora varijanta: videli ste neke čudne znake, ali ste ih ignorisali i već od prvog dana na novom poslu vam je jasno da ste se gadno prevarili....

Možda će vas zanimati

Neke stvari koje možete da primetite na intervjuima su uobičajene za bilo koji posao: vaš sagovornik je nepristojan, ili firma prosto zaboravi na vaš intervju, pa HR deluje zbunjeno kad vas vidi. Bitno je i verovati svom osećaju u stomaku: ukoliko imate osećaj da nešto nije kako treba, velika je šansa da ste podsvesno primetili nešto što vam je izazvalo ovu čudnu reakciju.

 kompjuteri, IT, firma, zaposleni, Izvor: MONDO/Goran Sivački

Sa druge strane, neki znaci prilikom intervjua za novi posao su jasan znak da treba da se zahvalite na pruženom vremenu i što pre pobegnete kući.

1. "Da, da, mi mnogo radimo"

Nije retko da se na poslovima radi prekovremeno, posebno kada imate da završite neki projekat, a rokovi se bliže. To se dešava i to nije toliki problem. Ono na šta treba da obratite pažnju su firme koje smatraju da je prekovremeni rad deo posla, i da je sasvim normalno da radite 60 ili više sati nedeljno.

Kako da budete sigurni?

Tokom intervjua pitajte da vam daju precizne informacije oko radnog vremena, i ne dajte se zavaravati sa neodređenim izjavama poput: "industrijski standard" ili "radimo mnogo, da bismo se mnogo zabavljali". Ako od vas očekuju da uvek budete dostupni na službenom telefonu, možda je bolje da potražite drugi posao.

2. Posao zvuči jednostavno, ali je predstavljen tako da deluje izazovno

Pogledali ste oglas i ispunjavate sve uslove, ali na intervjuu HR predstavnik insistira da je pozicija "izazovna", i da im treba neko ko se "ne boji da zasuče rukave". Ovo uglavnom nije dobar znak, jer nije u pitanju izazov koji će vam pomoći da se usavršite u nekoj oblasti, već je u pitanju zahtevan menadžment, ili su već imali stresne situacije i dosta ljudi koji su odustali, pa sad pokušavaju da pronađu nekoga ko će sve to shvatiti kao deo posla. Odmah da vam kažemo, taj neko ne treba da budete vi.

Kako da budete sigurni?

Prosto. Pitajte HR tokom intervjua šta podrazumevaju pod "izazovnim okruženjem", i tražite da vam navedu situacije i šta možete da očekujete, sa sve vašim dužnostima, kako biste znali šta se traži od vas.

 Rudar iskopava ugalj
Rudar
Izvor: SmartLife / Unsplash / Amir Arabshahi

3. "Treba nam SVETSKI MEGA CAR" (ili neki drugi sličan naziv)

Odmah da vam kažemo, ovo je retko dobar znak. Uglavnom znači da je firma u problemu, jer im je otišao glavni programer ili direktor i pojma nemaju šta dalje, ni kakva im osoba treba.

Kako da budete sigurni?

Ponekad je ovakav žargon znak da se neko očajnički trudi da bude kul, ali ukoliko forma tačno navede šta traži od vas, nemate mnogo čega da se bojite. Sa druge strane, ukoliko je opis posla u maniru naslova... recite da treba samo tetki lek da odnesete, ili već neki drugi izgovor, kako biste završili intervju pre vremena.

 supermen Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA