GREJE BAZEN BITCOIN MAŠINAMA: Konačno jedna dobra upotreba za višak toplote | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GREJE BAZEN BITCOIN MAŠINAMA: Konačno jedna dobra upotreba za višak toplote

Jedan Bitcoin rudar rešio je da toplotu koju oslobađaju njegovi rigovi (mašine) iskoristi za grejanje bazena, tako da njegova deca mogu da se kupaju tokom cele godine, dok on zarađuje novac.

 Rigovi potopljeni u rashladnu tečnost Izvor: YouTube/Coin Heated/Printscreen

Umesto zasebnog sistema hlađenja i dodatnog trošenja struje na klimatizaciju, Džonatan Juan, koji već duže vreme rudari Bitcoin, došao je na strašnu ideju - da iskoristi višak toplote generisane u procesu rudarenja.

Možda će vas zanimati

Njegova deca obožavaju da plivaju, ali pre nego što je počeo da koristi toplotu Bitcoin mašina za zagrevanje bazena, oni nisu toliko koristili bazen, jer je voda često bila hladna. Razrađivanjem sistema za odvođenje toplote, Džonatan je napravio odličan sistem vodenog hlađenja koji ima dvostruku ulogu: da rashlađuje rigove i da greje bazen.

Juan je kupio izmenjivač toplote, podesio svoje ASIC mašine i uspeo da održi temperaturu svog bazena iznad 32 stepena tokom celog leta. Njegovi rigovi su potopljeni u rashladnu tečnost, koja istovremeno hladi mašine, a višak toplote koristi za grejanje radnog prostora/bazena, ili bilo čega što može da iskoristi temperaturu od 60 stepeni.

Bazen ili sauna

Kada se desila velika zabrana rudarenja u Kini, i težina kopanja je opala, Juan je odvrnuo svoje ASIC rudare "do daske" kako bi zaradio više novca. Istovremeno, morao je da odluči da li da kopa manje Bitcoin novčića ili da pretvori bazen u saunu, jer su se ASIC rudari mnogo više grejali.

Juan je ubedio decu da se ne kupaju bar mesec-dva dana, jer je voda u bazenu stizala do 45 stepeni, a kako se težina kopanja posle dva meseca vratila u normalu, klinci ponovo mogu da uživaju u bazenu.

Kako Juan živi u Minesoti, njegov bazen je i tokom zime uspevao da zadrži temperaturu preko 30 stepeni, čak i kada je napolju bilo minus 30. On čak preporučuje svakome ko ima bazen, a bavi se rudarenjem, da iskoristi višak toplote.

Možda će vas zanimati

Ne samo to, Juan sada ima i svoju firmu koja se zove CoinHeated i koja se bavi pretvaranjem viška toplote od kopanja kriptovaluta u korisnu toplotu. Njegov plan je da iskoristi svoje znanje i omogući drugim porodicama da zagrevaju svoje bazene, istovremeno zarađujući novac od rudarenja Bitcoin-a ili drugih kriptovaluta.

ASIC rudari greju bazen
Izvor: YouTube/Coin Heated

On sada radi na sistemu koji će direktno koristiti vodu iz bazena i pokušava da napravi rešenje koje neće izazvati koroziju zbog hemijski tretirane vode. U međuvremenu, njegova deca uživaju u toplom bazenu cele godine.

A šta ste vi pametno uradili u svoje slobodno vreme?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ej

Tesla je bio Srbin

Đenka

Brate, ovaj je na najboljem putu da elektrificira rođenu decu!

Dundo Maroje

S obzirom da živi u Minesoti, mogao bi da prepravi i grejanje u kući. :)