BEZ POVRATKA VOODOO GRAFIKA: Velika najava pokazala da je u pitanju nečija šala | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BEZ POVRATKA VOODOO GRAFIKA: Velika najava pokazala da je u pitanju nečija šala

Prezentacija koja se danas pojavila na 3dfx Interactive Twitter nalogu, svojom neozbiljnošću pokazala je da je u pitanju nečija želja za pažnjom, a ne ozbiljan projekat.

  Izvor: SmartLife / Twitter / 3dfx Interactive

U samom startu, odmah nakon najave na Twitter mreži bilo je nekoliko sumnjivih stvari. NVIDIA je kompanija koja je i dalje vlasnik 3dfx i Voodoo brendova, a niko iz ove kompanije nije potvrdio nikakve promene vlasnika, posebno za jednu ovako bitnu stvar. Dodajte tome i nejasne informacije i činjenicu da Twitter nalog nije bio verifikovan i jasno je da ima razloga da podignete obrvu kada čitate ovakve novosti.

Možda će vas zanimati

Voodoo devedesete

Da podsetimo, 3dfx je bila kompanija koja je krajem devedesetih imala odlične grafičke akceleratore – čuvenu Voodoo seriju. Kažemo grafičke akceleratore (ubrzavače), a ne grafičke karte, zato što su Voodoo karte bile odlične za 3D, ali jako loše za bilo kakvu pomoć u 2D segmentu.

3dfx nikad zaboravljen
Izvor: YouTube / TechSpot

Posle Voodoo, izašla je Voodoo 2 grafika, ali je konkurencija (NVIDIA) zadala ozbiljan udarac sa Riva TNT grafičkom kartom, koja je bila dobra u 3D i 2D poslovima. 3dfx je odgovorio sa Voodoo Banshee i Voodoo 3 modelima koji su kombinovali 2D i 3D u jednoj karti, ali su kaskale za konkurencijom. Onda se pojavio i ATI Rage 128 sa 3D grafikom u 32-bitnim bojama, što 3dfx nije mogao do izvede sve do kasnijih Voodoo 4 i Voodoo 5 modela.

Usled lošeg poslovanja i jake konkurencije sa kojima nisu uspeli da idu uz korak, NVIDIA ih je kupila 2000. godine umesto proglašenja bankrota.

Velika objava

Zakazana za danas i loše napravljena u PowerPoint aplikaciji, sa mnogo nelogičnih i slovnih grešaka, ova velika objava samo je potvrdila da je u pitanju više fantazija nego realnost. Na svega osam slajdova objavljeno je da je nova kompanija iz San Franciska, Jansen Products u julu otkupila 3dfx ime i zaštitni znak. Novi vlasnik proširuje poslovanje na pametne telefone, tablete, televizore, audio sisteme i još neke uređaje.

Možda će vas zanimati

Taj slajd sa najavljenim uređajima je potvrdio sumnje da niko ozbiljan ne stoji iza ovog projekta. Navedeno je da se ovi uređaji spremaju za "CEC 2022", pretpostavljamo da se misli na CES sajam naredne godine. Pored toga, najavljena je 3dfx Voodoo 6 PCI grafika. Čisto da podsetimo, PCI je interfejs koji se godinama unazad ne koristi, jer je mnogo sporiji od onoga što zahtevaju moderne grafičke karte.

Prosta pretraga kompanija u San Francisku ne daje nikakvu firmu Jansen Products, pa sumnjamo da je u pitanju parodija na ime CEO-a kompanije NVIDIA Jen-Hsun Huanga. U međuvremenu, NVIDIA se ne oglašava po ovom pitanju, ali objavljuje nove moćne grafičke karte i muči muku sa kupovinom kompanije ARM.

 3dfx
3dfx
Izvor: SmartLife / Twitter / 3dfx Interactive

Izgleda da je nostalgija uticala na to da je većina korisnika više želela da ovo bude istina, pa je publika previdela neke očigledne propuste, poput činjenice da je slika koja je korišćena objavljena 2014. na DevianArt forumu. U svakom slučaju slobodno možete da otpratite 3dfx nalog i ako hoćete da im čestitate na velikoj prašini koju su podigli, taman dok ih Twitter ne blokira.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA