NIŠTA OD KUPOVINE: Vlada UK blokira kupovinu ARM-a | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIŠTA OD KUPOVINE: Vlada UK blokira kupovinu ARM-a

Kupovina kompanije ARM od strane američkog giganta NVIDIA došla je pod lupu UK vlade zbog potencijalne brige za nacionalnu bezbednost, koja sada razmatra blokiranje kupovine.

  Izvor: SmartLife / NVIDIA, SmartLife / ARM

Uprkos investiciji od 100 miliona dolara u novi Cambridge-1 superkompjuter, koju je NVIDIA obećala pre samo mesec dana, britanska vlada i dalje ima sumnje kada je u pitanju akvizicija ARM-a od strane američke kompanije.

Širenje poslovanja

NVIDIA, najveća američka kompanija koja pravi čipove prema tržišnom udelu, najavila je u septembru 2020. da će kupiti ARM od japanske SoftBank grupe za 40 milijardi dolara, kao deo proširenja svog poslovanja na tržište poluprovodnika.

Možda će vas zanimati

U aprilu ove godine, britanski sekretar zadužen za digitalno poslovanje, kulturu, medije i sport, Oliver Džejms Dauden je objavio da se brine za nacionalnu bezbednost, te da će se kupovina stopirati dok se ne proveri koje će biti implikacije procesa akvizicije. On je zamolio Upravu za konkurenciju i tržišta (CMA) da spremi izveštaj o tome da li je ova kupovina u skladu sa zakonima i regulativama, posebno onih vezanih za konkurenciju. Pored toga izveštaj mora da sadrži i sve potencijalne implikacije vezane za nacionalnu bezbednost.

Izveštaj sve osim pozitivan

Možda će vas zanimati

Izveštaj koji je stigao krajem jula sadrži veliku količinu zabrinjavajućih implikacija za nacionalnu bezbednost, pa je prema nekim izvorima vlada UK bliža odbijanju akvizicije nego njenom odobravanju. Kao alternativa pominje se nešto detaljnije istraživanje celog procesa akvizicije, kako bi se preciznije utvrdile potencijalne pretnje za nacionalnu bezbednost.

 Jensen Huang NVIDIA CEO
Jensen Huang NVIDIA CEO
Izvor: SmartLife / NVIDIA

Iako za sada nema zvaničnog odgovora, uskoro će proći godinu dana od trenutka kada je NVIDIA najavila da će kupiti ARM, pa se ne isključuje i da će britanska vlada postaviti neke uslove kupovine, koji bi im pomogli da reše potencijalne probleme vezane za nacionalnu bezbednost.

Predstavnik kompanije NVIDIA je izjavio: "Nastavljamo da radimo na regulatornom procesu sa vladom Velike Britanije. Radujemo se njihovim pitanjima i očekujemo da ćemo rešiti sve potencijalne probleme i pitanja koja imaju."

NVIDIA GTC 2021 Keynote
Izvor: YouTube / NVIDIA

Šta ako?

Blokiranje akvizicije od strane britanske vlade moglo bi da spreči ekspanziju američke kompanije na tržište poluprovodnika i dominaciju na tržištu čipova, pa će biti interesantno videti šta će NVIDIA raditi ukoliko dogovor bude blokiran.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

V

Pa da . Bajka o slobodnom tržištu je za banana zemlje ,kad su njihovi interesi u pitanju ,to ne važi. Samo u Srbiji,kad slovenačka državna firma kupi srpsku državnu firmu,to se zove privatizacija.

Rade

Исто то ГБ или САД . Нека дају трећем лицу купе нпр. Руси, Кинези,....

Hideo Koshima

@Rade Mislim da su vlasnici ARM-a sad Japanci, možda im je bliže da se presele u Kinu. Sa druge strane, sve mi se čini da UK vlada neće amerikancima da dozvoli da kupe ništa što je njihovo, a posebno kompaniju čije procesore koriste skoro svi telefoni na svetu...