NVIDIA HOĆE DA KUPI ARM NA MALA VRATA: Investicija od 100 miliona dolara u britanski superkompjuter | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NVIDIA HOĆE DA KUPI ARM NA MALA VRATA: Investicija od 100 miliona dolara u britanski superkompjuter

Nakon što je britanska vlada zaustavila akviziciju ARM-a, NVIDIA pokušava da "oraspoloži" britansku vladu investicijom od 100 miliona dolara u novi Cambridge-1 superkompjuter.

  Izvor: SmartLife / NVIDIA

NVIDIA je pred kraj 2020. godine dogovorila skoro sve detalje oko kupovine tehnološkog giganta, kompanije koja ima licence za skoro sve mobilne čipove u današnjim pametnim telefonima i šire. Međutim, krajem aprila ove godine, britanska vlada je zaustavila ceo proces jer su iskazane sumnje u namere američkog kupca.

Naime, britanska vlada ne želi da kupovinom jedan gigant kao što je ARM bude potpuno asimilovan od strane američke kompanije i u jednom trenutku vide ključ u bravi poslovanja u Velikoj Britaniji. Uprkos izjavama predstavnika kompanije NVIDIA da zadržati predstavništvo ARM-a u Kembridžu, postojeći ARM brend, i da akvizicija neće uticati na postojeći model otvorenog licenciranja koje ARM nudi i koji omogućava veoma bitnu neutralnost kupaca, ovo izgleda nije zvučalo dovoljno uverljivo nekome u vladi Velike Britanije.

 Nvidia i ARM
Nvidia i ARM
Izvor: SmartLife / NVIDIA, SmartLife / ARM

ARM već neko vreme nije britanski, ali istraga mora da se sprovede

isto da podsetimo, ARM od 2016 godine faktički nije u vlasništvu Britanije, jer je prodat japanskom konglomeratu SoftBank, a od koga NVIDIA sada želi da otkupi vlasništvo i prava na patente.

U međuvremenu, najglasniji predstavnik britanske vlade, britanski sekretar zadužen za digitalno poslovanje, kulturu, medije i sport, Oliver Džejms Dauden je najavio istragu, koja za cilj ima da utvrdi sve implikacije potencijalne akvizicije.

100 miliona obećanja

Kako bi odobrovoljili britansku vladu, i pokazao da imaju čestite namere CEO kompanije NVIDIA, Jensen Huang je na Six-Five samitu izjavio da će njegova kompanija krenuti sa početnom investicijom od 100 miliona dolara u Cambridge-1 britanski superkompjuter.

Možda će vas zanimati

Priča oko britanskog superkompjutera najavljena je još u oktobru prošle godine, kao deo kampanje oko uspešne kupovine kompanije ARM, sa planiranih 40 miliona funti investicija (oko 55,6 miliona dolara). Superkompjuter će se nalaziti upravo na lokaciji sedišta kompanije ARM u Kembridžu, čime je NVIDIA pokazala da nema nameru da seli ARM iz Britanije. Novi superkompjuter namenjen je rešavanju problema iz oblasti zdravstva i veštačke inteligencije.

Nakon što je upitan oko planova za novi superkomjuter Huang je na samitu izjavio da planiraju velike investicije, i da je to samo prvi korak ove kompanije, pa nas ne bi čudilo da aktivna istraga britanske vlade pokaže da NVIDIA zaista planira da uradi ono što priča.

Centralizacija ne prija ni jednoj strani

Sa druge strane, centralizacija velikih kompanija na američkom tlu i u američkom vlasništvu je tema koja brine kinesku i evropsku stranu, koja ulaže sve veće napore da privuče proizvođače čipova na svoje tlo. Tokom pandemije se pokazalo da globalne nestašice mogu da naprave veliki problem, i da je onda veoma bitno gde i u čijem se vlasništvu nalaze kompanije koje prave čipove, da ne govorimo da će po najnovijim prognozama nestašica trajati još tri godine.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA