VLC POSTAO OMILJENI ALAT ZA HAKERE: Preko instalacije ubacuju malver u vaše računare | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VLC POSTAO OMILJENI ALAT ZA HAKERE: Preko instalacije ubacuju malver u vaše računare

Iako zvanična lista ne postoji, VLC media player spada u grupu omiljenih medija plejera, što je verovatno i razlog zbog kojeg je postao omiljeni alat kineskih hakera za sajber napade.

 VLC Media Player Izvor: Shutterstock/Appio Studios

Jedna od hakerskih grupa koje se već neko vreme dovode u vezu sa kineskom vladom – Cicada, počela je da koristi popularni VLC medija plejer za ubacivanje malicioznog softvera u vaše računare. Cicada je grupa koja je poznata i pod drugim imenima: menuPass, Stone Panda, APT10, Potassium i Red Apollo i postoji od 2006. godine.

Vaš računar na dlanu

Maalver koji se kroz VLC plejer ubacuje u računare žrtava praktično otvara vrata hakerima, koji mogu da preuzmu svakakve informacije sa računara: sve o sistemu, aktivnim procesima, podacima koji se nalaze na vašem HDD/SSD-u i slično.

Možda će vas zanimati

Ovakvi prikriveni napadi nisu ništa novo, ali su bezbednosne kompanije primetile da je korišćenje VLC-a postalo masovno i mnogo računara je zaraženo. VLC napadi su počeli kao špijunske aktivnosti, i pre svega su ciljali državne institucije i povezana lica, te nevladine organizacije i brzo su se raširili na najmanje tri kontinenta.

Neki od napada su sprovedeni na području SAD, Hong Kong-a, Indije, Italije i Kanade. Omiljene mete Cicada grupe su u prošlosti bile u Japanu, a ovoga puta registrovan je samo jedan napad na području Japana.

Od trenutka kada napadač dobije pristup nekom računaru, oni su mogli neprimećeno da koriste resurse i do devet meseci, što je posebno zabrinjavajuće.

DLL side-loading

Iako je sam VLC plejer korišćen za ubacivanje malicioznog softvera, sam fajl je potpuno čist. Naime hakeri koriste čistu verziju VLC instalacije koja se kombinuje sa malicioznim DLL-ovima, što je tehnika koja se zove “DLL side-loading”. Na ovaj način se malver ubacuje zajedno sa programima koji prolaze sve bezbednosne provere.

Ovaj način je Cicada grupa koristila i pre, posebno kada je izvršen napad ne Microsoft Exchange server, a hakeri koriste WinVNC server da dobiju pristup zaraženom računaru sa udaljene lokacije. Hakeri takođe koriste i malver koji se zove Sodamaster, koji se tiho ubaci u sistemsku memoriju, bez korišćenja bilo kojih fajlova, kako bi izbegao detekciju i može da odloži pokretanje pri podizanju sistema, da ne bi upalio alarm u bezbednosnim sistemima.

Možda će vas zanimati

Iako su ovi hakerski napadi opasni, ne treba da se zabrine svako ko koristi VLC, jer je plejer čist, ali isto tako treba da održavate važe bezbednosne sisteme ažurnim i s vremena na vreme proverite svoj računar na neželjene štetočine.

VLC plejer priča iza popularnog programa
Izvor: Margaret Gordon

Informacije o Cicada napadu su došle od kompanije Symantec, koji su prijavili da su ovi napadi počeli polovinom 2021. i da su nastavljeni do februara 2022. godine, ali se ne isključuje mogućnost da su i dalje aktivni.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrčela

Nikada nisam vole ovaj player, ne znam zašto. Ne mogu da se setim da li sam ga ikad instalirao. Da li se neko seća MV2Player-a, jos sa Windows 98? Taj player ima posebno mesto u srcetu mom. Bio je besplatan i bio je ekstra.