HAKERSKI NAPAD MASKIRAN KAO PORUKA POŠTE SRBIJE: Nikako ne otvarajte ovaj e-mail i linkove u njemu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HAKERSKI NAPAD MASKIRAN KAO PORUKA POŠTE SRBIJE: Nikako ne otvarajte ovaj e-mail i linkove u njemu

Nekoliko korisnika u Srbiji prijavilo je da im je stigao sumnjiv email od Pošte Srbije, u kojem nas obaveštavaju da nam je pristigao paket koji će biti vraćen pošaljiocu, ako ne popunimo određeni formular.

 Haker sa maskom i naočarima izvviruje iz svetlog prstena Izvor: SmartLife / Unsplash / Fabio Lucas

U pitanju je klasičan fišing napad, koji za cilj ima prikupljanje podataka lakovernih korisnika, a koji email maskira kao zvanično obaveštenje Pošte Srbije.

Možda će vas zanimati

E-mail nalog se zove "Pošta Srbije", sa pravilno napisanim slovom "Š", što je nivo detalja do kojih većina napadača i ne ide, ali ako malo bolje pogledate, videćete da je email adresa u stvari [email protected], izmišljenim sajtom koji nema nikakve veze sa Poštom Srbije.

Telo e-mail poruke glasi ovako:

Poštovani primatelju paketa,

Sa žaljenjem vas obavještavamo da će vaš paket koji je stigao 21.03.2022 biti vraćen.

To se može dogoditi ako je adresa pogrešna. Za zahtjev za dostavu ovog paketa ispunite obrazac na našoj web stranici:

Ispod se nalazi veliko plavo dugme na kojem piše "Zakazati novu isporuku". Klikom na njega idete na ovu web adresu: historichomeskc.com/js/.rs/ koja takođe nema nikakve veze sa Poštom Srbije, kao ni sa .RS domenom, ali ga uspešno imitira. Na njemu se (na dobroj ćirilici) navodi da je paket u obradi u magacinu i da morate da platite 10 dinara za naknadu za slanje u roku od 72 sata, a jedina opcija plaćanja je karticama.

Pogledajte kako izgleda taj e-mail i na koji sajt vas vodi.

Obratite pažnju na sumnjive stvari

Obratite pažnju na reči kao što su "PRIMATELJU", kao i korišćenje jekavice u rečima "OBAVJEŠTAVAMO" i "ZAHTJEV", koje bi trebale da vam budu dovoljno sumnjive.

Ispod su uredno navedena polja za ime vlasnika i broj kartice, koji vaše informacije, sve sa CVC zaštitnim kodom šalju do nekoga ko jedva čeka da vam isprazni bankovni račun, posebno ukoliko koristite karticu koja ne zahteva dvofaktorsku autentifikaciju za realizaciju plaćanja.

 Hakeri za računarima
Hakeri
Izvor: SmartLife / Pexels / Tima Miroshnichenko

Šta raditi ukoliko ste uneli podatke?

Ukoliko vam je stigao ovakav email, niste primetili znake da je prevara i uneli ste broj kartice, ODMAH kontaktirajte svoju banku i blokirajte karticu dok ne bude kasno. U suprotnom, maliciozni korisnici vam mogu isprazniti račun, ili koristiti vašu karticu za ilegalne radnje.

Nešto slično se dogodilo u septembru 2020. godine i u susednoj Bosni, samo je tada cilj bio krađa podataka za prijavu i lozinki mejlova korisnika, kojima je mejl upućen.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA