Iz prve ruke: Telefon koji možete sklopiti sami | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz prve ruke: Telefon koji možete sklopiti sami

Modularni telefon iz Google kompanije korisnicima će omogućiti da biraju delove koje žele, sami ga sastave i zamene delove koji im se više ne dopadaju novijim i boljim.

  Izvor: MONDO portal.

Iako smo ga videli samo ispod stakla, modularni "Project ARA" smartfon je prvi put uživo prikazan na MWC 2015 sajmu u Barseloni i uspeli smo da saznamo nekoliko novih stvari o svemu. Osnova telefona, ploča, na koju se nadograđuju svi ostali elementi telefona prodavaće se najverovatnije po ceni od 50 dolara i u slobodnoj prodaji neće biti još neko vreme, iako je Google najavio početak prodaje za ranu 2015.

Posmatrajući Projekat ARA elemente tokom trajanja Sajma, koji su čak nagrađeni nagradom za inovaciju na MWC 2015, rekli bismo da ceo prikazan koncept na štandu YEZZ kompanije i nije previše kvalitetan, tako da se Projekat ARA očigledno nije pomerio od prototipa. Ekran ne radi, slika na njemu je samo projekcija, a ostali elementi deluju kao "lutkice" telefona u mobilnim prodavnicama, pre nego pravi moduli koji bi se mogli dodati na ploču. Verovatno je zato Projekat ARA i zadržan ispod stakla, dalje od radoznalih pogleda i ruku novinara...

Videli i #ProjectARA #Google modularni telefon #MWC15 #MobIT_MWC15

A photo posted by MONDO MobIT (@mondo_mobit) on


O Projektu ARA - budućnost mobilne telefonije?

Šef ARA projekta kompanije Google, Paul Eremenko, još tokom 2014. godine je na prvoj developer konferenciji posvećenoj konceptu modularnog mobilnog telefona, rekao da bi osnovni paket obuhvatao matičnu ploču, kao i module sa ekranom, Wi-Fi i procesor, ali nema informacija o tome kome će sve novi uređaj i njegovi moduli biti dostupni. Na MWC 2015 sajmu, na YEZZ štandu, gde je i prikazan modularni telefon budućnosti, rekli su nam da bi ARA prvo trebalo da zaživi u Portoriku.

Dakle, sastav osnovnih funkcija koštao bi najverovatnije 50 američkih dolara, a ostali bi moduli bili raspoloživi za kupovinu korisnicima koji bi svoj mobilni telefon prilagođavali vlastitim potrebama.

Trenutno kodno ime projekta prvog takvog telefona je Grey Phone, jer je zamišljen kao "dosadno siv" proizvod koji bi korisnici učinili zanimljivim dodajući razne module poput GPS-a, kamere, Bluetooth veze, zvučnika i baterije. Osim razvoja prvog modularnog telefona, u Googlu imaju za cilj da stvore i ekosistem oko tako zamišljenog jezgra, pa bi i drugi proizvođači hardvera mogli da dodaju svoje kreativne module sa još većim mogućnostima. Trenutno na tim modulima rade Toshiba, YEZZ i druge kompanije.

Procenjuje se da bi jedna matična ploča, svojevrsni "kostur" modularnog telefona mogao korisniku poslužiti pet do šest godina, a u tom periodu bi se na njega mogli dodavati sve bolji moduli. Oni bi se nabavljali preko posebne prodavnice, slične postojećim prodavnicama aplikacija (App store), najavio je Eremenko.

Sklopite svoj telefon. #ProjectARA na #MWC15 #MobIT_MWC15 #Google #ara

A video posted by MONDO MobIT (@mondo_mobit) on


ARA projekat ima veliki potencijal, jer omogućava korisnicima da samostalno izaberu delove svog novog telefona i da menjaju samo one elemente koji su im dosadili. Kameru od 13 megapiksela lako će zameniti onom od 16, a monofoni zvučnik još lakše stereo jedinicom. Takođe, lako će se dodavati interna, operativna (RAM) memorija, procesori i konektori, a prema informacijama iz Googla kompanija će se pozabaviti i poboljšanjem dizajna i kolornih šema, koji će biti na raspolaganju korinsicima.

ARA uređaji biće dostupni u tri dimenzije, kao mini smartfon, smartfon klasičnog oblika i u fablet formi, koja će omogućiti najjače konfiguracije i dodatke. Nadogradivi mobilni telefon je naša budućnost, samo još da sačekamo da stigne.

Šta vi mislite o ovom modularnom gedžetu? Pratite nas, tražite #MobIT_MWC15 oznaku i budite na našoj Facebook, Twitter i Instagram stranici za video, slike i izveštaje!

Project Ara modularni telefon od Googla.
Izvor: Phone Blocks

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA