Kako se zaštititi od virusa dok igrate igre | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uređaji

Kako se zaštititi od virusa dok igrate igre

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Samo nekoliko dana nakon lansiranja PlayStation 4 i Xbox One konzola, stižu upozorenja PC igračima zbog virusa.

Kompanija Kaspersky Lab trenutno detektuje 4.6 miliona malvera koji su usmereni ka igrama, dok je ukupni broj napada na igrače širom sveta dostigao čak 11.7 miliona. U proseku, korisnici koji su dnevno napadnuti 34.000 puta su uglavnom pogođeni malverom za igre. U nastavku je prikazana lista 10 najčešće napadanih zemalja i broj napada tokom 2013. godine:
- Rusija: 8.813.050
- Vijetnam: 503.947
- Kina: 376.058
- Indija: 207.245
- Španija: 139.078
- Poljska: 127.583
- Turska: 121.164
- Tajvan: 97.843
- Tajand: 92.914 i
- Italija: 75.155.

Nažalost, za Srbiju nisu dati nikakvi podaci o napadima.

Igrači se suočavaju sa različitim vrstama digitalnih pokušaja napada na njihove sisteme. Sajber prevaranati koji prodaju pristup nalozima za igre drugih ljudi, kao što su to portali i slično. Tržište korisničkih imena i lozinki je podstaknuto napadima na same kompanije koje proizvodeigre. Ranije ove godine, kompanija Kaspersky Lab je otkrila veliku špijunsku kampanju na niz proizvođača multiplejer onlajn igara, što je rezultiralo krađom izvornih kodova i drugih vrednih podataka.

Tipovi malvera targetiraju specifične igre, kao što je svetski popularni Minecraft. Ranije tokom ove godine, lažni Minecraft alat uz pomoć Jave obećao je da će dati igračima ovlašćenja kao što su zabrana pristupa ostalim igračima, ali je u pozadini bila krađa korisničkih imena i lozinki.  Kada je predstavljen Grand Theft Auto V nešto ranije ove godine, razni sajtovi su ponudili lažne besplatne PC download verzije koja ruši sve rekorde. Međutim, kada su korisnici hteli da pristupeigri, sve što su dobili je bio napad malvera - klasičan primer korišćenja zvučnih i moćnih imena kako bi privukli žrtve da preuzimaju maliciozni kod sa interneta.

Tu su, zatim, i tipične prevare, kao što je fišing. Gomila mejlova koja se šalje svaki put kada se desi veliko lansiranje igre, kao i za vreme božićnih praznika, koji nastoje da privuku korisnike da ostave podatke ili novac uz obećanje da ce dobiti popust ili jeftine igrice.

Dakle, svi igrači, a i generalno bilo ko ko će uložiti u nove igre, trebalo bi da preduzme odgovarajuće mere predostrožnosti, uloži u adekvatnu zaštitu.

Top pet saveta kompanije Kaspersky Lab za bezbednost prilikom igranja:

- Nemojte kliknuti na bilo koju ponudu koja izgleda suviše dobro da bi bila istinita, a koju ste dobili ili na mejl ili u inboksu neke društvene mreže gde imate profil, kao što su Facebook ili Twitter. Ako ponuda koju ste dobili izgleda legitimno, uverite se da dolazi od pravog pošiljaoca pre nego sto kliknete na link ili date neke podatke. Ako ste u nedoumici, kontaktirajte zvaničnu kompaniju od koje ste dobili ponudu, odakle pošiljalac tvrdi da dolazi.

- Koristite jake i različite lozinke na vašim nalozima. Kao što smo videli ove godine, kompanije koje proizvode igre su hakovane i njihove lozinke su procurele. Ako nemate različite podatke, krađa jednog seta znači da svi vaši nalozi na kojima imate istu lozinku mogu biti ugroženi. Razmislite o tome da uposlite menadžera za lozinke, jer će vam dati jednostavnu i pametnu zaštitu.

- Kupite antivirus program dobrog kvaliteta. U moru malvera za igre, i povećane sofisticiranosti malicioznih softvera, trebaće vam određena zaštita. Trebaće vam antivirus koji detektuje lozinke koje su zasnovane na potpisu, ukoliko želite da zaustavite najpametnije malvere da uđu u vaš sistem.

- Pazite koga prihvatate za prijatelja. Danas je lako steći prijatelje u virtuelnom svetu, ali nisu svi tako naivni. Čuvajte se onih koji vas pitaju o vašim ličnim podacima, jer je moguće da žele da postignu nešto više od samog stupanja u kontakt sa vama.

- Preuzimajte igre samo od legitimnih prodavaca. Ako preuzimate ilegalne kopije igrica, vi ne samo da kršite zakon, već takođe rizikujete da budete zaraženi malverom, jer lopovi često upakuju maliciozni softver da izgleda kao igra.

Pratite MONDO MobIT i na Facebook stranici.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi