Neobično dizajnirani telefoni, koji su postali hit | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neobično dizajnirani telefoni, koji su postali hit

Dizajn nije sve, naravno, ali ovim telefonima upravo je moderan, neobičan, a kod pojedinih modela i bizaran dizajn, doneo uspeh!

  Izvor: Motorola.

Mobilni telefoni postoje više od 40 godina, ali ih u modernom obliku znamo tek poslednjih petnaest godina, tokom kojih smo, što se dizajna tiče, videli sve i svašta.

Da je dizajn izuzetno važna stavka prilikom izbora telefona proizvođači su shvatili onog trenutka kada se više njih našlo na tržištu. Između dva uređaja slična po karakteristikama bolje je prolazio onaj koji je imao snažniji vizuelni pečat. Ipak, tokom prethodne dve decenije videli smo i ružne, neobične, bizarne, pa i neverovatno hrabro dizajnirane telefone koji su postigli veliki uspeh.

Prošetajte se sa MobIT-om kroz listu najčudnije dizajniranih telefona, iz koje su izuzeti svi uspešni, a uobičajeno dizajnirani modeli.

NOKIA

Od koga početi, ako ne od najhrabrijeg proizvođača na polju mobilnog dizajna. Nokia. Pionir i perjanica mobilne telefonije ima gomilu čudno dizajniranih uređaja, a mi smo odabrali dvanaest najupečatljivijih.

Nokia 7110, 5510 i 7650
Kada se pojavila onako zelena, sa prelivom na ljubičastu, sa ogromnim ekranom i točkićem nasred kućišta, krajem prošlog veka, Nokia 7110 nije baš impresionirala kupce izgledom. Ipak, imajći u vidu da je to u to vreme bio izuzetno napredan telefon, sa baterijom koja traje i po nedelju dana, 7110 je ipak uspela da se nametne kupcima, prvenstveno poslovnim ljudima.

Model 5510 je bio prvi telefon sa kompletnom QWERTY tastaturom, položenim displejom i gomilom igara. Ogroman plus za kojim su poludeli tinejdžeri u Evropi, Americi i posebno Japanu bio je muzički plejer sa 64 MB memorije i kompresorom podataka, FM radio i eksterne muzičke kontrole. Ovo je zaista bio hit model 2001. godine.

Prvi Symbian smartfon bio je sve samo ne lep. I danas je jedan od najkockastijih, najtežih i svemirski dizajniranih telefona. Poslovni korisnici su ga obožavali zbog naprednih funkcija, po kojima je tada bio poseban, ali je problem bila memorija od 4 MB i kratko trajanje baterije. Ovaj model se 2002. godine raskomotio i kod nas, a i danas se stidljivo pojavljuje u oglasima, u kojima se na prodaju nude rariteti.

Nokia 7210, 3650 i 7600
Ta 2002. godina iznedrila je i najsvemirskiju Nokiju ikada - 7210! Dame su je volele zbog tankog ućišta i nežnih boja u kojima se prodavala. Po svemu prosečna, sa malo memorije i svedenim opcijama, ipak je uspela da se proda u višemilionskom "tiražu".

Da li je 3650 najčudniji telefon koji ste ikada videli? Verujemo da bi bio pri vrhu liste, ako ne na njenom čelu! Još jedan Symbian početnik sa kružnim, amorfnim i u krug nanizanim tasterima, gomilom sporednih dugmića i deeebelim kućištem u kojem se jedva smestila VGA kamera. I kod nas je bio popularan tokom 2003. godine, kada mu je cena znatno opala.

Evo još jednog konkurenta za najbizarniji dizajn. Amorfne konture uobličene su kožnim dodacima i tasterima od keramike, a model 7600 2003. godine izdvojio se i kao jedan od retkih 3G Symbian modela. Imao je i mini SIM ležište, još jedan razlog da kompletira potpuno bzarnu dizajnerku priču...

Nokia 6810, 7610 i N90/N93
Po svemu identičan modelu 7210 i prethodniku 6800, novi model 6810 doneo je još "luđi" zlatno-sivi dizajn sa rasklopivom QWERTY tastaturom. Pojavio se 2003. godine, kao jedan od vodećih "običnih" modela sa e-mail funkcijom.

Nokia 7610 je još jedan kultni model finskog proizvođača, koji se damama nametnuo tokom 2004. godine, zbog svoje bele i crvene boje maske. Bio je prilično sposoban Symbian model, ali su mu nedostajali kvalitetniji MP3 plejer i više interne memorije.

N90, kamera-telefon koji je 2005. pobrao mnoge aplauze što se kvaliteta fotki i snimaka tiče, izgledao je kao nezavršena dečija igračka, ostavljena da se doradi u budućnosti. Ogromni deo sa kamerom na N90 i budža na N93 prvi su privlačili pažnju i uglavnom dobijali "bljak" komentare, ali su ovi telefoni, ipak postali popularni. Zanimljivo, ali "normalnije" dizajniran, unapeđeni Symbian model, N93i, nije našao uspešan put ka korisnicima.

Nokia 6600, 3250 i 2650
Prekretnica za Symbian bio je upravo model 6600, pasuljastog dizajna, sa tasterima sa strane i 2003. godina, tokom koje se pojavio i N Gage, ali bez uspeha.

Muzički telefon na okretanje. Kakav hit - Nokia 3250! Jedan od najuspešnijih Symbian telefona, sa kvalitetnim muzičkim plejerom, koji je tokom 2005. doneo značajnu popularnost tom OS-u. Naslednica 7500 nije imala toliko uspeha, kao ovaj model, a Symbian je u vreme izlaska tog modela već počeo da gubi korisnike, jer konstantno nije donosio ništa značajno novo.

Telefon-ležaljku nosili su, i verovatno neki i danas nose, korisnici koji su tražili povoljan, a moderan telefon. Nije imao nikakve napredne funkcije, ali je bio jeftin, neobičan i sa lako izmenjivim maskama, pa ste mogli da kupite neku, koja vam se više dopada od bele, crene i crvene, koje su bile u originalnoj ponudi. Telefon je bio popularan tokom 2005. i 2006.

MOTOROLA

Američki proizvođač je oduvek imao osoben stil, ali nije previše eksperimentisao ili kada jeste, nije imao baš puno uspeha. Motorole A1010, ROKR E2 i slični nisu se baš sjajno prodavali, iako su bili čudnog izgleda. RAZR linija je nesvakidašnja, sjajno dizajnirana ponuda od Motorole, pa je zato i ne možemo svrstati pod "čudan" dizajn.

V70
Model V70 već možemo da okrakterišemo kao neobičan. Kućište je moglo da se rotira za 360 stepeni ulevo ili udesno, a plavo pozadinsko osvetljenje oko tastera samo je doprinosilo još jačem utisku da je ovo telefon sa druge planete. Motorola V70 je bio omiljeni selebriti telefon, pa je prodavan u posebnim dijamantskim, zlatnim i safirnim serijama. Na tržištu se pojavio tokom 2002.

SAMSUNG

Korejski proizvođač je već na početku svoje karijere otkrio preklopni dizajn i vrlo malo je odstupao od tog koncepta dizajna. Čak i kada je to radio, kao što je to bio slučaj sa modelima F300, F500, P900 ili P300 to nije naišlo na dobar prijem kod publike.

Samsung E410 i X830
Ipak, Samsung je 2002. godine napravio simpatičan model za dame, E410, koji je imao oblik pudrijere i bio je vrlo tražen. Takođe, X830, obrni-okreni muzički model je bio dosta popularan, i pored svog izuzetno neobičnog, pljosnatog dizajna. Ovaj model se čak prodavao i kod domaćih operatera tokom 2006. godine.

SONY ERICSSON

Modeli ovog proizvođača bili su egzotični sami po sebi, jer se prepoznatljivi Sony dizajn udružio sa

Sony Ericsson Z900, P900 i S700
Veliki točkić sa strane, tanka vratanca kao preklop i debelo kućište činili su ovaj mobilni potpuno vnserijskom pojavom te 2002. godine. Sony, kao i uvek, potpuno drugačiji. Telefon je bio popularan među poslovnim korisnicima i posebno u Japanu.

Sony Ericsson P800 i P900 su bili napredni, koliko i nesvakidašnje dizajnirani. Veliki, teški, sa puno sitnih tastera, ali spremni da ispune gotovo sve poslovne zadatke. Telefoni su bili aktuelni tokom 2002. i 2003. godine.

Model S700 tokom 2004. godine bio je Sony Ericssonov maksimum i imao je jaku kameru, koja je pobedila i Nokijinu u modelu 7610. Prodavao se izuzetno dobro i pored visoke cene, a debelo, na okretanje rasklopivo kućište bilo je dovoljno čudno da i ovaj model uvrstimo na listu.

Sony Ericsson W900 i K850
Walkman budža sa ogromnim prednjim sočivom kamere, kao trećim okom, ali i rotirajućim kućištem, koje se završava "iskakanjem" i sa sitnim tasterima bio je sve, samo ne lep u poređenju sa aktuelnom konkurencijom 2005. godine. Tada smo već imali i modne Samsung i Nokia modele, pa smo imali sa čime da ga uporedimo.

Model K850 je u potpunosti osmišljen kao kamera, pa je imao i takav dizajn. Samo nam nije jasno šta je bilo Sony Ericssonu, pa je stavio onaj tanani prsten, odnosno četvrtastu ivicu za izbor nekih funkcija telefona. I pored kockastih tastera, zelene boje osvetljenja i pomenutog prstena, SE K850 je bio vrlo popularan. Pojavio se 2006. godine.

Van konkurencije: Alcatel One Touch DB
Telefon koji je bio toliko "nedizajniran" da je izgledao potpuno retro, čak i u vremenu u kojem je bio prekretnica mobilnih komunikacija.

Ovo su samo neki od najznačajnijih predstavnika neobično dizaniranih telefona. Današnji i smartfoni u poslednjih nekoliko godina su prilično dosadni što se dizajna tiče, valjda displej diktira kakav će u najvećem slučaju dizajn biti, pa i nema puno odstupanja.

Vi nam slobodno pošaljite svoje predloge, možda uskoro sastavimo novu listu ;)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi