5 tehnologija koje su obeležile 2023. godinu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 tehnologija koje su obeležile 2023. godinu

Koje su to tehnologije koje su obeležile ovu godinu - saznajte u nastavku.

 Mešovita realnost Izvor: Shutterstock

Tehnologija neprestano napreduje, a njen razvoj i inovacije u velikoj meri utiču na način na koji živimo i radimo. U 2023. godini su se desili neki značajni tehnološki proboji i pomaci. Neki od njih su već dostupni, dok su drugi ulog za budućnost, koji tek treba da na delu pokažu svoj transformativni potencija i široku primenu.

Od mešovite realnosti do najnaprednijeg mobilnog čipseta u istoriji, ovo su tehnologije koje su obeležile 2023. godinu:

Značajan iskorak ka mešovitoj realnosti

Mešovita realnost je nesumnjivo tehnologija koja je doživela svoj procvat u 2023. godini. Ovaj spoj virtuelne i proširene realnosti, koji korisnicima dozvoljava istovremenu interakciju sa digitalnim i stvarnim svetom, ima potencijal da iz korena promeni ne samo gejming, već i mnoge druge industrije, a tehnološki giganti su u prethodnim mesecima napravili značajan iskorak ka tom cilju.

U prethodnoj godini smo imali priliku da vidimo predstavljanje prvih MR uređaja za masovno tržište, koju su, zahvaljujući unapređenjima sistema praćenja pokreta i naprednijim sočivima, ponudili još imerzivnija iskustva i mnoštvo novih funkcija.

Iako mnogi ove uređaje posmatraju kao nešto što nema primenu izvan razonode, istina je sasvim drugačija. Iako mešovita realnost može da se koristi za gejming i opuštanje uz omiljene filmove i serije, takođe može da bude veoma korisna za učenje, vizualizaciju kompleksnih industrijskih rešenja u prostoru, obuku medicinskog osoblja, ali i za rad u kancelariji, između ostalog.

Probijanje teoretske granice efikasnosti solarnih panela

 Solarni paneli Izvor: Shutterstock

Svet pokušava da se okrene zelenoj energiji, a jedno od rešenja u tom naporu su solarni paneli, koji mogu biti jednako korisni za potrebe raznih industrija, kao i za potrebe domaćinstva. Trenutna rešenja dostižu efikasnost do 25%, a svaki procenat sa sobom nosi drastično veću cenu zbog sve komplikovanijih proizvodnih procesa i napora inženjera da se približe teoretskoj granici silicijumskih panela od 29%.

Međutim, u 2023. godini smo imali priliku da vidimo probijanje te teoretske granice, jer su čak tri različita tima u laboratorijskim uslovima uspela da postignu efikasnost fotonaponskih ćelija iznad 31%. Ovaj proboj je postignut kombinovanjem silicijuma i perovskita, minerala kalcijum-titanijum oksida, što je ne samo omogućilo da se teoretska granica efikasnosti pomeri na 45%, već je i smanjilo broj neophodnih slojeva unutar solarnih panela sa tri na dva.

Perovskit je značajno krhkiji od silicijuma, te su dodatna istraživanja i ispitivanja neophodna kako bi se ovaj mineral pokazao kao pouzdano rešenje. Ipak, inženjeri smatraju da su na dobrom putu, a ukoliko uspeju u svojim naporima, nema sumnje da će se na 2023. godinu gledati kao na godinu prekretnice u razvoju solarnih panela nove generacije.

Evolucija veštačke inteligencije

 Veštačka inteligencija Izvor: Shutterstock

Veštačka inteligencija je decenijama bila predmet naučne fantastike, ali sada je postala stvarnost. U 2023. godini smo videli značajne napretke u ovoj tehnologiji, ali i primenu kakvu je malo ko mogao da zamisli.

Giganti tehnološke industrije se utrkuju da na tržište izbace rešenja koja će transformisati način na koji živimo i radimo, pa ne čudi da mnogi veštačku inteligenciju posmatraju kao sledeću veliku stvar nakon pametnih telefona.

Najpopularnije rešenje su svakako čet-botovi, koji, osim što korisnicima omogućavaju da se uvere u njihove impresivne mogućnosti i obimno znanje, takođe sada nude mogućnost da kroz njega pristupaju internetu i generišu slike na osnovu samo jedne rečenice i malo mašte.

Sledeći nivo

 Šta je SMARTCORE INDUCTION SYSTEM tehnologija Izvor: IQOS

Svi želimo da koristimo tehnologije koje će iskustvo korišćenja podići na sledeći nivo, a jedna od tih tehnologija u 2023. godini je SMARTCORE INDUCTION SYSTEM. Zasnovana na principima elektromagnetne indukcije, odnosno indukcionog grejanja, specijalnost ove tehnologije je nešto potpuno novo - precizno zagrevanje duvana.

Ova tehnologija se nalazi u srži nove IQOS ILUMA serije bezdimnih uređaja, koja punoletnim pušačima nudi još lakšu i naprednije iskustvo konzumiranja duvanske pare.

IQOS ILUMA uređaji ne poseduju oštricu kakva se mogla pronaći unutar prethodnih bezdimnih uređaja. Umesto toga, koriste se posebne duvanske patrone sa metalnim elementom u sebi, koji je obložen nerđajućim čelikom. Ovaj metalni element se precizno zagreva pomoću SMARTCORE INDUCTION SYSTEM tehnologije, a zatim zagreva duvan koji ga okružuje kako bi se oslobodila duvanska para.

Kako oštrica ne probija duvansku patronu, ubacivanje iste u uređaj je lakše nego pre, a odsustvo direktnog kontakta znači da proces zagrevanja duvana ne ostavlja ostatke unutar držača, čime je eliminisana potreba za čišćenjem samog uređaja.

Prema mišljenju IQOS ILUMA korisnika, zagrevanja duvana bez oštrice proizvodi još manje neprijatnih mirisa, a istovremeno postiže ujednačen ukus, što ove uređaje čini čistijim i jednostavnijim rešenjem. Ipak IQOS nije proizvod bez rizika, jer oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost.

Prvi čipset izrađen na proizvodnom procesu od 3 nm

 Mobilni čipset Izvor: Shutterstock

Korišćenjem naprednijeg proizvodnog procesa, proizvođači poluprovodnika smanjuju dimenzije tranzistora i povećaju njihov broj na istoj površini. Što više tranzistora postoji unutar čipa, to su njegove performanse bolje, a rad energetski efikasniji. Ovo je posebno važno za napredak pametnih telefona.

Pre samo deset godina, najbolji pametni telefoni su koristili čipset izrađen na proizvodnom procesu od 28 nm, a u 2023. godini smo videli prvi čipset izrađen na daleko naprednijem proizvodnom procesu od samo 3 nm. Koristeći EUV litografske mašine nove generacije, na površinu mobilnog čipa je sada postavljeno 19 milijardi tranzistora, a pre samo četiri godine, taj broj je bio više nego duplo manji - 8,5 milijardi tranzistora.

Zahvaljujući ovom napretku, osim boljih performansi u svakodnevnom radu, novi telefoni su moćniji nego ikad, rade još brže i mogu da pokreće neke popularne, grafički intenzivne igre koje su već dostupne vlasnicima gejming konzola, što je ne tako davno bilo nezamislivo.

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA