Uređaj koji niko nije tražio: Upoznajte Humane Ai Pin, telefon bez ekrana | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uređaj koji niko nije tražio: Upoznajte Humane Ai Pin, telefon bez ekrana

Autor Ilija Baošić

Kako izgleda kada telefon odbaci ekran i osloni se na veštačku inteligenciju? Ne sjajno.

 Humane Ai Pin Izvor: Humane

Mnogima od nas ponekad padne na pamet da se otarasimo pametnog telefona, uređaja koji nam, iako često koristan, vrlo lako odvlači pažnju i vreme. Ta fantazija se obično zasniva na vraćanju na klasičan telefon, ali se u mnogim slučajevima brzo završi kada shvatimo šta bismo sve izgubili takvim postupkom.

Deluje da su i Imran Čaudri i Betani Bonđorno, supružnici i bivši dizajneri u Apple-u, imali sličnu fantaziju, ali da se iz iste nikada nisu probudili, već su je modernizovali, osnovali svoju kompaniju Humane i najavili uređaj koji niko nije tražio - Ai Pin, pametni telefon bez ekrana, koji se oslanja na veštačku inteligenciju.

 Humane Ai Pin izgled Izvor: Humane

Ovaj svojevrsni tehnološki broš, koji se pomoću magneta kači na odeću, biće lansiran početkom 2024. godine u SAD i koštaće urnebesnih 699 dolara. Povrh toga, kako Ai Pin u svakom momentu treba da bude povezan na mobilnu mrežu, kupci će morati da plaćaju mesečnu pretplatu od 24 dolara, što uključuje usluge T-Mobile operatora, sa kojim Humane ima uspostavljenu saradnju. No, šta je to što Humane Ai Pin zapravo nudi i može?

Dizajn i laserski interfejs

U pitanju je četvrtast uređaj, težak oko 55 grama, izrađen od aluminijuma i stakla, čije dimenzije iznose 44,5 x 47,5 x 8,25 mm, odnosno 16,5 mm ako računamo i magnetnu bateriju sa kojom se spaja. Ispod "haube" se nalazi neimenovani Snapdragon procesor, ali sumnjamo da je u pitanju išta bolje od čipa srednje klase.

Već smo rekli da ne poseduje ekran, ali to ne znači da ne postoji intefejs. Zapravo, Ai Pin koristi laserski projektor i detekciju pokreta kako bi projektovao određene elemente na ispruženom dlanu, sa kojima korisnici mogu da interaguju kako bi se, na primer, javili na dolazni poziv, pročitali pristiglu poruku ili kontrolisali reprodukciju muzike.

Laserska projekcija je samo jedan od načina interakcije sa uređajem. Na raspolaganju je još i aktivacija dodirom, kao i upravljanje glasom.

Pored laserskog projektora, na prednjoj strani uređaja se nalazi ultraširokougaona kamera rezolucije od 13 MP, senzor dubine, površina osetljiva na dodir i LED lampica, koja pomoću pet različitih boja ukazuje da uređaj izvršava određenu radnju.

Kamera služi za fotografisanje i snimanje, ali po slikama koje su dostupne na zvaničnom sajtu, kvalitet je, uprkos tome što su sve uslikane u prilično dobro osvetljenim uslovima, na nivou telefona niže klase.

 Humane Ai Pin kamera Izvor: Humane

Na vrhu uređaja nalazi se "diskretna" LED lampica koja služi kao indikator pristiglih notifikacija, a tu je i zvučnik, za koji Humane kaže da stvara "zvučni balon", koji ne bi trebao da rasipa zvuk okolo prilikom upotrebe Ai Pin-a.

Zapravo, ChatGPT mašina

Humane Ai Pin pokreće CosmOS, operativni sistem koji izbegava naloge, komplikovana podešavanja, ali i aplikacije. Umesto toga, ovaj uređaj poseduje unapred ugrađene servise kojima pristupa, a glavna "fora" je pristup različitim veštačkim inteligencijama. Ipak, pristup ChatGPT čet-botu je jedna od najvažnijih funkcionalnosti ovog gedžeta, a sve zahvaljujući saradnji sa kompanijom OpenAI.

 Humane Ai Pin 11.jpeg Izvor: Humane

Da li je ovo dobra ideja? Nismo ubeđeni. Iako je ChatGPT impresivna tehnologija, smatramo da isti još uvek nije dovoljno sposoban, a ni pouzdan da postane lični asistent na kojeg se korisnici mogu bezbrižno osloniti. Tome u prilog najbolje govori situacija u video prezentaciji na zvaničnom sajtu, gde veštačka inteligencija daje pogrešan odgovor na pitanje "odakle se najbolje može videti sledeće pomračenje Sunca".

Kamera na uređaju, pored fotografisanja i snimanja, takođe služi kao "oko" kroz koje veštačka inteligencija prepoznaje predmete o kojima korisnici mogu da postavljaju pitanja. U ISTOM videu, osnivač kompanije pokazuje šaku badema i pita Ai Pin da proceni koliko imaju proteina, nakon čega dobija odgovor: "15 grama". Zapravo, šaka (30 grama) badema ima oko 6 grama proteina.

 Ai Pin detekcija predmeta Izvor: Humane

Ponavljamo - u pitanju je zvanična, unapred pripremljena prezentacija, Da nije tužno, bilo bi smešno...

Ipak, ostavljamo prostor da smo nismo u pravu. Možda je Humane Ai Pin zapravo uređaj koji je ispred svog vremena i na koji ćemo za 15 godina posmatrati kao na revolucionaran gedžet. Međutim, ne možemo da se otresemo utiska da je u pitanju išta više od ne tako sposobnog pametnog telefona niže klase, koji jeftinim trikovima pokušava da pridobije kupce i iskamči 699 dolara.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA