Istraživanje pokazalo: "Glupi" telefoni se održavaju u životu zahvaljujući mladima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraživanje pokazalo: "Glupi" telefoni se održavaju u životu zahvaljujući mladima

Klasični telefoni su uspeli da nađu nesvakidašnju publiku.

 Klasični telefoni sve popularniji među mlađima od 26 godina Izvor: SmartLife / Nokia

Dok jeftini pametni telefoni postaju sve bolji, klasični (glupi) telefoni uživaju sve manju popularnost među kupcima - osim u SAD! Prema najnovijem istraživanju, ovi telefoni su sve traženiji među američkom omladinom koja želi da se odmori od modernog doba.

Klasični telefoni su zbog svoje niske cene dugo bili veoma popularni u Africi i Indiji, kao i na Bliskom istoku. Ovi regioni zaslužni su za 80% prodatih jedinica u 2022. godini, navodi se u istraživanju kompanije Counterpoint research. Međutim, njihova popularnost je nedavno opala, ali je, verovali ili ne, u porastu na američkom tržištu.

HMD Global, dom Nokia telefona, prodao je desetine hiljada klasičnih telefona svakog meseca u Americi tokom 2022. godine, a ovaj porast interesovanja je u suprotnosti sa ukupnom potražnjom, za koju kompanija kaže da opada.

Smatra se da razlog ovog čudnog trenda leži u mlađima od 26 godina kojima je dosta šarenih ekrana, odnosno koji pokušavaju da smanje korišćenje pametne elektronike kako bi sačuvali svoje mentalno zdravlje, kaže Hoze Briones, YouTuber čiji kanal pokriva klasične telefone.

Ovaj skok interesovanja nije značio samo kompaniji HMD Global, već i kompaniji Light, čiji Light Phone 2 se smatra jednim od najboljih telefona današnjice za digitalnu detoksikaciju, a sve zahvaljujući nedostatku funkcija koje bi mogle da skrenu pažnju svojim vlasnicima.

Kako tvrdi Džo Holier, koosnivač kompanije Light, želja nije proizvodnja klasičnih telefona, već uređaja koje ćete svesno koristiti samo kada su vam neophodni kako biste sami mogli da odlučujete koje aspekte života tehnologija može da dopunjuje.

Šta mislite o ovom trendu? Da li biste prešli na telefon sa T9 tastaturom ili na neki uređaj sličan Light modelima? Recite nam u komentarima.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

РВ

"Глупи" е не може бити глупљи од овог паметног.

Pametni

A kako posle sa tim telefonom da pratim Mondo vesti i komentarišem

Marin.ko

Prošle godine sam kupio telefon Nokia 105, još ga ne koristim ali će svakako u dogledno vreme zameniti aktuelni pametni telefon.