FACEBOOK SE BORI PROTIV 8 TUŽBI: "Eksploatacija mladih zarad profita" | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FACEBOOK SE BORI PROTIV 8 TUŽBI: "Eksploatacija mladih zarad profita"

Advokati tvrde da dugoročna upotreba platforme može dovesti do ozbiljnih problema sa mentalnim zdravljem, poput depresije i anksioznosti.

 Meta preti da će ukloniti vesti sa Facebook platforme Izvor: SmartLife / YouTube / Chill Pill / Screenshot

Advokatska firma je kompaniji Meta uputila osam tužbi u raznim državama, tvrdeći da su Facebook i Instagram štetni po mentalno zdravlje mladih ljudi.

Firma Beasley Allen objavila je saopštenje u kojem se navodi da Meta ne samo da "eksploatiše mlade ljude zarad profita", već je namerno učinila svoje platforme takvim da izazivaju psihološku zavisnost i nije uspela da zaštiti svoje korisnike.

Možda će vas zanimati

Beasley Allen citira svedočenje uzbunjivačice Frensis Haugen iz oktobra 2021, kada je Haugen pričala o tome kako platforma negativno utiče na mlade korisnike, kao i o procurelim dokumentima koji pokazuju kako je platforma znala da je „toksična“ za tinejdžerke.

"Optuženi su znali da su njihovi proizvodi i srodne usluge opasni za mladu i povodljivu decu i tinejdžere, ali su potpuno zanemarili sopstvene informacije“, rekao je advokat Endi Birčfild u izjavi. "Oni su primenili sofisticirane algoritme dizajnirane da podstaknu čest pristup platformi i produženo izlaganje štetnom sadržaju."

Birčfild je dalje rekao da su ljudi koji stoje iza ovih platformi doneli odluku da "adolescente agresivno učine zavisnim u ime korporativnog profita“, umesto da ih dizajniraju tako da umanje štetu. "Vreme je da se Meta pozabavi ovim rastućim problemima."

Zabrinutost je zaista zapanjujuća. U tužbama se navodi da je produženo korišćenje platforme dovelo do problema sa mentalnim zdravljem, kao što su anksioznost, depresija, poremećaji u ishrani, kao i samopovređivanje i pokušaj samoubistva.

Ostaje da se vidi šta će izaći iz ovih tužbi, ali to je samo još jedna u nizu napada sa kojim se Meta suočava - i verovatno se neće tu zaustaviti.

Pogledajte kako izgleda Metaverzum:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA