STRIKTNA IZOLACIJA u Srbiji i kako će se proveravati | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STRIKTNA IZOLACIJA u Srbiji i kako će se proveravati

Ovo su neki od načina na koji se vrši kontrola izolovanih, koji su prebačeni ili im je naložen kućni karantin zbog virusa korona u Srbiji.

  Izvor: Guliver/Getty Images/Lady-Photo

Najava vlasti u Srbiji da će se karantin za izolovane osobe, posebno one, koje dolaze iz inostranstva nalaziti u Moroviću izazvala je veliku pažnju domaće javnosti, a posebno najava STRIKTNE izolacije svih obolelih, koja se uvodi od 23. marta, nakon razgovora i dogovora sa kineskim lekarima, koji borave u Srbiji.

Zbog toga smo rešili da ispitamo kojim bi se to stvarima odgovorna lica za proveru izolovanih mogla služiti u svrhu provere da li se karantin poštuje ili ne.

Možda će vas zanimati:

Osobe, koje se nalaze u traženoj izolaciji ili karantinu mogu da se proveravaju na nekoliko načina, a neki su posebno zanimljivi, s obzirom na to da se koriste razvijene tehnologije dostupne i kod nas.

Osim fizičke provere, kad to čine uniformisana lica posetom kod kuće, provera karantina može da se vrši i pomoću poziva mobilnim telefonom prilikom kojeg se šalje slika prebivališta ili video pozivom preko aplikacije (računar, tablet, smartfon). U zavisnosti od odluke i zemlje u kojoj se osoba nalazi u izolaciji krizni štabovi i organizacije mogu da šalju poruke izolovanima sa različitim obaveštenjima i pitanjima, na koje je potrebno odgovoriti. Ovakve poruke mogu da se razmenjuju nekoliko puta u toku dana.

Zanimljivo je i to da kontrola karantina može da se vrši pomoću smartfon uređaja, uključivanjem GPS lokacije i omogućavanjem uvida u poziciju odgovornim licima.

Takođe, osobe u karantinu moguće je locirati i pomoću baznih stanica, ponovo pomoću mobilnog telefona aktivnog na nekoj od mobilnih mreža.

Mi smo naveli nekoliko mogućih načina provere, koji se mogu praktikovati svuda gde je na snazi bilo koji oblik karantina. U Srbiji se provera karantina vrši uglavnom posetama uniformisanih lica, ali nije isključeno da će biti primenjen bilo koji od ovih, koje smo mi pomenuli.

Mapa širenja korona virusa uživo, koju preporučujemo nalazi se na linku.

U Srbiji zvaničan sajt o COVID-19 virusu je podignut s prvim danima širenja korone, a ispravne i detaljne vesti o virusu i njegovom uticaju, prevenciji, zaštiti i lečenju pronaći ćete i na MONDU, u rubrici Koronavirus.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA