Od danas DRASTIČNO jeftiniji roming našim korisnicima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od danas DRASTIČNO jeftiniji roming našim korisnicima

Značajno smanjenje roming cena u regionu omogućiće i niže troškove i kvalitetniju komunikaciju za putnike iz Srbije, ali i one, koji dolaze u našu zemlju.

  Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Rešenjem RATEL-a operatorima se od danas, na osnovu regionalnog sporazuma, određuje obaveza snižavanja cena rominga u mrežama Zapadnog Balkana, a najviše će biti umanjena cena korišćenja interneta. Među zemljama, u kojima će važiti ovo sniženje su Srbija, Crna Gora, BiH, Makedonija, Albanija i “Kosovo“.

Cene rominga, rečeno je Tanjugu u RATEL-u, biće snižene za sve naše korisnike od 1. jula do 31. decembra (prva faza) i to:

- Za minut razgovora za odlazne pozive sa (prosečnih) oko 28 dinara cena će biti snižena na oko 11 dinara,
- Cena SMS poruka će biti smanjena sa oko devet na oko četiri dinara i
- Cena prenosa podataka po megabajtu će biti umanjen sa oko 30 na oko četiri dinara.

Pročitajte i ovo: Viber ukida roming, uvodi pretplatu i lokalne brojeve

U Rešenju RATEL-a operatorima se određuje obaveza snižavanja cena rominga u mrežama Zapadnog Balkana i u njemu se navodi da za pozive u romingu neće biti naplaćivana uspostava veze. Takođe, za primljene poruke i poruke govorne pošte u SMS romingu neće se obračunavati dodatne naknade.

Naplata odlaznih poziva vršiće se po sekundi, s tim što operatori mogu da primene inicijalni minimalni obračunski period, koji ne može biti duži od 30 sekundi. Naknada za prenos podataka u romingu vršiće se po kilobajtu, uz izuzetak poruka (MMS) koje se mogu naplaćivati po jedinici, odnosno po poslatoj poruci.

U RATEL-u podsećaju da je počev od 1. jula ove pa do 30. juna 2021. godine predviđeno postepeno snižavanje cena rominga u nekoliko faza. Od 1. jula 2019. godine, zatim od 1. januara 2020. godine, pa od 1. jula 2020. godine, da bi od 1. jula 2021. došlo do potpunog ukidanja naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana, odnosno korisnici će plaćati usluge rominga pod istim uslovima, koji se primenjuju u domaćem saobraćaju.

Pročitajte i ovo: Ukida se roming između Rusije i Srbije

Od 1. januara 2020. godine se menja način obračuna troškova rominga tako da će svi korisnici plaćati roming po principu, koji podrazumeva zbir domaće cene (koju trenutno plaćaju u domaćem saobraćaju ) plus roming naknadu. To će dovesti do dodatnog snižavanja troškova rominga za većinu korisnika. Od 1. jula 2020. uslediće dodatno snižavanje roming cena za dolazne pozive i prenos podataka za sve korisnike.

Regionalni sporazum o romingu potpisali su u aprilu, na drugom Digitalnom samitu ZB u Beogradu, predstavnici zapadnobalkanske šestorke (WB6-Srbija, Crna Gora, BiH, Makedonija, Albanija i “Kosovo“). Sporazum je potpisan pod pokroviteljstvom EU, a ispred Srbije je potpis na taj dokument stavio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA