Sve na mestu

TESTIRALI SMO HUAWEI NOVA Y90: Omiljena serija telefona u novom ruhu i novog imena

Autor Marko Čavić

Sigurno se sećate Huawei Lite serije - omiljene serije domaćih korisnika kineskog proizvođača. Imamo novi Lite model za vas, samo se zove drugačije.

Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Mnogobrojni korisnici i dan-danas nose Huawei P30 Lite u nekom od izdanja, Mate 20 Lite i smatraju ih jednim od najboljih telefona po uloženo-dobijeno kriterijumu.

Poslednji Lite telefon je bio Huawei P40 Lite, koji se pojavio u jeku korone, u martu 2020. godine, a koji se još i tada prodavao i pod imenom Huawei nova 7i.

Premotajte dve godine i nešto unapred i evo nas na Lite seriji koja se sad zove nova, a u okviru koje imamo gotovo sve tipove telefona - budžetske, srednjeg ranga i napredne, a od dodatka u imenu nova i slovne i brojevne oznake zavisi o kojoj seriji pričamo.

Huawei nova Y90 je vrlo blizu nekadašnje Lite serije i donosi sjajan dizajn, uz veoma dobar kvalitet izrade sa dobrim kamerama i performansama.

Radi se o telefonu koji košta 27.999 RSD tj. oko 238 evra, dolazi sa Android 11 operativnim sistemom i Huawei Mobile Services ekosistemom uz EMUI 12.0.1 korisničko okruženje i Snapdragon 680 4G (6 nm) čipsetom uz Adreno 610 GPU. Ono što će prvo privući kupce je odličan dizajn telefona, koji sadrži elemente Huawei Mate 40 serije (prepoznatljiv krug i crni prsten za kamere), ali i ravne ivice sa minimalnim prostorom između ekrana i bokova telefona.

Trenutno je cena Huawei nova Y90 21.999 RSD, što je manje od 188 evra, pa je možda pravi trenutak za kupovinu novog telefona.

Nakon duge pauze u ovom segmentu kompanija Huawei zaista ima telefon koji će privući kupce, sigurni smo u to, pa verujemo da je upravo ovo bio telefon koji je kompaniji bio neophodan da krene dalje. Huawei nova 9 i Huawei nova 9 SE su tako dobili još jednog i još jeftinijeg saborca, koji bi trebalo da se ponovo dokaže među korisnicima.

Pa, dobro, da vidimo čime to Huawei nova Y90 raspolaže i šta sve može.

Izvor: Huawei

Dizajn izvan cenovne klase

Huawei nova Y90 uživo izgleda daleko bolje, nego što cena telefona to sugeriše.

Kvalitet izrade je veoma dobar, iako je telefon u potpunosti napravljen od plastike. Bokovi su istanjeni i oko ekrana s prednje strane jedva da ima po milimetar do ivica, uz manju bradu dole. Ravno isečeni bokovi olakšavaju držanje, a potpuno ravan ekran se lakše koristi i nema "otpadnog" dela koji odlazi na zakrivljenje. Telefon je robustan i ne škripi u ruci, može vrlo čvrsto da se stisne, a u prodaji su zelena, crna i plava sa prelivom na druge boje.

Na kućištu ne ostaju otisci prstiju, a spreda je već zalepljena zaštita za ekran. S gornje strane se nalazi veliki rupičasti deo, ali to nije zvučnik, nego je prostor za zvučnik, pa smo konstatovali da je nova Y90 opremljena samo jednim, mono zvučnikom. Glasan je, solidnog kvaliteta, ali bi stereo sistem učinio ovaj telefon još primamljivijim i boljim za ljude koji vole da gledaju filmove i slušaju muziku u pokretu.

Na gornjem delu je i klasični 3,5 mm audio džek, dok je na suprotnom delu telefona pomenuti mono zvučnik i USB Type-C priključak. Odmah do njega je i ležište za dve SIM kartice i Huawei NM memorijske kartice. Sa desne strane je skener otiska prsta, koji je istovremeno i On/Off dugme, a iznad njega je Volume klackalica.

Na našem testu je bila plava verzija telefona, koja se od gore na dole preliva u tamniju plavu i još neke nijanse različitih boja, a odličan utisak ostavlja i to što telefon čvrsto stoji na stolu i ne klacka se, pa ga možete koristiti i dok je u tom položaju bez dosadnog ljuljanja. Završna obrada je iznad povoljne klase, kojoj telefon pripada, a kompanija je primenila novi tip peskiranja gornje površine na poleđini uređaja, koji do sada nismo imali priliku da vidimo na nova seriji.

Nažalost, Huawei je propustio da ovaj telefon zaštiti od vode i prskanja, pa Huawei nova Y90 nema nikakvu IP oznaku, što je prava šteta…

Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Dobar IPS LCD ekran od 90 Hz

Dijagonala ekrana je 6,78 inča, kaže DevCheck aplikacija i rezolucija poboljšana Full HD, odnosno 2.388 x 1.080 piksela uz 387 ppi. Ipak, Huawei u svojim dokumentima i na sajtu tvrdi da je dijagonala ekrana 6,7 inča, što nije bog zna koliko velika razlika, ali da znate kako stvari stoje. IPS LCD panel prikazuje solidno duboku crnu i prilično jako je osvetljen, pa ni na direktnom suncu nećete imati problema sa čitanjem u najvećem broju slučajeva. Podešavanje pozadinskog osvetljenja može da bude automatsko ili ručno, a u meniju telefona može se upravljati režimom boja i temperature, kako bi se prikaz podesio ka potrebama korisnika.

Brzina osvežavanja sadržaja je 90 Hz u dinamičkoj (zavisno od prikaza) ili non-stop 90 Hz izvedbi, uz poboljšan odziv na mestu dodira, koji ide do 270 Hz. Ekran podržava i smanjen prikaz plave svetlosti za lakše korišćenje pre spavanja ili kad vam je tako potrebno i dodatni režim za čitanje, kada se ekran prilagođava elektronskim knjigama. Podržan je i taman režim uz izmenu veličine fonta i debljine teksta nezavisno od režima prikaza.

Huawei je i na ovaj telefon instalirao DRM podršku i dodatno Widevine sertifikat omogućava gledanje streaming sadržaja do Full HD+ rezolucije u realnom vremenu. Zbog toga aplikacije kao što su Netflix, Amazon Prime ili HBO Max putem Gspace sistema rade nesmetano i uz potpuno otključanu rezoluciju prikaza, a sasvim lepo radi i Stremio aplikacija, koja je dostupna u AppGallery prodavnici aplikacija.

Odziv ekrana na komande je bez zamerke, ali bismo voleli da je Huawei i na ovaj model stavio da se dvostrukim tapkanjem probudi ekran iz mirovanja. Iako ta funkcija fali, Huawei je i dalje zadržao utišavanje zvona prostim podizanjem uređaja sa stola ili njegovim okretanjem ekranom nadole. Takođe, ekran se iz stanja mirovanja može probuditi uzimanjem telefona u ruku.

Izvor: Huawei

Hardver bez 5G mreže, HMS i softver

Slično kao kod Huawei nova 9 SE telefona i Huawei nova Y90 donosi Snapdragon 680 čipset u 4G varijanti (podržana je VoLTE usluga) uz Dual SIM i 4G mrežu na obe kartice.

Adreno 610 grafički čip je sasvim odgovarajući za današnje igre, a AppGallery dobija sve veći broj aktuelnih i ranijih naslova među kojima su sad već Fortnite, PUBG, Angry Birds 2, Royal Match, MetroLand, Game of Thrones: Beyond the Wall, World of Tanks Blitz, Asphalt 9: Legends, Fishing Clash, Top Eleven, Star Trek Timelines, Star Trek Fleet Command, Lords Mobile, Homescapes, sve Talking Tom igre, Rocket League: Sideswipe, Battle Breakers, domaća Slagalica i mnoge druge.

Tokom igranja telefon se solidno greje, ali ne toliko da ga je neprijatno držati, a seckanja gejmpleja nema, što bi trebalo da znači da su Huawei i Qualcomm brzo našli zajednički jezik što se optimizacije performansi tiče. Podržan je rad sa podeljenim ekranom za dve aplikacije istovremeno, kao i plutajući prozori pomoću kutije sa alatkama s leve ili desne strane, koja se poziva dužim zadržavanjem nakon svajp pokreta levo ili desno. Ova "kutija" može da se uređuje, pa istovremeno možete da čitate vesti i pravite beleške ili tvitujete i gledate YouTube Vanced video.

Nismo vršili benchmark testiranja za ovaj telefon, jer nekako smatramo to besmislenim za ovu klasu uređaja. Kad god poželite ovaj hardver možete da zagušite ili da dokažete da će pokleknuti pri teškom opterećenju, što je za telefon koji košta 240-ak evra ili u ovom trenutku manje od 190 sasvim dopustivo. Bitno je napomenuti da se Snapdragon i danas snalazi sa aplikacijama i igrama koje Huawei nova Y90 pokreće, a PUBG, Fortnite ili Game of Thrones: Beyond the Wall rade bez poteškoća.

Ovde moramo da napomenemo još jednu razliku specifikacija sa sajta i stvarnog modela - Huawei napominje na sajtu da Huawei nova Y90 dolazi sa 8 GB RAM, ali je naš model imao 6 GB RAM i 128 GB memorije. Svakako je telefon radio OK, a vi se pre kupovine raspitajte o tome koliko tačno GB RAM ima model koji merkate.

I ovaj telefon je sa Huawei Mobile Services ekosistemom i AppGallery prodavnicom aplikacija, a sve detalje koje smo rekli u velikom HMS testu možemo, ali nećemo da ponovimo i ovde, pa ćemo vas samo uputiti na link da pročitate sve detalje tamo. Ako ne možete bez Google servisa za vas je Gspace aplikacija koja se nalazi u AppGallery i koja omogućava instalaciju Google Play prodavnice, o čemu smo takođe detaljno pisali.

Lepo je što je Huawei mislio na sve, pa je zadržano i brzo deljenje fajlova putem NFC konekcije sa Huawei računarima uz Multi-Screen Collaboration. Tako jednim dodirom, zahvaljujući Huawei PC Manager softveru u trenutku možete da prebacite gotovo celu galeriju slika i video klipova na računar i obrnuto. Takođe, možete da prebacujete druge fajlove i čistite skladište telefona preko računara putem iste funkcije, bez čekanja i kablova.

EMUI 12.0.1 korisničko okruženje nudi intuitivno i prepoznatljivo okruženje na koje se ljudi lako naviknu. Instalacija novih ažuriranja protiče mesec za mesecom i naš model je imao zakrpu iz juna, tokom julskog testa. U avgustu će dobiti za jul i tako redom, jer Huawei mora da sačeka da Google i partneri objave sve verzije unapređenja i onda im tek ima pristup, umesto u toku rada na njima, kako je to ranije bio slučaj. Iskustvo nas uči da je podrška zagarantovana, ali o tome ne smemo da kažemo ništa sada, jer u ovom trenutku ne znamo kakav je tzv. roadmap i plan za nadogradnju, o čemu ćemo pisati naknadno, kad se EMUI 13 i druge Android verzije budu spominjale.

Za sada sve radi kako treba na Android 11 sistemu, koji potvrđuje i DevCheck aplikacija, osim što ćete se na odsustvo Google aplikacija morati da naviknete.

Što se opcija za povezivanje tiče tu je NFC za tagovanje i mobilno plaćanje, Bluetooth 5.0 sa LE profilom, dual-band Wi-Fi sa deljenjem veze, GPS sa AGPS, Glonass, BeiDou, Galileo i QZSS sistemima, 2G, 3G i do 4G VoLTE veza, USB Type-C, 3,5 mm priključak za slušalice i USB on the Go opcija.

Izvor: Huawei

Dobra autonomija i brzo punjenje

Huawei je model nova Y90 opremio litijum-polimer baterijom kapaciteta 5.000 mAh koja se puni snagom od 44 vata i taj punjač dobijate zajedno sa kablom u kutiji sa telefonom (a tamo ćete naći i silikonsku masku za zaštitu, iglicu za SIM ležište i prateće brošure i uputstva).

Brzo punjenje omogućava da telefon napunite tj. njegovu bateriju do pola za samo pola sata, a puna će biti za nešto manje od 60 minuta. Primenjena su takozvana 22 sloja zaštite tokom punjenja, koja kontrolišu bateriju i omogućavaju bezbedno i punjenje koje ne oštećuje životni vek i kapacitet baterije.

U meniju telefona možete da aktivirate i pametni sistem punjenja baterije, koji će omogućiti da vam baterija fizički duže traje, a EMUI 12 donosi i procenat životnog ciklusa baterije, što je do sada izostajalo u ranijim izdanjima korisničkog okruženja.

Autonomija baterije je veoma dobra - dan, do dan i po pri vrhunskom maltretiranju, koje u redakciji uključuje mnogo poziva, nekoliko SMS poruka, Viber i WhatsApp dopisivanje, slušanje Tidal muzike najmanje tri, četiri sata, razmenu mejlova gotovo non-stop, korišćenje Car:Go aplikacije, povremeno Instagram i Facebook skrolovanje i sve ostalo što ide uz svakodnevno korišćenje telefona. Nismo igrali igre izvan testa performansi, ali jesmo tu i tamo gledali Netflix serije, jednu epizodu Game of Thrones najboljih isečaka serije u trajanju do sat vremena, ali to nije previše skratilo dnevnu autonomiju.

Takođe, u najvećem broju slučajeva koristili smo FreeBuds Bluetooth sluške, gde god da smo mogli, pa uračunajte i to u dnevnu rutinu trošenja baterije. Veliki kapacitet umrežen sa dobrom optimizacijom softvera i solidno štedljivim hardverom rezultat je sasvim dobre autonomije koju Huawei nova Y90 nudi. Autonomija i jeste od jednih stubova na kojima počiva preporuka proizvođača za kupovinu, pa je dobro što je Huawei uradio sve što treba da autonomija zaista i bude za preporuku.

Izvor: Huawei

Upoznajte kameru da bi vam služila

Kamera je najćudljiviji deo telefona i sposobna je da napravi pravu magiju, ali i da potpuno promaši pravi snimak tj. fotku.

Kamera je nesvakidašnja i očigledno je da Qualcomm i Huawei u tom domenu moraju još uvek da međusobno rade i usavršavaju zajedničke tehnologije. Upotrebljena je nova kamera rezolucije 50 megapiksela sa optikom f/1,8 koja na otvorenom daje vrlo dobre slike. Fokusiranje je brzo i uglavnom pouzdano, mada se ponekad može desiti da vam autofokus kaže crvenim kvadratom da je potrebno još jednom da izoštrite sliku, ali rezultati su nakon toga uglavnom dobri. Slike su oštre, šuma ima, ali ne preplavljuje detalje na slici, a boje su solidno prirodne. Kad se pređe u zatvoren prostor situacija je totalno drugačija i tu se jasno vidi da se kamera muči da ponudi svoj maksimum. U tim situacijama, gde god ima manje prirodne svetlosti, a posebno noću i u zatvorenom savetujemo korišćenje Noćnog režima.

Noćni režim će produžiti vreme slikanja i primoraće vas da ruke držite čvrsto (idealno je da imate stativ), ali će rezultati biti mnogo bolji od slobodnog ili automatskog režima. Dobićete više detalja, kontrast će biti bolji, boje prirodnije, ali će pojačana oštrina fotki povremeno da pravi beline oko najizoštrenijih linija. Ovo je možda iritantno u ponekim slučajevima, ali ne smemo zaboraviti da pričamo o telefonu koji košta manje od 240 evra, pa i očekivanja u domenu kamere svakako treba postaviti jasno.

Takođe, savetujemo i korišćenje AI pomoćnika, koji će proračunati kadar zahvaljujući pomoćnoj kameri upravo za to - kvalitet slika će se poboljšati, a vreme slikanja će se skratiti. AI podešava kontrast, osvetljenje, balans belog i druge parametre u odnosu na ono što se vidi kroz kadar kamere, koji je prilično jednostavan - podešavanja su sa leve i desne strane i veliki okidač je pod desnim ili levim palcem, dok su dodatna podešavanja sklonjena u meni Još.

Generalno, glavna kamera je pouzdana, a autofokus sistem će vam jasno javiti do znanja kad je vreme za fokusiranje iznova. Slike napolju će listom biti spremne odmah za slanje na društvene mreže, a korišćenjem režima za noćno fotografisanje rešićete u najvećoj meri i probleme koje kamera ima sa slikama unutra i kad je malo prirodnog svetla. Ali, moraćete to da savladate tj. da naučite da koristite Noćni režim kako treba.

Prateća boke kamera je OK za slikanje profila i proračun kadra, a makro kameru, obe su po dva megapiksela rezolucije, savetujemo da koristite isključivo sa statičnim objektima izbliza. Tada daje najbolje rezultate i slike su oštre i detaljne.

Što se zumiranja tiče, podržano je 2x i 10x, u oba slučaja digitalno, ali bismo ovaj veći broj zaboravili, jer se slabosti digitalnog zumiranja jasno vide. Zumiranje 2x na otvorenom je solidno i osim snažno izoštrenih slika neće se videti prevelik gubitak detalja niti će fotografije biti isprane ili sveukupno loše.

Što se video snimanja tiče podržana je Full HD rezolucija sa do 30 fps i video nema nikakvu stabilizaciju. Ako koristite telefon za slikanje i snimanje sadržaja za mreže ovaj će vam pomoći da se vidite u kadru i vi i osoba ili dešavanje ispred vas - u dva režima. Jedan je podeljen ekran, a drugi je slika u slici. Jedan se snima prednjom selfi kamerom rezolucije 8 MP, dok se drugi snima glavnom kamerom i omogućava digitalno zumiranje do 8x. Ako se koristi stativ rezultati mogu da budu vrlo zanimljivi i atraktivni, pa čak i napolju, na otvorenom, ako umete telefon da držite čvrsto i pravite lagane prelaze, a ne da cimate telefon.

Ne postoji mogućnost snimanja 4K videa, što je ograničeno Snapdragon hardverom odavno, ali ne postoje ni usporen snimak niti 60 fps podrška ni u jednom od režima video snimanja.

Zaključak i finalne misli

Huawei nova Y90 je telefon koji čekamo dugo, jer kompaniji Huawei nedostaju dobri i pristupačni telefoni koji će ljude ponovo navići da očekuju samo dobre stvari od kineske kompanije.

Srećom, Huawei nova Y90 je korak u pravom smeru, a posebno sad, kad je telefon na sniženju, pa košta 21.999 RSD (redovna cena je 27.999 RSD). Paket koji dobijate je odlično odmeren, odlično upakovan i radi lepo, glatko i bez problema. Google odavno ne spominjemo kao nešto što treba da bude stub oko kojeg ćete doneti odluku, jer je to realnost koja je tu da ostane - kome je Google neophodan može da ima i njega, ali putem Gspace aplikacije.

Huawei je opremio telefon brzim sistemom bežičnog transfera fajlova, uneo neke simpatične elemente u kameru, koja je generalno OK, ali ćudljiva i treba joj dorade, a kvalitet izrade, dizajn, autonomija i ekran su za pohvalu.

Najveći problem ovog telefona nije ništa što Huawei nije ili je polovično uradio, naprotiv, proizvođač je sa svoje strane sve lepo napravio, najveći problem je ogromna konkurencija koja ima Google, a što nekim ljudima i dalje predstavlja kamen spoticanja. I dok je možda Huawei nova Y90 kompletniji i lepši telefon u odnosu na većinu konkurencije kompanija Huawei mora još jače da edukuje korisnike o HMS-u i AppGallery-ju koji su zaista svakog dana sve snažniji i bogatiji i aplikacijama i igrama.

Nije lako doneti odluku, ali ko odluči da pruži šansu Huawei nova Y90 modelu verujemo da se neće pokajati.

Huawei nova Y90 ZA:

  • Odličan dizajn i kvalitet izrade
  • Ekran gotovo bez ivica velike dijagonale, 90 Hz osvežavanje
  • Adekvatan čipset, memorija i RAM
  • Zanimljive vlog opcije video kamere
  • Autonomija dan i po i brzo punjenje
  • HMS je sazreo, ima više aktuelnih igara i aplikacija i
  • Brza razmena fajlova sa Huawei kompjuterima.

Huawei nova Y90 PROTIV:

  • Kućište nema IP oznaku, bez zaštite od prskanja ili vode
  • Samo jedan mono zvučnik
  • Nedostaje nam dvostruki tap za buđenje ekrana i
  • Kamera ima svoje momente.

Huawei nova Y90 KONKURENTI:

  • Samsung Galaxy A23 4G i 5G
  • Samsung Galaxy A33 5G
  • Redmi Note 11 ili
  • Redmi 10 2022.

Huawei nova Y90 SPECIFIKACIJE:

  • Telo: 163 x 74 x 8,4 milimetara, 189 grama, plastično telo, završna obrada peskiranjem, tri dostupne boje u Srbiji
  • Display: 6.78" IPS LCD, 120 Hz, 1.080 x 2.388 piksela, 19.9:9 odnos strana, 387 ppi
  • Čipset: Snapdragon 680 4G (6 nm), Octa-core (4 x 2,4 GHz Kryo 265 Gold & 4 x 1,9 GHz Kryo 265 Silver), Adreno 610 GPU
  • Memorija: 128 GB, 6 GB RAM, NM memorija
  • OS/Softver: Android 11, EMUI 12.0.1
  • Zadnja kamera: Širokougaona 50 MP, f/1.8, PDAF, Makro 2 MP, f/2,4 i 2 MP, f/2,4 dubinska kamera
  • Prednja kamera: 8 MP, f/2,0 sa boke efektom
  • Video snimanje: Glavna kamera 1080p @ 30 fps, isto tako i prednja
  • Baterija: 5.000 mAh, brzo punjenje 40 vati, pametno punjenje
  • Povezivanje: dual-band Wi-Fi sa deljenjem veze, Bluetooth v5.0 i LE, NFC, GPS sa A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, USB Type-C 2.0, USB On-The-Go
  • Dodatno: Skener otiska prsta na boku, Dual SIM, ulaz za slušalice 3,5 mm, folija na ekranu, zaštitna maska u paketu
  • Cena: 27.999 RSD, oko 238 evra