AKO VAM VIDEO NA TELEFONU PRAVI PROBLEME: Proverite da li je podržan Widevine DRM i koja verzija | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKO VAM VIDEO NA TELEFONU PRAVI PROBLEME: Proverite da li je podržan Widevine DRM i koja verzija

Šta je Widevine DRM i zašto je važno da vaš novi telefon to podržava.

  Izvor: SMARTLife / WIKO

Ako ste pretplaćeni na neki od streaming servisa - Netflix, Disney+, Start, Amazon Prime, HBO Go tj. HBO Max … - i imate problema sa gledanjem sadržaja na telefonu, tabletu ili nekom drugom mobilnom uređaju možda on ne podržava Widevine DRM.

Prilikom kupovine novog telefona, ako volite da bindžujete epizode ili filmove, važno je da proverite između svega ostalog i da - telefon podržava Widevine DRM i nivo sertifikata koji ima.

Možda će vas zanimati

Akronim DRM (Digital Rights Management) u Widevine DRM oznaci odnosi se na skup servisa kojima se streaming provajderi služe kako bi zaštitili svoj sadržaj od kopiranja i neovlašćene distribucije, odnosno prikazivanja bez licence.

Streaming kompanije u okviru DRM-a koriste i Widevine standard zaštite, posebno na web-u i na Android uređajima, ali se još koriste i Fairplay na Apple i Safari uređajima, kao i PlayReady standard za Windows i mnoge set-top boksove.

Zbog ovakve situacije i činjenice da vaš uređaj podržava različite DRM standarde može da dođe do problema prilikom reprodukcije videa - da video ne radi uopšte ili da rezolucija bude mnogo niža od one koju sam hardver telefona podržava, pa je slika razvučena, mrljava i nije na nivou kvaliteta koji očekujete.

Zbog svega ovoga proverite svoje telefone, konsultujte uputstva ili se javite proizvođaču na mrežama i otkrijte koji DRM standard vaš telefon/tablet ili neki drugi mobilni uređaj podržava i to pre same kupovine.

Objasnićemo sve koji se danas koriste na najvećem broju aktivnih uređaja.

Widevine DRM

Standard zaštite digitalne svojine - Widevine DRM - često pravi probleme mnogim vlasnicima starijih, jeftinijih i telefona bez zvanične Google ili neke druge bezbednosne sertifikacije, jer ne omogućava gledanje sadržaja u visokoj rezoluciji, streaming-om preko interneta ili na neki drugi način. Koriste ga Netflix, HBO, Disney+, Prime Video, DirectTV, Hulu, ruski Start, ali i Sling i još neki servisi koji još uvek nisu zvanično dostupni u Srbiji i regionu.

Widevine DRM ima više nivoa - Widevine L1, Widevine L2 ili Widevine L3.

Widevine L3 je bazični tj. osnovni nivo sertifikacije, koji je baziran u potpunosti na softverskom DRM-u. Uz ovaj standard vaš uređaj neće biti u prilici da stream-uje sadržaj u rezoluciji većoj do 480p, a najčešće ne postoji ni Trusted Execution Environment (TEE) za DRM enkripciju.

TEE je zaštićeni deo procesora u čipsetu namenjen obavljanju kodiranih operacija.

Widevine L2 sadrži ili softversko video procesiranje ili odvojen hardver u okviru telefona ili nekog drugog mobilnog uređaja za obradu ovih operacija. Nažalost ni ovaj nivo sertifikacije ne omogućava bog zna koliko bolji video prikaz i mada se rezolucija penje na do 540p i dalje nisu podržani najkvalitetniji video zapisi.

Widevine L1 je takoreći top nivo sertifikata DRM zaštite i na uređajima sa ovim nivoom DRM-a kompletno video dekriptovanje i procesiranje obavlja se u okviru Trusted Execution Environment (TEE), odnosno hardveru namenjenom za to. Samim tim Widevine L1 uređaji sposobni su da reprodukuju video sadržaj u najkvalitetnijem izdanju i pri najvišoj podržanoj rezoluciji. Jasno vam je da su Widevine L1 uređaji samim tim i skuplji, jer zahtevaju poseban hardver i duži i kompleksniji proces proizvodnje, zbog čega ga ne podržavaju jeftiniji i uređaji koji nisu namenjeni posebno reprodukciji videa.

Šta sve može da pravi problem za Widevine DRM

Poznati su i slučajevi da vrhunski telefoni ne podržavaju isto takav nivo reprodukcije videa tj. streaming sadržaja, a razlog za to mogu biti različiti. Recimo, neki Huawei telefoni nakon prelaska na Huawei Mobile Services sistem u početku nisu imali mogućnost reprodukcije videa na nivou boljem od 540p, ali je to kasnije sređeno.

Takođe, problem mogu da naprave i Custom ROM instalacije na bilo kojem Android telefonu, jer se instalacijom nesertifikovanih ROM-ova može dogoditi da se i Widevine L nivo degradira tj. izgubi u potpunosti, pa je potrebno pažljivo se pripremiti za instalaciju Custom ROM-a i proučiti sve prednosti i mane.

Na kraju problem mogu da prave i bezbednosna ažuriranja i Android update na različitim telefonima. Oni koji ih ne dobijaju redovno mogu da ostanu izvan bezbednosnih standarda potrebnih za streaming videa preko omiljenih platformi za gledanje filmova i serija.

Kako otkriti Widevine DRM verziju

Osim što to neki od telefona prikažu i u svojim specifikacijama na pratećim brošurama ili u okviru Settings >System menija, sertifikaciju svog telefona na Widevine DRM možete da proverite i pomoću aplikacije.

Besplatna i jednostavna aplikacija za prikaz detaljnih opcija svakog Android telefona, uključujući Huawei Mobile Services telefone putem Gspace aplikacije, nalazi se u Google Play Store ponudi i zove se DevCheck. Instalirajte je i pređite u System karticu na čijem kraju se nalazi informacija o Widevine DRM sertifikaciji i ostale informacije u vezi sa tim.

Testirali smo Samsung Galaxy S22 Ultra i Huawei Mate 40 Pro DevCheck aplikacijom i oba telefona prikazuju isti Widevine nivo zaštite - L1 - ali i različitu verziju Google vendor verziju - S22 Ultra 16.1.0, a Mate 40Pro Android 10 i 15.0.0. S druge strane, isprobali smo i Huawei P50 Pocket i njegovi podaci su noviji - Android 11 i Google vendor verzija 16.0.0, tako da sve zavisi od toga koji telefon koristite i koju verziju softvera tj. OS-a on ima.

Moj telefon nema (odgovarajući) Widevine DRM

Nažalost, to vam je što vam je! Ako telefon nema Widevine DRM sertifikat koji vama odgovara ili ga nema uopšte ili ste ga degradirali instalacijom nekog softvera moraćete da se pomirite s time.

Ili, ako imate neko dobro rešenje - komentari su vaši!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA