Kako da vam telefon ne umre pri dodiru sa vodom - naučite da ga zaštitite! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da vam telefon ne umre pri dodiru sa vodom - naučite da ga zaštitite!

Susret telefona s vodom ne mora da bude koban, ali će biti, ako vaš telefon nema IP oznaku. Zato odmah proverite koja je oznaka i koliko je vaš telefon vodootporan da biste znali i da ga zaštitite!

 ASUS Zenfone 9 18.jpg Izvor: ASUS

Susret većine telefona s vodom može da bude koban, ako oni nemaju IP oznaku i nisu na neki način zaštićeni od prodora vode unutra.

Ako odmah proverite koju IP oznaku vaš telefon ima i da li je uopšte ima, onda ćete znati i kako da se ponašate što se zaštite tiče i kako da postupate sa svojim telefonom kako se on ne bi nasilno isključio i ostavio vas na cedilu - ovo je tekst upravo o tome!

Naravno, ni letnja žega nije dobra za telefon - time smo se bavili u posebnom tekstu, neka vas ne mrzi da ga pročitate, takođe!

Možda će vas zanimati

Proizvođači telefona koriste različite opisne izraze prilikom reklamiranja svojih proizvoda, ali između njih postoje konkretne razlike koje nisu uvek vidljive na prvi pogled niti su lako razumljive za većinu korisnika.

Kako bi se izbeglo proizvoljno tumačenje ovih izjava, Evropski komitet za elektrotehničku standardizaciju razvio je jedinstven sistem koji tačno otkriva koliko je neki telefon otporan na vodu i prašinu, i da li zaista jeste - u pitanju je IP oznaka.

Šta je IP oznaka telefona

IP oznaka predstavlja nivo zaštite uređaja protiv čvrstih i tečnih materija.

Najčešće ima dva broja, gde prvi broj predstavlja nivo zaštite od čvrstih materija kao što su prašina i pesak, dok drugi broj označava nivo zaštite od tečnosti.

Zaštita od čvrstih materija: Ovaj broj označava nivo zaštite od čvrstih materija i on se kreće od 1 do 6 (najviši nivo zaštite).

Zaštita od tečnosti: Drugi broj predstavlja nivo zaštite od tečnosti i kreće se od 0 do 9 (najviši nivo zaštite).

 Izdržljivi telefoni otporni IP rejting CAT Motorola Defy Izvor: Promo/Cat

Zašto je IP oznaka važna

Kada proizvođač telefona želi da dobije IP rejting/oznaku za svoj proizvod, on mora biti testiran od strane nezavisne i sertifikovane kompanije. Kompanija potom daje IP rejting proizvodu kako bi označila koliko dobro je zaštićen od čvrstih i tečnih materija.

Postojanje ove oznake daje mogućnost proizvođačima da navedu gore nabrojane tvrdnje sa potpunom sigurnošću da su one istinite, ali ujedno pružaju i kupcima jasno uverenje u vezi sa tim kakav telefon kupuju.

Pritom, vlasnici telefona jasno znaju koliko je njihov telefon zaštićen i mogu da ga koriste u skladu sa navedenom oznakom i ne izlažu tečnostima ako je nivo zaštite nizak ili da ne brinu o vodi ako je on visok.

Primera radi, postoje proizvođači telefona koji nude maksimalnu zaštitu svojih uređaja kao što je CAT ili neki drugi proizvođači specijalizovani u domenu proizvodnje čvrstih i zaštićenih telefona. Takođe, i telefoni svih ostalih proizvođača mogu da imaju IP oznaku bez obzira na to što se ne radi o posebno proizvedenim telefonima namenjenim upotrebi u lošim okruženjima, nego je važan stepen njihove primenjene zaštite.

Pogledajte tačno značenje svih IP rejting oznaka kako biste bili sigurni da kupujete telefon sa nivoom zaštite koji je vama potreban.

IP zaštita od čvrstih materija:

 • 0 Ne postoji nikakav nivo zaštite
 • 1 Zaštita od objekata većih od 50 milimetara kao što je dlan ruke, ali ne postoji zaštita od namernog kontakta sa delovima tela
 • 2 Zaštita od objekata većih od 12 milimetara, štiti od kontakta prstima i objekata slične veličine
 • 3 Zaštita od predmeta većih od 2,5 milimetara, alati i debeli kablovi su uključeni u ovaj nivo
 • 4 Predmeti veći od jednog milimetra, uključuje većinu žica i šrafova
 • 5 Zaštita od prašine, sve dok telefon nije izložen većoj količini prašine i
 • 6 Potpuna zaštita od prašine, koristi se vakuum koji štiti od prašine.

Ako telefon nema IP oznaku nemojte ga nositi blizu vode, a za one sa oznakom pratite savete koji stoje uz nju!

SmartLife

IP zaštita od tečnih materija:

 • 0 Ne postoji zaštita
 • 1 Voda koja kaplje na uređaj u trajanju od 10 minuta pod uglom do 90 stepeni
 • 2 Voda koja kaplje na uređaj nagnut pod uglom od 15 stepeni u trajanju od dva i po minuta
 • 3 Prskanje vodom pod uglom do 60 stepeni u trajanju od barem pet minuta
 • 4 Prskanje vodom iz bilo kog pravca u trajanju od 10 minuta
 • 5 Prskanje mlazom vode u trajanju od jednog minuta po kvadratnom metru / 12,5 litara vode u minutu sa razdaljine od tri metra i pritiskom 30 kPa (prečnik mlaznice od 6,3 milimetra)
 • 6 Prskanje jakim mlazom vode u trajanju od jednog minuta po kvadratnom metru / 100 litara vode u minutu sa razdaljine od tri metra i pritiskom od 100 kPa (prečnik mlaznice 12,5 milimetara)
 • 7 Potapanje u vodu do dubine od jednog metra u trajanju od 30 minuta
 • 8 Potapanje u vodu do dubine od jednog metra ili dublje - dubina i dužina trajanja potapanja navodi proizvođač i
 • 9 Zaštita od prskanja iz velike blizine pod visokim pritiskom i temperaturom.

Sada pogledajte specifikacije svog telefona i potražite IP broj. Uporedite brojeve iza IP oznake sa brojevima u ovim listama i znaćete tačno koliko i na šta je otporan vaš model telefona.

Garancija je najvažnija!

Ipak, pročitajte Uslove garancije, posebno ono sitnim slovima, jer neki proizvođači i pored IP oznake u servisu ne priznaju garanciju ukoliko je telefon oštećen vodom ili nekom drugom tečnošću.

Imate neko pitanje? Komentari su vaši!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mikica

Korisni saveti

Beogradska seljačina

Za koga su, odlični su.

darko

IP zastita je stv bitna, a50 2017 ima IP zastitu na prasinu, vodu i grebanje telefon je bukvalno neunistiv. dao sam ga mami uzeo sebi drugi njen ce da nadzivi sve moje buduce telefone a star je 5 godina vec

Najnovije

Uređaji

Testovi