Netflix odustao od zabrane deljenja lozinke, otkrivena cena nove, dodatne pretplate | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Netflix odustao od zabrane deljenja lozinke, otkrivena cena nove, dodatne pretplate

Autor Marko Čavić

Nakon višemesečnog perioda testiranja i ispitivanja Neftlix je odlučio da odustane od zabrane deljenja lozinke, ali će takvo korišćenje dodatno naplaćivati.

 TRC_11_Still_HighRes89c.jpg Izvor: Netflix

Situacija da se jedan Netflix nalog deli između dve ili tri osobe tj. porodice je sasvim uobičajena širom sveta i na taj način više ljudi za manje novca svakog meseca može da gleda sve što ovaj striming servisu nudi.

Ovo je dobra stvar za gledaoce, ali pogubna za Netflix, koji osim što gubi novac na ovaj način, gubi i broj gledalaca tj. korisnika, koji je u dramatičnom padu prvi put tokom decenije postojanja ove striming platforme.

Možda će vas zanimati

Nova funkcija koju Netflix uvodi nazvana je Dodaj dom ili Add an extra home podrazumeva da za svako drugo domaćinstvo sa kojim vlasnik deli nalog plaća naknadu od 2,99 dolara, što je daleko manje od cene pune pretplate, koja u Srbiji u ovom trenutku iznosi od 7,99 do 12,99 evra (verujemo da će doplata za svaku novu kuću tj. dom kod nas biti istog iznosa, samo u evrima).

Od 22. avgusta će Dodaj dom, takođe uključivati gledanje Netflix sadržaja na tabletu, laptopu ili telefonu dok ste na putu. Iz kompanije najavljuju da će uskoro uvesti i nove funkcije koje će korisnicima omogućiti da kontrolišu gde se njihov nalog koristi, kako bi u bilo kom trenutku mogli da uklone dodate domove.

Opcija Dodaj dom biće dostupna svima tek od 2023. godine do kada će biti u test fazi

Dodaje se da se nadoknada neće automatski dodavati i naplaćivati kada neko podeli svoj nalog sa drugim domaćinstvom, već će se od korisnika tražiti da dodaju domove sa kojima dele nalog i odobre dodatnu naknadu.

Jedan nalog će moći da doda samo određeni broj dodatnih domova, u zavisnosti od njegovog nivoa, i to osnovni nalozi će moći da dodaju jedan dodatni dom, standardni nalozi će dobiti dva, a premijum nalozi tri dodatna doma. Što se načina na koji će Netflix otkrivati dodatne domove tiče, iz kompanije poručuju da će koristiti informacije kao što su IP adresa, identitet uređaja i aktivnosti na nalogu.

Najava naplate deljenja naloga dolazi nakon kompletne premijere Stranger Things 4 serije, ali i emitovanja svih osam epizoda prve sezone nove serije Resident Evil, koja nije oduševila kritiku niti brojne gledaoce:

Nije isto što i Dodaj dodatnog člana

Nova funkcija se razlikuje od funkcije Dodaj dodatnog člana koju je Netflix pokrenuo u nekoliko zemalja u martu 2022. godine, a koja je omogućila korisnicima da dodaju takozvane podnaloge za najviše dve osobe sa kojima ne žive. Funkcija Dodaj dom je za sada ograničena na nekoliko zemalja - Argentinu, Dominikansku Republiku, Salvador, Gvatemalu i Honduras, ali će od 2023. godine biti aktivna za sve Netflix članove.

Promene se uvode ubrzo nakon što je Netflix objavio da je prvi put izgubio pretplatnike u prvom kvartalu 2022. godine. U junu su iz Netflix centrale najavili i to da razmatraju dodavanje jeftinije pretplatničke opcije, ali na kojoj će biti reklama, o čemu smo već nekoliko puta i pisali.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA