Ovo će vam ubrzati računar bez previše ulaganja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo će vam ubrzati računar bez previše ulaganja

Verovatno znate da SSD značajno ubrzava vaš računar, ali da li ste znali i da među njima postoje povelike razlike?

  Izvor: Promo / Kingston

Teško da se u poslednjih desetak godina za moderne računare dogodilo nešto toliko značajno kao što je masovni proboj SSD-a među “obične“ korisnike.

Kad sagledamo sve aspekte, zaista i nije teško razumeti zašto. Solid-state drive (SSD) donosi značajno brže performanse u odnosu na tradicionalne 7200 RPM hard diskove, koji se uglavnom koriste u desktop računarima, kao i u odnosu na još sporije 5400 RPM, koje ćete pronaći u laptopovima.

Ako vas iritira čekanje dok se vaš računar podiže ili gasi, verovatno već znate da će prelazak na SSD u potpunosti promeniti vašu percepciju korišćenja kompjutera i značajno unaprediti vaš celokupan način korišćenja računara. Ako ovo do sada niste i sami zaključili ili (sa)znali, pitajte o tome ljude koji su prešli prvi put na SSD i čućete da im je računar jednostavno - “poleteo“. Nije u pitanju samo podizanje sistema, ubrzanje se oseti gotovo u svim aspektima korišćenja.

A da li ste i pored toga znali da i među SSD-ovima postoje velike razlike? Ova tehnologija se, baš kao i sve druge, konstantno razvija i napreduje, a ono što u poslednje vreme pravi značajnu razliku su NVMe SSD-ovi. Oni se značajno razlikuju od SSD-ova, koji koriste SATA standard, a osim toga, tu je i novi M.2 standard za konekciju. Sve vas ovo može i pomalo zbuniti, pošto nisu svi M.2 diskovi automatski i NVMe.

O svemu ovome, sve važne informacije vam donosimo u nastavku, kako biste znali da izaberete pravi SSD za vas i učinite da i vaš računar “prodiše“.

Šta je to NVMe tehnologija i zašto je morate imati u vidu kada kupujete SSD

Da ponovimo još jednom ono što verovatno već znate. SSD-ovi su brzi! Toliko brzi da im limitirajući faktor nije njihov hardver, već SATA III konekcija koju su do sada tradicionalno koristili hard diskovi. Upravo ovde, na scenu stupa NVMe. U pitanju je standard, koji je uveden kako bi se omogućilo modernim SSD-ovima da im brzina čitanja i pisanja podataka ničim ne bude limitirana. On omogućuje da flash memorija radi direktno preko PCIe interfejsa, umesto preko SATA standarda, koji je postao ograničavajući faktor.

NVMe, takođe nije limitiran po pitanju konekcije sa vašom matičnom pločom pa njegovu primenu možemo naći u karticama, koje podržavaju oba M.2 ili PCIe standarda. Međutim, ne zaboravite još jednu važnu stvar - M.2 je standard, kojeg, takođe podržavaju i SATA diskovi, koji zapravo imaju identične specifikacije kao i 2.5” (inčni) SATA SSD-ovi. Prava razlika zato stiže kad koristite NVMe M.2, a evo i o čemu se tačno radi.

Koliko su oni zaista brži

Moderne matične ploče, koje koriste SATA III standard obično “udaraju u plafon“ na brzinama od oko 600MB/s, odnosno duplo manje, ako koristite stariji SATA II stndard. Preko ove konekcije, većina će davati rezultate od oko 530-500MB/s kada je pitanju čitanje i pisanje podataka. Tu sami SSD-ovi, kao što smo već spomenuli nisu ograničavajući faktor, pošto su oni tehnički sposobni i za veće brzine, zbog čeka je i uveden novi standard. NVMe diskovi mogu da ostvare znatno veće brzine, što ćete i videti u nastavku na primeru Kingstona KC1000.

Jedna stvar koju nije loše imati u vidu - stari 7200 RPM SATA diskovi dolaze do nekih 100 MB/s, a i manje u zavisnosti od toga koliko su fragmentirani. Dovoljan pokazatelj koliko je SSD danas neophodan u iole ozbiljnijoj računarskoj konfiguraciji.

Primer NVMe SSD-a i prednosti koje donosi

Kao odličan izbor za NVMe SSD pokazao se pomenuti Kingstonov KC1000, koga smo nedavno i imali priliku da testiramo. Radi se o uređaju uz koji dobijamo znatno brže podizanje sistema i učitavanja, zatim značajno povećanje sekvencijalnog čitanja i pisanja podataka, kao i veliku izdržljivost i energetsku efikasnost.

Ako tražite instant povećanje brzine vašeg celog sistema, ovaj tip SSD-a je prava stvar za vas. Zahtevno video editovanje, aplikacije koje se tiču tehnologija virtuelne i proširene realnosti, CAD softverski paket, prikazivanje video sadržaja uživo onlajn, analitika u realnom vremenu, pa čak i performanse u video igrama - sve to su samo su neki od scenarija, u kojima je NVMe SSD pogodniji izbor u odnosu na ostatak ponude na tržištu.

Model od 240 GB, koji nam je bio na testu, pokazao je odlične rezultate sekvencijalne brzine upisa i čitanja. Deklarisane brzine proizvođača za čitanje/upis podataka su 2700/900 MB/s, dok smo mi na našim testovima dobili čak i bolje rezultate, naročito za brzinu upisa. Ovakve performanse ga stavljaju znatno iznad konkurencije, u šta se najbolje možete uveriti u tabelama ispod, gde smo njegove brzine uporedili sa još dva Kingston modela, od kojih prvi koristi PCIe, a drugi SATA konekciju.

Ako vam je operativni sistem još uvek instaliran na starom 7200 RPM hard disku, jednostavno više nemate dovoljno dobar izgovor, investicija u SSD je nešto najbolje što možete priuštiti vašem iskustvu korišćenja računara.

Međutim, ako želite da odete korak dalje, NVMe SSD je podjednako esencijalan korak. Za ne preterano veću investiciju, dobijate značajno bolje performanse. Model od 240 GB koji je bio kod nas na testu, nudi odličan balans između cene, brzine i kapaciteta memorije.

Ako razmišljate o novom SSD-u, svakako u obzir uzmete Kingston KC1000, kao dobar izbor za dobitak svih prednosti koje dolaze sa novom generacijom NVMe SSD uređaja.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi