Kako da kupite polovan iPhone, a da vas ne prevare | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da kupite polovan iPhone, a da vas ne prevare

Autor Ilija Baošić

Kupovina polovnih telefona svakako je isplativija on novih, i ako vam ne smeta što je neko pre vas koristio telefon, možete mnogo da uštedite. Sa druge strane, možete i da budete žrtva prevare.

iPhone telefoni veoma dugo zadržavaju svoju vrednost na tržištu, pa su stoga i veoma popularni kao polovna roba. Međutim, pored telefona koji neko svojevoljno prodaje zbog toga što je kupio drugi, iPhone je često meta lopova, pa se neretko dešava da su polovni telefoni na oglasima sumnjivog porekla.

Kako da budete sigurni?

Voleli Apple ili ne, moramo priznati da ova kompanija zaista ulaže mnogo u bezbednost svojih uređaja, posebno svoje linije telefona. Neke od stvari kojima se Apple hvali obuhvataju Find My servis, koji vam omogućava da locirate svoj telefon, u slučaju da ga izgubite, ali i mogućnost da svoj telefon proglasite ukradenim i zaključate ga.

Zaključavanjem telefona onaj kod koga je ne može da mu pristupi bez podataka koji ima vlasnik, pa su tako mnogi iPhone telefoni neupotrebljivi za dalju prodaju. Kada vlasnik proglasi svoj telefon ukradenim, on se prema svom jedinstvenom identifikacionom broju (IMEI) obeležava ukradenim u GSMA registru uređaja, internacionalnoj bazi podataka u kojoj se nalaze informacije o ukradenim i izgubljenim telefonima.

Apple je nedavno doneo odluku da neće popravljati telefone koji su u GSMA bazi označeni kao izgubljeni ili ukradeni.

Apple Activation Lock znači da ne možete aktivirati iPhone i koristiti ga kao svoj ukoliko vam prethodni vlasnik ne da podatke o svom Apple ID nalogu, što se neće dogoditi ukoliko je iPhone ukraden. Prethodni vlasnik može i da prati lokaciju svog ukradenog telefona preko svog Apple ID naloga. Evo kako se to radi:

Kako da pratite svoj isključeni iPhone
Izvor: YouTube/Daniel About Tech

Kako proveriti

Kako biste bili sigurni da niko ne plače za polovnim iPhone telefonom koji planirate da kupite, postoji način da proverite koji je njegov status u GSMA bazi.

Prvo što treba da uradite je da tražite IMEI broj telefona koji želite da kupite. IMEI broj se nalazi na kutiji telefona, ali se, ukoliko imate pristup telefonu može pročitati i iz podešavanja uređaja. Ukoliko nemate pristup telefonu, tražite od prodavca da vam napravi video kako proverava IMEI broj, kako biste bili sigurni da vam ne šalje broj nekog drugog telefona.

Postoje tri mesta na kojima možete očitati IMEI za iPhone:

  1. Pored barkoda na originalnoj kutiji
  2. Ugraviran u slotu za SIM karticu
  3. U porešavanjima telefona

Najsigurniji način je da proverite IMEI u samom telefonu. Evo kako to da uradite u četiri jednostavna koraka:

  1. Otvorite podešavanja
  2. Skrolujte na dole dok ne dođete do opcije General
  3. U General, kliknite na prvu opciju – About
  4. Skroluje na dole dok ne dođete do stavke IMEI

Šta sad?

Kada ste saznali IMEI, postoji nekoliko sajtova na kojima možete proveriti da li je iPhone povezan sa iCloud nalogom ili je zaključan sa Activation Lock opcijom. Otvorite sajt IMEI Pro, upišite IMEI u veliko belo polje, štiklirajte opciju “I’m not a robot”, osim ako niste robot, onda nemojte. Pritisnite dugme “check” i trebali biste da dobijete informacije o svom telefonu sa Find My iPhone i iCloud statusom.

Ovde ćete dobiti razne informacije poput brenda, modela, aktivacionog statusa, tehničke podrške, trajanja garancije, AppleCare paketa i pokrivenosti, ali i da li je aktiviran Find my iPhone i koji je Blacklist status. Ove dve poslednje su opcije koje treba da gledate.

Find My iPhone i Blacklist status

Ukoliko je Find My iPhone uključen, znači da je vlasnik i dalje povezan sa telefonom, može da ga onesposobi sa udaljene lokacije, ali i da vam zakuca na vrata usred noći i da vas pita šta će njegov iPhone kod vas.

Sa druge strane Blacklist status treba da bude “CLEAN”. Ako nije, to znači da je telefon ukraden ili izgubljen i da vam je potreban Apple ID vlasnika da biste ga otključali, odnosno nemojte kupovati taj telefon.

Kupovina

Topla preporuka je da svoj novi iPhone kupujete uživo, a ne poštom, jer tako na licu mesta možete da proverite da li je sve u redu. Takođe, zamolite prodavca da podesite telefon pred njim, kako biste bili sigurni da nije zaključan u međuvremenu. Ukoliko jeste zaključan, dobićete poruku da upišete Apple ID pre nego što vam je omogućeno korišćenje telefona, ukoliko nije, rukujte se sa prodavcem i uživajte u svom “novom” iPhone telefonu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA