Rusi planiraju zabranu prodaje iPhone-a ako Apple ne ispuni jedan uslov | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi planiraju zabranu prodaje iPhone-a ako Apple ne ispuni jedan uslov

Autor Ilija Baošić

Ruski poslanici ugledali su se na novi zakon Evropske unije, koji je od kompanije Apple zahtevao mogućnost instalacije alternativnih prodavnica aplikacija.

Grupa poslanika predala je ruskoj Dumi predlog izmene zakona koji bi, ukoliko bude izglasan, zabranio prodaju iPhone uređaja na teritoriji Rusije.

Prema podnetom dokumentu, ideja je da se zabrani prodaja svih pametnih telefona na koje nije moguće instalirati RuStore, alternativnu prodavnicu aplikacija za rusko tržište.

Novi zakon bi služio za borbu protiv diskriminacije aplikacija ruskih programera u App Store-u, prodavnici aplikacija kompanije Apple, objavio je Anton Gorelkin, zamenik predsednika Komiteta za informacionu politiku Državne dume, na svom kanalu na svom Telegram kanalu.

Inicijativa predlaže izmene zakona o zaštiti potrošača i već je objavljena u elektronskoj bazi podataka parlamenta. Očekuje se da će zakon omogućiti dostupnost RuStore prodavnice na iOS-u, koju će ruski vlasnici Apple uređaja moći da koriste za preuzimanje lokalnih aplikacija.

 RuStore Izvor: RuStore

Prema Gorelkinu, novi zakon ne samo da će pojednostaviti objavljivanje aplikacija ruskih programera na App Store, već će i zaštititi ruske korisnike od rizika preuzimanja lažnih i prevarantskih aplikacija, koje su još uvek dostupne u korporativnoj prodavnici američke kompanije - uprkos deklarisanim merama bezbednosti.

Kako je poslanik napomenuo, 2022. godine u Evropskoj uniji je usvojena slična norma, koja je primorala Apple da obezbedi potrebnu funkcionalnost za iOS. U aprilu ove godine, instalacija alternativnih prodavnica je postala dostupna za sve na teritoriji Evropske unije.

 Instalacija aplikacija izvan App Store Izvor: YouTube / zollotech

Anton Gorelkin je izjavio da je, prema njegovim saznanjima, verzija RuStore-a za iOS već razvijena i da bi mogla da se pojavi na iOS platformi već narednog dana nakon stupanja zakona na snagu.

"Razumemo da će Apple-u biti potrebno određeno vreme za prilagođavanje, zbog čega planiramo da zakon stupi na snagu od 1. septembra 2025. godine", rekao je poslanik.

Međutim, ovaj zakon već ima jedan veliki problem. Apple je prestao sa zvaničnom prodajom svojih uređaja u Rusiji još 2022. godine. Sve što se sada prodaje u zemlji, uključujući u velikim trgovačkim lancima, uvezeno je putem paralelnog uvoza. To znači da su ti uređaji prvobitno bili namenjeni za druge države. Zbog toga je malo verovatno da će kompanija dodati funkciju za instaliranje ruske prodavnice aplikacija na svoje telefone.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Paja

A što Rusi kupuju taj neprijateljski mobilni što ne kupuju njihove ili Huawei ili jaominove modele, da izbace ove appleove.

Max

iphone se u rusiji ne prodaje od početka rata. Ugašen je i online store koji je do nedavno nudio iphone 13. Bukvalno kao zamrznuto u vremenu. Sada je ostao samo support sajt. Zabole Apple za Ruse. Rusi koji hoće iphone znaju kako da ga nabave.