Rusi više neće moći da se sakriju na internetu, stiže zabrana za VPN servise | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi više neće moći da se sakriju na internetu, stiže zabrana za VPN servise

Nova odluka posebno cilja VPN servise koji omogućavaju pristup stranicama koje su zabranjene u Rusiji, pogotovo onim u vlasništvu kompanije Meta.

 Rusija uvodi zabranu za VPN servise Izvor: Shutterstock

Rusija planira da blokira sve VPN servise iz Google Play i App Store prodavnica koji omogućavaju korisnicima da pristupe stranicama koje je Kremlj zabranio.

VPN, odnosno Virtual Private Network, je bezbednosni softver koji istovremeno vrši enkripciju podataka i lažiranje IP adrese kako bi korisnicima omogućio pristup geografski zaključanom sadržaju.

"Od 1. marta 2024, na snagu stupa naredba prema kojoj će Roskomnadzor blokirati VPN servise koji pružaju pristup sajtovima zabranjenim u Rusiji", rekao je senator Artem Šejkin za RIA Novosti.

Šejkin je naglasio da se ova odredba posebno odnosi na VPN servise koji omogućavaju pristup društvenim mrežama Facebook i Instagram, koje je Rusija proglasila ekstremističkim i zabranila. "Želeo bih da napomenem da je posebno važno građanima ograničiti pristup proizvodima kompanije Meta", dodaje senator.

Šejkin je za RIA Novosti ranije rekao da je šefu Roskomnadzora, Andreju Lipovu, apelovao da proveri usaglašenost VPN usluga sa ruskim zakonovodstvom, a ukoliko je potrebno, blokira ove servise na RuStore-u, alternativnoj prodavnici aplikacija za rusko tržište.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:25
"RUSIJA SE SKROZ PROMENILA, KRENULA JE U SAMOIZOLACIJU" Đukić o susretu Putina i Džong Una: U Moskvi podigli spomenik teroristi!
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sashko69

Dobro je što nema cenzure internet sadržaja za ruske građane...