Dokazi da vas vaše kamere špijuniraju i kako da ih sprečite (FOTO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dokazi da vas vaše kamere špijuniraju i kako da ih sprečite (FOTO)

Iako su svima na internetu “usta puna privatnosti“ - mnogi i dalje pokušavaju da pristupe vašim i našim podacima kad toga nismo ni svesni! Pogledajte još jednu našu priču o tome.

  Izvor: Promo/Kaspersky Lab

Nedavno je na MobIT mejl stigla poruka kako bi trebalo da se bavimo edukacijom čitalaca u vezi sa sajber i drugim internet pretnjama, a sve zbog ransomware napada, koji je jednom od naših čitalaca zaključao fajlove i tražio otkup u Bitcoin valuti za otključavanje istih.

Nije da nismo pisali o tome već nekoliko puta (OVDE, OVDE, OVDE i OVDE), ali slažemo se da je korisnicima potrebna dodatna edukacija u vezi sa sajber pretnjama, pa ćemo stoga opet pisati na jednu od vrlo aktuelnih tema, o kojima se možda dovoljno ne govori.

Možda će vas zanimati:

Domaći korisnici, ako pročitate komentare na naše dosadašnje vesti o sajber temama, i dalje žive u nekoj vrsti staklenog zvona, zbog čega misle i tvrde “ma, neće to mene“. A hoće i to baš njih - sajber napadači jedva čekaju da napadnu baš takve lakomislene korisnike, bez obzira na to što “oni ništa ne kriju i nemaju šta da im uzmu“.

I takvi korisnici su podložni napadima, jer mnogi od njih, bez obzira na to što nemaju nikakve posebno vredne podatke u smislu globalne ili čak lokalne važnosti, imaju svoje vlastite, lične podatke - snimke, fotografije, možda važne tekstualne datoteke ili uostalom bilo šta što je korisniku važno. Sve to, baš kao i “važni podaci“ nekih “važnijih ljudi“ može biti zaključano u samo jednom trenutku, nakon kojeg je korisnik “u prilici“ da zauvek izgubi sve svoje digitalno što ima na tom uređaju ili čak onlajn, ako je napadač prodro u neki od njegovih korišćenih servisa.

Baš zbog toga rešili smo da vas podsetimo ne samo u detalje o ransomware napadima, tokom kojih napadač sa interneta zaključava lične podatke korisnika na računaru i za otključavanje traži uplatu u Bitcoin ili čak zvaničnoj valuti, ali i da vam na još jedan način pokažemo da nas moderni servisi i alatke, koje svakodnevno koristimo, izlažu povredama privatnosti.

Ovog puta opet pričamo o kamerama i mogućnostima špijuniranja preko ugrađenih kamera na laptop računaru, odnosno priključene kamere putem USB veze na desktop računarima.

Kamere nas definitivno posmatraju! Mi toga nismo ni svesni, naravno...

U to smo se uverili i lično nakon instalacije novog antivirus softvera, koji ima zaštitu od samostalnog uključivanja kamere. Odmah nakon instalacije antivirusa otvorili smo sve aktuelne pregledače interneta i testirali ih. Chrome, novi Microsoft Edge i Vivaldi, svi zasnovani na Chromium platformi odmah po učitavanju prvog sajta tražili su da pristupe kameri i koriste je u pozadini samostalno.

Opera i Firefox pregledači interneta nisu tražili da pristupaju kameri, osim kad je to neophodno - kad se kroz neku aplikaciju koristi kamera za snimanje ili video čet i to samo dok traje potreba za snimanjem.

Antivirus, u našem slučaju Kaspersky Total Security, ponudio je opciju da odmah blokira pregledačima i sajtovima, kroz te pregledače, pristup kameri samostalno i u pozadini, što smo iskoristili. Stavili smo Edge, Chrome i Vivaldi na listu blokiranih i više po pokretanju tih pregledača oni nisu tražili pristup kameri, odnosno bio im je blokiran pristup.

Na ovaj način svakako se osećamo sigurnije, makar malo, znajući da postoji veo preko kamere između nas i navalentnih pregledača ili bilo kojih drugih aplikacija, koje pokušavaju u pozadini da tajno pristupe našoj kameri.

Svi oni saveti da prelepimo kameru ili nabavimo vratanca, koja se mogu dodati na kameru i tako je fizički sakriti, sad uopšte ne deluju niti banalno niti bespotrebno, jer je definitivno jasno da mnogi servisi i aplikacije, koje svakodnevno koristimo u pozadini pokušavaju da burgijaju po našoj privatnosti.

Pristup kameri blokadom kroz antivirus omogućava ukidanje istovremenog korišćenja mikrofona, snimanja zvuka, slanja slike, emitovanja slike ili svega toga zajedno i to je glavna prednost u odnosu na prelepljivanje kamere ili zaštitu vratancima, kojima se kamera prekriva. U poslednja dva slučaja aplikacije i treće strane mogli bi da pristupe zvučnoj komponenti kamere i dalje, iako je video zabranjen.

Dakle, nabavite za svaki slučaj već danas neki dobar besplatan ili čak antivirus, za čije korišćenje se plaća licenca, kako biste se zaštitili i od ransomware i od ostalih napada, koji uključuju i špijuniranje kamerom za treća lica ili aplikacije.

Ukoliko to ne želite prelepite kameru komadom lepljive trake ili kupite tanka vratanca, koja se montiraju preko kamere, kojima ćete sakriti objektiv dok je ne koristite.

Kad imamo antivirus ostaje nam da se nadamo da, ipak radi za to što se izdaje, zar ne?!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA