Hoće li restart na dugme ubiti računar | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoće li restart na dugme ubiti računar

Svi smo bili u toj situaciji - ekran se zamrzao i ništa osim restarta na dugme nije nam preostalo da oživimo kompjuter. Da li tako, zapravo, oštećujemo računar otkrivamo vam u nastavku…

  Izvor: MONDO/Marko Čavić

Nasilno restartovanje računara naziva se još i Cold Reboot ili Hard Reboot i objasnićemo vam koliko je opasno i zašto još uvek postoji na računarima. Ukoliko želite odmah da saznate ove odgovore - bacite se na poslednje pasuse, a ako želite da znate šta se dešava tokom ove situacije, kad nasilno ugasite računar, pratite tekst redom.

Prvo, trebalo bi da znate da postoji tzv. Soft Reboot, koji se još naziva i Warm Reboot i dva tipa koja smo već pomenuli. Soft, odnosno Warm, nastaje kad se računar ugasi, resetuje i podigne sam od sebe, bez gubitka napajanja električnom energijom. U slučaju kad pritisnete Menu - Restart vi, zapravo vršite svaki put Soft, odnosno Warm Reboot.

Greške koje skraćuju život vaših uređaja i gedžeta

Nakon stiska na Reset dugme operativni sistem šalje signal matičnoj ploči sa zahtevom za ponovnim podizanjem sistema i zatvara sve aktivne programe jedan po jedan. Matična ploča isključuje komponente povezane na nju, priprema sistem i otpočinje proces gašenja računara uobičajenim ciklusom.

Zanimljivo je da se Power tasteru koji ima svaki računar ne može dodeliti nijedna druga opcija, osim da uključuje računar, jer pritisak na Power taster aktivira signal koji se šalje operativnom sistemu kako bi on uopšte započeo proces uključivanja računara. Zanimljivo je i to da Power taster, kad se sistem zamrzne više nije u stanju da pošalje signal do operativnog sistema i tu nastaje problem.

Ne držite laptop uvek na punjaču!

Za razliku od opisanih procesa resetovanja Hard Reboot, poznat i kao Cold Reboot, nastaje kad zadržite Power taster zadržanim, nakon čega se sistemu oduzima kritična električna energija, uskladištena u komponentama i delovima matične ploče. Kad otpustite Power taster kritična količina električne energije, kako objašnjava portal MakeUseOf.com, vraća se u matičnu ploču, nakon čega ona dobija kontrolu nad komponentama nazad.

Ova opcija deo je svake PC konfiguracije i poznata je i kao mehaničko isključivanje.

Jesi li pokušao da resetuješ računar?!

Komično je koliko sitnih i većih problema može da reši jedna tako jednostavna stvar - resetovanje računara. Trik je ili, zapravo činjenica, da se komponente „osveže“ i počinju čiste, ispočetka. Ovo se naziva i Power Cycle.

I konačno, dolazimo do odgovora - može li ovo da ošteti računar. I da i ne, ali uglavnom ne. Recimo Soft Reboot gotovo zasigurno ne može da napravi problem, osim u dva slučaja:

- Ako restartujete računar namerno usred ažuriranja operativnog sistema i
- Ako imate virus koji je podešen da se aktivira kad sledeći put resetujete uređaj.

Sve ovo se primenjuje i na Hard Reboot način resetovanja računara.

Svi bi trebalo da kopiraju ovaj laptop!

Iako je Soft Reboot bezbedniji način resetovanja računara, slična je vrlo situacija i sa Hard Reboot sistemom. Naime, prilikom nasilnog resetovanja računara struja se povlači iz matične ploče pre nego što signal za gašenje uspe da bude isporučen do operativnog sistema, pa on ne stiže da zatvori programe ili aplikacije, očisti fajl sistem, snimi „log“ fajlove, izvrši podešavanja pre gašenja i slično. Iako ovo možda nije odgovoran način korišćenja računara, svakako nije rizičan.

Najgori scenario koji bi se mogao desiti jeste da isključite računar na dugme u trenutku dok se upisuju podaci na čvrsti disk, što bi značilo da će taj fajl najverovatnije biti oštećen kad sledeći put pokušate da ga otvorite. Ipak, kako se resetovanju  na dugme pribegava u trenucima kad je sistem zamrznut, uglavnom ne postoji aktivnost upisivanja podataka, što znači da je mogućnost da ta akcija bude prekinuta gotovo nepostojeća.

Ne plašite se resetovanja na dugme, jer u momentima kad želite da ga koristite drugo opciju verovatno ni nemate. Ono o čemu bi trebalo da vodite računa jeste peglanje napona i korišćenje uređaja koji će do računara dovoditi uvek istu struju, jer uređaji i podaci stradaju u najvećem broju slučajeva od električnog šoka i nestanka struje.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi