Kako da baterija telefona traje duže i radi bolje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da baterija telefona traje duže i radi bolje

MONDO vam daje nekoliko saveta kako da bateriju što duže održite u vrhunskoj energetskoj formi, ali i par saveta šta ne bi trebalo da radite.

 Izvor: Verbatim Press Images.

Prema poslednjim istraživanjima stručnjaka najbolji način za produžavanje radnog veka baterije mobilnog telefona jeste da se ona održava na oko 50 odsto napunjenosti, umesto da se stalno dopunjava do vrha ili prazni do kraja.

Ukoliko se telefon pregreva zbog toga što je stalno priključen na struju, a to se često dešava, baterija će vremenom gubiti svoju snagu. "U većini slučajeva, kretanje u ekstremima od potpune napunjenosti do potpunog pražnjenja neće doneti ništa dobro. Naprotiv, to je štetno ako se radi često. Najbolje je da se baterija potpuno prazni jednom mesečno", izjavio je tehnološki stručnjak Erik Limer za Daily Mail.

On je rekao da ostavljanje telefona sa punjačem u utičnici, nakon što je baterija potpuno napunjena, može da ošteti bateriju, pošto ona ne trpi visoke temperature.

Svi proizvođači telefona sada i tekstualnim ili čak slikovnim obaveštenjem savetuju svoje korisnike da telefon, nakon punjenja, otkače sa punjača, a punjač izvuku iz utičnice, kako bi se štedela energija.

Ako to ne učinite, oni će crpeti skoro istu količinu energije kao i tokom punjenja, kao i generisati svake godine 35-70 kg karbon dioksida koji se mogao izbeći. Budite energetski, ali i ekološki efikasni – generišite manje tehnološkog otpada i čuvajte struju.

Najbolja temperatura za rad baterije je oko 15 stepeni Celzijusovih, a ako je prosečna temperatura 25 stepeni, baterija će svake godine gubiti do 20 odsto svoje snage. To znači da bi na letovanju trebalo da sklanjate telefon od direktnih izvora sučeve svetlosti, da ih ostavljate na tamnim i hladnim mestima i da ih nikako ne ostavljate na ugrejanom pesku ili kamenju. Sem što šteti bateriji, toplota šteti i drugim osetljivim komponentama mobilnih i pametnih telefona.

Bežično punjenje je pravi hit, ali...

Induktivni, bežični punjači imaju nezgodnu osobinu da stvaraju mnogo suvišne toplote. To će vam brže oštetiti bateriju, navodi se u istraživanju koje je objavio britanski Daily Mail. Nezgoda je utoliko veća što telefoni danas, uglavnom dolaze sa ugrađenom baterijom, koju nije moguće menjati samostalno, nego samo u servisu. Primeri za to su iPhone, Sony Xperia Z, Nokia Lumia 920, Xperia SP i mnogi drugi popularni smartfoni.

Ne formirajte baterije!

Danas se uglavnom koriste Li-Ion (Litijum-Jonske) i Li-Po (Litijum-Polimerske) baterije, koje NEMAJU efekat pamćenja i nema potrebe da ih formirate! Domaći prodavci, nažalost, i dalje savetuju svoje kupce da formiraju baterije telefona, što je najobičnija zabluda. Punjenje u kontinuitetu od 12 sati, pa pražnjenje baterije do kraja i tako tri puta je, dakle - nepotrebno!

I stručnjaci su naglasili da savremene telefone nije potrebno puniti satima posle kupovine, pošto je novi tip baterija napravljen od unapređenih, sofisticiranih materijala, zbog čega one ne pate od tzv. memorijskog efekta.

Pređite na 2.5G, ukoliko vam 3G ne treba

Danas gotovo svi telefoni, bili oni obični ili smartfoni, dolaze sa 3G podrškom, ali u našoj zemlji 3G signal još uvek nije stabilan i postojan u svim delovima gradova ili zemlje. U područjima sa slabim signalom 3G mreže telefon prebacite u EDGE, odnosno 2.5G mod. Signal 3G omogućava brži prenos podataka, ali i troši više struje. Takođe, u 3G modu telefon mnogo više energije troši da "održi" signal, što se omogućava češćom komunikacijom sa baznim stanicama pa, ukoliko vam 3G mreža nije potrebna, isključite je. Ukoliko internetu pristupate tek povremeno i ne koristite mejl i druge usluge, koje moraju da se ažuriraju gotovo svakog trenutka, EDGE će biti sasvim dobar izbor.

Besplatne aplikacije su neprijatelji baterije

Informatički istraživači sa Univerziteta u Indijani, u Americi, na osnovu rezultata istraživanja razvili su program eProof za veoma preciznu kontrolu energije koju troše aplikacije u telefonima. Stručnjaci su potom, uz pomoć tog programa, tokom istraživanja uspeli da izmere energetsku potrošnju najpopularnijih aplikacija. Među najvećim potrošačima bile su, očekivano - igre i najpopularnije besplatne aplikacije, poput Shazama i sličnih.

Kako doakati potrošnji baterije kroz free applikacije? Ne možete da uradite baš puno, sem da kupite premijum verziju koja je bez njih, ali za početak, kada koristite aplikacije za koje utvrdite da imaju reklame u sebi, pre njihove upotrebe isključite prenos podataka na telefonu. Tada će aplikacija i dalje u pozadini pretraživati ono o čemu se vi interesujete tokom korišćenja telefona, ali neće imati vezu sa netom, pa makar na taj način možete da uštedite malo energije. Recimo, u igri Angry Birds više nećete videti padajuće reklame, smanjićete potrošnju energije, a dobićete i potpuni pregled polja tokom igranja.

Isključite usluge koje ne koristite!

Stalno uključen Bluetooth istošiće bateriju za oko deset odsto brže, umesto da je isključen. GPS će to isto uraditi za par procenata brže, ali rekorder po trošenju energije baterije su aplikacije. Da, jasno nam je da su one srce svakog današnjeg telefona, ali kao što bi trebalo da isključite Bluetooth kada ga ne koristite, tako bi trebalo da razmislite i o tome da li vam je osvežavanje vremenske prognoze na svakih par minuta zaista potrebno. Da li je naophodno da dobijate baš sve informacije sa Fejsa ili Twittera uvek kada se one dogode i da li aplikacije moraju da se ažuriraju samostalno, u pozadini, svaki put kada se pojavi nova verzija?

Skrin sejveri, takođe troše dosta energije, animirane pozadine isto. Isključite i maksimalno osvetljenje displeja, a kada znate da u toku dana nećete telefon koristiti punim intenzitetom, slobodno ga prebacite u štedljivi režim rada - em će vam produžiti dnevno trajanje baterije, em će dobro uticati i na njen radni vek.

Ako od telefona baš uvek i na svakom mestu zahtevate maksimum, onda nabavite prenosivi punjač. Ipak, i oni će skratiti radni vek batrije, a više o tome možete pročitati OVDE.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi