AUTOMATSKO UKLANJANJE SMARAČA SA FOTOGRAFIJA: Opcija se zove Magic Eraser i nalazi se u Google Photos | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AUTOMATSKO UKLANJANJE SMARAČA SA FOTOGRAFIJA: Opcija se zove Magic Eraser i nalazi se u Google Photos

Da li vam je poznata situacija kada imate savršen kadar, ali se neki ljudi konstantno šetaju u pozadini, pričaju telefonom ili prosto nemaju nameru da se pomere?

 Magic Eraser Izvor: SmartLife / Google Blog

Jedna od stvari kojoj je Google posvetio prilično vremena na svojoj konferenciji održanoj 19. oktobra je Magic Eraser opcija u Google Photos. Ona je zamišljena kao pomoć pri kreiranju savršene fotografije. S obzirom na to da su najbolja mesta za fotografisanje uglavnom i najpopularnija, velika je šansa da će vam neko slučajno ili namerno uleteti u kadar (tzv. “photobomb”). Deo tih stvari primetite odmah, a deo tek kada dođete kući.

Photoshop, dizajner ili Magic Eraser

Jedna od opcija je da korišćenjem Photoshop alata probate da uklonite nezvane goste, a druga je da unajmite nekoga ko zna šta radi da vam pomogne da to postignete. Nažalost, nisu svi drug Staljin i nemaju svi toliko sredstava da troše na doterivanje fotografija. Srećom, od juče postoji i treća opcija, koja se zove Magic Eraser.

 Staljin i nepoželjni vojnik
Staljin i nepoželjni vojnik
Izvor: SmartLife / YouTube / History / Printscreen

Radi na svim fotografijama

Ova opcija je dostupna u Google Photos i aktiviraće se automatski kada detektuje ljude u pozadini, ili je vi možete aktivirati ručno, obeležavanjem onoga što vam smeta na fotografijama. Da stvar bude bolja, tehnologija iza Magic Eraser opcije ne zahteva fotografije snimljene na poseban način, već je možete primeniti i na postojeće slike koje imate u biblioteci od pre nekoliko godina.

Možda će vas zanimati

Korišćenjem veštačke inteligencije i mašinskog učenja, Magic Eraser ne samo da može da uklanja ljude iz kadra, već i neželjene predmete, kao što su bandera, kablovi, saobraćajni znaci, bivše devojke i slično. Za najbolji rezultat Google predlaže da se elementi uklanjaju jedan po jedan, na primer prvo banderu, pa bivšu devojku, pa tek onda njeno kuče i deo njene najbolje drugarice koja je morala da ide sa vama na sastanak.

Nije potrebna velika preciznost

Magic Eraser u ručnom režimu zahteva da vi okvirno zaokružite deo koji želite da uklonite, a softver će uraditi ostatak. Dovoljno je da zaokružite predmet, bez mnogo preciznosti, a softver će preciznije odabrati sve konture. Nakon što odaberete ono što više ne žalite na slici, Magic Eraser uz pomoć mašinskog učenja predviđa kako bi izgledali pikseli iza onoga što želite da uklonite i tako popunjava novonastali prazan prostor.

Možda će vas zanimati

U okviru ovog alata već postoje korisne mogućnosti kao što su pametni predlozi za portrete, fotografije neba i slično, tako da ćete u nekim situacijama slike popraviti bukvalno za nekoliko sekundi.

Magic Eraser
Izvor: YouTube / Made by Google

Pixel 6 i Pixel 6 Pro su prvi

Za sada je Google ovu novu tehnologiju rezervisao samo za vlasnike svežih, novih Pixel 6 i Pixel 6 Pro telefona, koji će stići u ruke korisnika krajem oktobra. Jasno je da Google na ovaj način želi da promoviše svoj novi Tensor čipset, koji poseduje masivna unapređenja, posebno na polju veštačke inteligencije i mašinskog učenja. Sa druge strane, kako se radi o opciji koja je implementirana u Google Photos, velika je šansa da ćemo u skorijoj budućnosti Magic Eraser primetiti i na drugim telefonima.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA