IZBRIŠITE BIVŠU LJUBAV IZ VAŠEG DIGITALNOG ŽIVOTA: Neka bude kao da se nije ni desila | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZBRIŠITE BIVŠU LJUBAV IZ VAŠEG DIGITALNOG ŽIVOTA: Neka bude kao da se nije ni desila

Preuzmite kontrolu nad vašim digitalnim životom i uklonite bivšeg partnera iz istog!

  Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Ben White

Mnogi korisnici interneta nisu upoznati sa činjenicom da kada posećuju internet stranice ostavljaju svuda sa sobom digitalne tragove (otiske).

Nekada to mogu biti famozni kolačići koji prate vašu aktivnost i navike kako bi napravili personalizovan profil, a svemu tome doprinose društvene mreže, telefoni, računari i vaši nalozi na različitim servisima, to jest uslugama.

Možda će vas zanimati:

Iako se sve više potencira o privatnosti korisnika, veoma je teško da se "izbrišete sa interneta", ali to ne znači da ne možete smanjiti vaš otisak. Već smo vam pokazali kako da proverite šta telefoni znaju o vama, kako da sprečite Google da vas prisluškuje i kako da izbrišete šta Google zna o vama. Ukoliko malo pažljivije pogledate rubriku SAVETI, videćete i mnogo drugih trikova koji se tiču privatnosti korisnika. 

Raskid nikada nije lak, pogotovo kada je reč o osobi sa kojom ste proveli dosta dugo vremena. Nekada nije dovoljno da blokirate bivšu/bivšeg na društvenim mrežama, pošto imate više "digitalnih žica" koje vas povezuju, a koje morate da isečete. Neretko se dešava da parovi imaju i zajednički nalog na društvenim mrežama, sasvim je moguće da poznajete takve parove ili osobe.

Lozinke

Jednom kada dođe do kraja ljubavi, potrebno je da promenite lozinke, a velika je verovatnoća da vaša bivša polovina poseduje potrebne informacije za prijavljivanje. Verujemo da ne želite da bivši/a ima pristup vašem nalogu.

  • Da promenite svoju lozinku na Facebook nalogu potrebno je da preko aplikacije za pametne telefone posetite Settings & Privacy > Settings > Security & Login > Change password. Ukoliko koristite računar, onda pratite Settings & Privacy > Settings > Security & Login i kliknite na opciju Edit koja se nalazi pored Change password.
  • Da promenite svoju lozinku na Facebook Messenger kliknite na profilnu ikonicu, pa onda na Account Settings > Security and Login > Change password.
  • Da promenite lozinku na Gmail-u, potrebno je da otvorite svoj Google Account i da uđete u Security. Tu se nalazi opcija Password ispod Signing into Google. Potrebno je ponovo da se prijavite kako bi promenili šifru.
  • Jedna od najpopularnijih platformi za parove je Netflix. Da biste promenili lozinku potrebno je da se prijavite na vaš nalog preko računara i da uđete na vaš profil. Prođite mišem preko vaše ikonice i izaberite Account, pa potom nađite opcije Sign out of all devices kako bi svi uređaji koji su povezani na vaš nalog izgubili pristup istom. Ponovo je potrebno da se prijavite i da posetite Account kako bi promenili svoju šifru na Change password. Ako kojim slučajem vaša bivša ljubav poseduje poseban profil na vašem nalogu, idite na Manage Profiles i izaberite taj profil kako bi ga izbrisali sa Delete Profile.

Potrebno je da obratite pažnju na sve vaše online naloge. Usluge kao što su cloud servisi čuvaju lične podatke kao što su mejlovi, poruke, fotografije, kontakti, beleške i mnogo toga drugog, zbog čega je važno da se uverite da samo vi imate pristup istom. Ukoliko ste korisnik iCloud usluga potrebno je da promenite Apple ID šifru, a to ćete uraditi u Settings > [vaše ime] > Password & Security > Change Password.

Tajna pitanja

Pošto vas bivša ljubav verovatno dobro poznaje, razmislite o tome da promenite i "tajna pitanja" (Secret questions) koja se pojavljuju kada korisnik ne može da se prijavi ili kada je zaboravio lozinku, prenosi Komando. Ta pitanja dođu kao alternativni ulaz u vaš nalog, a poprilično su jednostavna (Gde ste rođeni, vaš prvi ljubimac, ime roditelja, itd...). Možda zvuči banalno, ali ne bi trebalo da potcenjujte slomljeno srce. 

Sećanja

Kao i svi parovi, verovatno ste postavljali fotografije, snimke ili vaša sećanja na društvenim mrežama. Nekada može biti bolno kada vas Facebook podseti na nešto što se dogodilo pre nekoliko godina.

  • Da biste uklonili opciju Memories na Facebook-u potrebno je da posetite stranicu facebook.com/memories i da izaberete Hide People koji se nalazi ispod podešavanja, a onda unesite ime osobe čija zajednička sećanja želite da izbrišete. Kada to uradite kliknite na opciju Save kako bi sačuvali promene.
  • Da sakrijete ljude sa Google Photos Memories potrebno je da otvorite aplikaciju Google Photos i da kliknete na vašu profilnu ikonicu. Potom uđite na Photo settings > Memories > Hide people & pets. Izaberite lica ljudi koje želite da sakrijete iz Memories. 

Zajedničke fotografije

Preostalo vam je da izbrišete zajedničke fotografije sa društvenih mreža, to je težak zadatak i verovatno ćete morati da brišete jednu po jednu objavu. Postoje i razne aplikacije i plugin-ovi za internet pregledače koje to rade umesto vas, ali pitanje je koliko su one verodostojne i šta traže zauzvrat od korisnika, te vam savetujemo da iste preskočite, bar dok ne detaljnije istražimo iste.

  • Da izbrišete vaš trag sa neke fotografije na Instagram-u na kojoj ste označeni, potrebno je da posetite profil i da izaberete prikaz koji pokazuje upravo takve slike. Kada budete ušli u bilo koju fotografiju, u gornjem desnom uglu se nalazi opcija Edit koja vam omogućava da izbrišete tag. Ta fotografija će nestati sa vašeg profila.
  • Da izbrišete vaš trag sa neke fotografije na Facebook-u, jednostavno posetite tagovane fotografije na kojima će se pojaviti jedna olovčica na koju treba da kliknete. Baš tu će izaći opcija da uklonite oznaku/tag.

Pogledajte i naše upustvo kako da izbrišete, sačuvate ili da arhivirate fotografije sa društvene mreže Instagram

Da li vam je ovo upustvo pomoglo?

Pročitajte i ovo:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA