KAKO NAPRAVITI PROFESIONALNE VIDEO SNIMKE TELEFONOM: Par saveta koji prave veliku razliku | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO NAPRAVITI PROFESIONALNE VIDEO SNIMKE TELEFONOM: Par saveta koji prave veliku razliku

Napredak tehnologije omogućava da u džepu nosimo male računare čija realna snaga u 90% slučajeva ne biva iskorišćena. Slično je i sa kamerom, jer nikada u istoriji nije bilo jednostavnije praviti odlične video snimke telefonom.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Napredak na polju kamera pametnih telefona nikada nije bio toliko evidentan kao poslednjih nekoliko godina, kada senzori u telefonima stoje rame uz rame sa onima na DSLR aparatima. Dodajte tome i odličnu automatiku, veštačku inteligenciju i softver, i vaše je samo da uperite gde treba i pritisnete Rec.

Ruku na srce, telefoni sa vrhunskim kamerama nisu baš jeftini, pa ne računajte na to da ćete sa telefonom od 200 i od 1200 evra praviti slične snimke, prosto, postoji razlika zbog koje su skupi telefoni – skupi, i ona se u najvećem broju slučajeva ogleda u kameri. Ukoliko imate neki od novijih modela sa boljom kamerom, sve je spremno da počnete da pravite profesionalne snimke, bilo da samo hoćete da obradujete nekoga koga niste dugo videli zbog pandemije, ili pravite snimak ručka za Instagram.

Napravite spisak

Kada imate viziju ili ideju video snimka u glavi, dobra ideja je da stavite na papir skicu kadra, i da pobrojite sve elemente koje ste imali u glavi. Na taj način vam se neće desiti da nešto propustite. Ukoliko planirate kompleksnije snimke koji prate neku priču i koji će se snimati iz više delova, onda je ovaj deo neophodan. Potrebno je razraditi priču, osmisliti svaki kadar i onda krenuti u snimanje. Kada pored sebe imate papir na kojem ste napisali šta treba da radite, šta se nalazi u kadru, koji kadar snimate i po kom redosledu, sve je mnogo jednostavnije.

Podesite telefon

Ne bi bilo loše da pre snimanja isprobate nekoliko različitih rezolucija i kako se telefon snalazi u njima. Većina telefona sada podržava 4K, pa i 8K, ali su uglavnom najbolji snimci u 4K rezoluciji pri 30 frejmova po sekundi. Takođe, treba voditi računa i o slobodnom prostoru na telefonu, jer 4K video snimci zauzimaju mnogo više prostora od 1080p, a vi ne želite da usred snimka telefon prestane da snima jer mu je nestalo prostora.

Ne računajte na to da ćete sa telefonom od 200 i od 1200 evra praviti snimke sličnog kvaliteta

Ukoliko koristite starije telefone, slobodno probajte i 720p kao rezoluciju, jer postoji šansa da će ona izgledati bolje i manje opterećivati telefon, a sigurno će zauzimati manje prostora.

Kratko i slatko

Najjednostavnije je staviti kameru na jedno mesto i uključiti snimanje, ali imajte na umu da niko ne želi da vas gleda kako 10 minuta ljuštite krompir. Tu na scenu dolazi onaj scenario sa skicama kadrova, tako da ne pravite nepotrebno duge snimke.

Možda će vas zanimati

Najbolje je ako uspete da pravite snimke u trajanju do 30 sekundi, kako biste kada ih spojite dobili dinamičan video. Dok ne krenete da ih spajate bićete iznenađeni koliko dugo je 30, pa i 15 sekundi i šta sve može da stane u jedan kadar od 15 sekundi. Vremenom ćete se truditi da pravite što kraće snimke, pa kada dođete na one od po desetak sekundi, videćete koliko ćete unaprediti finalni rezultat.

Primera radi, snimci čorbice koja se krčka od tri do pet sekundi su više nego dovoljni da malo obogatite video, pa se rudite da razmišljate i o tome.

Stativ je fantastičan alat

Ništa ne može da uništi video kao loša stabilizacija. Ako planirate brze snimke, a nemate skupi telefon, dobra ideja je da pazarite neki gimbal koji vam može neutralisati neželjene pokrete. Sa druge strane stativi su jeftina investicija, koja pravi ogromnu razliku na snimcima, posebno ako planirate ozbiljno da se bavite njima.

Ako imate sreću da posedujete telefon kao što je Xiaomi Mi 11 Ultra, Samsung S21 Ultra, Apple iPhone 12 Pro ili Mate 40 Pro možete proći bez stativa, jer je njihova stabilizacija fantastična, posebno na iPhone koji stabilizaciju ne vrši na nivou sočiva, nego stabilizuje direktno senzor sa 5000 mikropokreta u sekundi.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milena

Milena - Korisni saveti ;-)

Milena

Korisni saveti ;-)

Beogradska seljačina

Opruga je čudo. U stvarnom svetu su i “mutne” slike sa jaTelefona upotrebljivije nego 90% “oštrih” sa OS Hemoroida.