GOOGLE PHOTOS SE OD SADA PLAĆA: Šta raditi od 2. juna? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GOOGLE PHOTOS SE OD SADA PLAĆA: Šta raditi od 2. juna?

Ako je verovati Google, 80% korisnika neće stići do limita još dobrih deset godina, ali šta je sa nama što spadamo u ovih 20%?

  Izvor: Google/MONDO portal.

Lepo nas je Google navikao na neograničeno skladištenje fotografija na Google Drive pa na Google Photos. I dok smo mi tako ušuškani svoje slike redovno čuvali u cloudu, Google je odlučio da je pravo vreme da Google Photos prestane da bude besplatan i da sve te slike od sada moramo da plaćamo.

Ovo je izvedeno elegantno, prvo sa Drive pre nekog vremena, kada je Google objedinio zajednički prostor na svim servisima, što će od 1. juna uraditi i sa Google Photos.

Ako ne plaćate neki od premijum paketa imate 15 GB skladišta za sve Google servise

Možemo mi do sutra da se ljutimo na Google, ali treba imati na umu da Google plaća servere na kojima čuva sve ove naše slike, često i po dvadesetak sličnih koje nas je mrzelo da sortiramo i izbacimo one koje nisu lepo ispale.

I šta sad?

Prvo što treba da uradite pre nego što vas obuzme panika je da kliknete na ovaj link i proverite koliko imate slobodnog prostora. Photos and Videos su vaše slike i video snimci na Google Photos, dok su Drive i Gmail obejdinjeni. Google će vam čak i proceniti vreme koje vam je potrebno da popunite preostali prostor do besplatnih 15 GB.

 Prostor na Google servisima
Prostor na Google servisima
Izvor: SmartLife / Google Photos

Kada vidite koliko prostora imate možete obrisati mejlove sa velikim prilozima ili prosto stare mejlove koji vam nisu bitni. Ako u Gmail kliknete na strelicu u desnom uglu polja za pretragu otvoriće vam se meni sa filterima po kojem možete pretražiti mejlove prema kriterijumima koje definišete.

 Filtriranje mejlova na Gmail
Filtriranje mejlova na Gmail
Izvor: SmartLife / Gmail

Proberite mejlove

Google je takođe implementirao operatore u Gmail, preko kojih možete da pretražite mejlove. Na primer „older_than:1y“ će vam vratiti sve mejlove starije od godinu dana. Ako zamenite „1y“ sa nekim drugim vrednostima na primer „3y“ (3 godine) dobićete mejlove starije od navedenog broja godina.

Možda će vas zanimati

Tu je i „Before:YYYY/MM/DD“ kako biste videli sve mejlove starije od tačnog datuma, a možete i upisati „Larger:10M“ i dobiti sve mejlove veće od, u ovom slučaju 10 MB, a možete upisati i vrednost po želji, ako želite da precizirate. Ovi operatori se mogu kombinovati, pa na primer možete upisati „has:attachment larger:1M older_than:1y“ da biste dobili mejlove starije od godinu dana sa prilogom većem od 1 MB.

Kompresija i izvoz Google Photos

Google Photos vam dozvoljava da kompresujete slike bez značajnog uticaja na kvalitet, pa i tu možete uštedeti lepu količinu prostora.
Naravno, izvoz podataka je uvek opcija, ako želite da ih čuvate na drugom mestu, a oslobodite prostor na Google servisima u 4 jednostavna koraka:

1. Idite na Settings (zupčanik gore desno) na Google Photos u browseru, nađete deo „Export your data“, a onda kliknete na Backup dugme koje vas vodi do Google Takeout servisa.

2. Dobićete opciju da odaberete albume koje želite da izvezete, kao i servise sa kojima to želite da uradite.

3. Nakon toga je dovoljno da odaberete kako će vam stići link za preuzimanje arhive, da li arhivu želite da pravite redovno ili samo jednom, kao i tip arhive i da li ćete fajlove veće od određene veličine razbiti na manje.

4. Nakon toga odaberite „Create Export“ i pratite kako se arhiva sprema.

Pogledajte slike sa uputstvom korak po korak u galeriji. 

Alternative

Google je jedini cloud servis koji je nudio servis za skladištenje fotografija, sa neograničenim besplatnim paketom za kompresovane fotografije koji je odgovarao većini korisnika. 15 GB skladišta je i delje možda najbolja besplatna ponuda na tržištu. Alternative su sledeće:

Možda će vas zanimati

Google One (15 GB skladišta) takođe ima plaćene pakete od 100 GB, 200 GB i 2 TB sa cenama od 210, 310 i 1050 dinara mesečno, respektivno, što predstavlja najelegantniju varijantu, jer ne zahteva prebacivanje podataka, već samo nastavljate da koristite dobro poznati servis.

Dropbox (2 GB besplatno) je podjednako dobra alternativa kada je u pitanju jednostavnost i kvalitetne aplikacije za telefon. Ako vam treba više od 2 GB Dropbox nudi plaćene pakete sa 2 TB za 9,99 dolara mesečno za jednog ili 16,99 dolara za porodični paket.
iCloud (5 GB besplatno) je servis za iOS korisnike koji nudi 5 GB besplatno, pa u zavisnosti šta ste slagali da vam je zemlja prebivališta paketi se kreću od 1,19 dolara za 50 GB, 3,59 dolara za 200 GB i 11,99 dolara za 2 TB mesečno. Naravno, Srbije nema među ponuđenim zemljama.

Možda će vas zanimati

OneDrive (5 GB besplatno) nudi prostora kao i iCloud, a za 10.199 dinara godišnje možete kupiti porodični Office 365 paket za do šest osoba sa po 1 TB prostora na cloudu i celim Office paketom. Verzija za jednu osobu je 7.599 godišnje.

Flickr (1000 besplatnih fotografija) nudi servis za slike visoke rezolucije i besplatan je dok ne stignete do 1000 fotografija. Za cenu sličnu onoj za Office 365 za jednu osobu Flickr vam daje neograničen prostor za skladištenje fotografija, bez ograničenja po pitanju veličine i kvaliteta.

ImageShack (nema besplatni paket) nudi nešto jeftiniju alternativu Flickr servisu za 37,99 dolara godišnje sa neograničenim prostorom za slike.

Šta izabrati?

Ako zaista nemate fotografije visoke rezolucije Google Photos je i dalje savršeno rešenje za vas, sa 15 GB, što je najveća besplatna opcija. Dropbox u poređenju sa Google Photos nikako ne deluje isplativo za bekap slika, dok OneDrive dolazi sa Office 365 paketom, koji zaista daje mnogo za oko 900 dinara mesečno.

Ako se bavite fotografijom, nemate mnogo izbora sem Flickr i ImageShack, servisa koji su prilagođeni samo za slike.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Negotin

Ja vas nisam razumeo... Jel ja sada koji ima 10gb snimaka i slika na google slike, moram da skidam slike, inače se briše ili ne???

Sale

@Negotin Za sada se neće računati u tih 15gb, ali su najavili da od 2024 ili 2023 moraš ili da platiš ili će ti obrisati sve slike i snimke koje imaš.

Rus

Mrzim da ostavljam komentare ali imate Yandex Disk, unlimited slike u full rezoluciji, a za 200 dinara mesečno i video unlimited plus 100gb ovako prostora 😌