CALIBRI ODLAZI U PENZIJU: Microsoft menja podrazumevani Office font | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CALIBRI ODLAZI U PENZIJU: Microsoft menja podrazumevani Office font

Omiljeni font koji je skoro 15 godina bio prepoznatljiv znak Office paketa naredne godine će dobiti svoju zamenu, a Microsoft želi da i vi pomognete u izboru.

 Izvor: SmartLife / Unsplash / Fabio Santaniello Bruun

Iako vam Word nudi preko 700 raspoloživih fontova, skoro 15 godina je Calibri bio podrazumevani font za Office paket. Microsoft je odlučio da je konačno vreme za promenu i da će od naredne godine Office dobiti svoj novi defaultfont.

Microsoft je počeo sa sakupljenjempovratnih informacija za nove predložene sans-seriffontove. Predlozi obuhvataju nekoliko različitih stilova, uključujući tradicionalne, moderne, pa i zanimljivi Grandview font, inspirisan nemačkim znacima pored puta. 

 Fontovi koji menjaju Calibri
Fontovi koji menjaju Calibri
Izvor: SmartLife / Marko Nešović

Seaford je font koji deluje najsličniji serif fontovima, a dizajneri kažu da je inspiracija došla od izgleda starih stolica, sa idejom da se deo klasike udahne u fontove. Seaford je jedan od fontova koji je veoma prijatan za čitanje dugih dokumenata, i zbog toga ima velike šanse da postane novi Calibri,

Skeena ima interesantne varijacije u tankim i debelim delovima slova, sa veoma prepoznatljivim krivinama na nekim slovima kao što su S, A ili J.

Možda će vas zanimati

Bierstadt vuče korene iz švajcarske tipografije iz sredine 20 veka, sa veoma odsečnim završetkom slova, ali i sa suptilnim krivinama kojima se izbegava rigitdnost ovog tipa fontova. Dizajner fonta koristi sans serifosnovu (Helvetica je jedan od najpoznatijih fontova ove porodice) sa sličnostima sa Microsoft Arial fontom, praveći kombinaciju rigidnih i blagih, dopadljivih linija.

Tenorite je najtradicionalniji font od pet predloženih, i podseća na modernu verzijuTimes New Romanfonta od pre desetak godina, sa širokim slovima, akcentima i jasnom interpunkcijom. Možda će biti jedan od favorita zbog prepoznatljivosti fonta iz čijih korena vuče svoj dizajn.

Možda će vas zanimati

Grandview deluje kao najupečatljiviji od svih i svoju inspiraciju izvlači iz starih nemačkih železničkih i znakova pored puta. Kao i kod znakova, njegova najveća prednost je jasna čitljivost, sa finim podešavanjima tu i tamo kako bi bio dobar za čitanje dugih dokumenata.

Kao što možete videti, svi ovi fontovi su već dostupni u Office 365 paketu, pa ih mpožete odabrati i probati, a Microsoft će organizovati ankete i na osnovu povratnih informacija izabrati novi podrazumevani font.

Anketa

Koji novi font se vama najviše sviđa?

 • Nijedan, ne menjajte Calibri!

  38.46% (35)

 • Grandview

  26.37% (24)

 • Seaford

  14.29% (13)

 • Tenorite

  14.29% (13)

 • Bierstadt

  4.4% (4)

 • Skeena

  2.19% (2)

Koji novi font se vama najviše sviđa?

Rezultati

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA