MICROSOFT KUPIO KOMPANIJU KOJA JE NAPRAVILA APPLE SIRI: Više od 19,7 milijardi dolara za Nuance zbog eZdravlja i AI-ja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MICROSOFT KUPIO KOMPANIJU KOJA JE NAPRAVILA APPLE SIRI: Više od 19,7 milijardi dolara za Nuance zbog eZdravlja i AI-ja

Microsoft najavio drugu najveću po vrednosti akviziciju koja će dosad obaviti zbog zdravstvenih tehnologija pre svega.

  Izvor: SmartLife / Microsoft

Američka kompanija Microsoft najavila je i zvanično, posle nekoliko dana šuškanja o tome na internetu, kupovinu kompanije za veštačku inteligenciju i govornu tehnologiju Nuance Communication za oko 20 milijardi dolara

Microsoft je ovu odluku doneo podstaknut potražnjom za zdravstvenim uslugama na daljinu u vreme pandemije.

Možda će vas zanimati:

Dve kompanije ušle su u partnerstvo 2019. godine radi automatizacije administrativnog rada u medicinskom sektoru, a akvizicija objavljena 12. aprila dokazuje ambiciju Microsoft-a da se proširi na sektor koji beleži ubrzanu digitalnu transformaciju zbog pandemije koronavirusa.

Pružaoci zdravstvenih usluga pojačano ulažu u tehnologiju kako bi poboljšali produktivnost i digitalne zdravstvene usluge, ističe agencija Rojters.

Akvizicija će našu tehnologiju direktno uključiti u komunikaciju lekara i pacijenta, koja je ključna za sve usluge zdravstvene zaštite, a proširiće i našu vodeću ulogu u primeni veštačke inteligencije (AI) u preduzetništvu i u biometrijskoj bezbednosti“, rekao je izvršni direktor Microsoft-a Satja Nadela.

Nuance je poznat po pionirskoj govornoj tehnologiji i učestvovanju u Apple projektu virtuelnog asistenta Siri. Nakon promena poslovne strategije i prodaje manje profitabilnih delova poslovanja kompanija se koncentrisala isključivo na zdravstvo i poslovnu AI. Kompanija navodi da posluje sa 77 posto američkih bolnica, isporučujući usluge kliničkog prepoznavanja govora, medicinske transkripcije i medicinskog snimanja. Posluje u 28 zemalja, a fiskalnu 2020. godinu zaključila je s prihodima od 1,5 milijardi dolara. Dve trećine prihoda Nuance je ostvario u poslovanju sa sektorom zdravstvene usluge.

Nakon zaključenja transakcije Nuance će biti druga Microsoft-ova akvizicija po vrednosti, nakon LinkedIn-a za koji je 2016. godine izdvojio 26,2 milijarde dolara. Kada se uključi Nuance-ov neto dug, ukupna vrednost gotovinske transakcije procenjuje se na 19,7 milijardi dolara.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi