GOOGLE PHOTOS DOBIJAJU ZAŠTITU FOTOGRAFIJA ŠIFROM: I još nekoliko novina | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GOOGLE PHOTOS DOBIJAJU ZAŠTITU FOTOGRAFIJA ŠIFROM: I još nekoliko novina

Još jedna od stvari koje su predstavljene na ovogodišnjoj Google I/O konferenciji su nove funkcije koje će biti implementirane u Google Photos. Kad već krećete da ih plaćate od 1. juna, da vam bar ne bude mnogo žao.

  Izvor: SmartLife / Google

Google predstavnici su na I/O konferenciji izneli podatke da Google Photos trenutno čuva preko 4 triliona fotografija, i da većina njih nikada nije pregledana, pa Google uvodi nove opcije koje vam pomažu da maksimalno iskoristite fotografije koje biste inače preskočili.

Zaključani folder

Vaše Google fotografije su zaštićene vašim nalogom, ali ako neko sedne za računar za kojim ste ulogovani ili vam uzme telefon, velika je šansa da može da vidi neke fotografije koje vi ne želite da vidite: račune, sačuvane šifre za druge naloge, vaše slike pre i posle dijete i slično. Sa Locked folder opcijom, te slike koje ne želite da budu vidljive među svim vašim slikama možete skloniti u folder zaštićen lozinkom ili biometrijskom verifikacijom.

Locked folder dolazi prvo na Pixel telefone, a tokom godine i na druge Android telefone, sa opcijom da se slike sa kamere direktno čuvaju u ovaj zaštićeni folder.

Filmski prikaz

Opcija koju je Google implementirao u decembru pravi kvazi 3D fotografije od vaših slika prostim dodavanjem pokreta, poput onih koje često viđate na TV reklamama.

Možda će vas zanimati

Sada je ona proširena, pa vam dozvoljava da spojite nekoliko slika i napravite usporenu animiranu sliku.

Osim ovoga, Google će iskoristiti trenutke kada ste napravili dve ili više slika, i od njih napraviti animacije, kako ne biste bacali fotografije između onih koje vam se najviše sviđaju. Ovako gotove animacije su savršene za društvene mreže i deljenje sa prijateljima i rodbinom, u zavisnosti od toga šta je na njima.

Prepoznavanje sličnih elemenata

Google Photos se jako oslanja na AI za mnoge svoje funkcije, pa će nova opcija prepoznavanja šablona i sličnih elemenata omogućiti da grupišete fotografije prema nekoj zajedničkoj karakteristici, kojoj možda vi niste ni primetili. Veštačka inteligencija je veoma efikasna na ovom polju, pa Google planira da iskoristi nove mogućnosti i da vam kreira mini albume koje oni nazivaju Little Patterns. To mogu biti objekti kao vaš ranac, slično okruženje ili isto društvo.

 Prepoznavanje sličnih elemenata
Prepoznavanje sličnih elemenata
Izvor: SmartLife / Google

Obrišite slike svojih bivših ljubavi i drugih kojih ne želite da se sećate

Sa telefonom u džepu, biblioteke slika koje čuvamo su toliko narasle da među njima ima i dosta fotografija naših bivših ili prosto slika kojih ne želimo da se sećamo. Kada se ove fotografije pojave, dobićete opciju da ih uklonite. Na primer možete ukloniti ceo jedan vremenski period sa fotografija, ili fotografije sa određenom osobom, ili pojedinačne fotografije iz Memories priča, kao i cele Memories, ako vam se ne sviđaju.

Iako ove opcije nisu bile preko potrebne za većinu korisnika, verujemo da će dobar deo nas biti lepo obradovan sa novim opcijama kontrole nad milionima fotografija koje svako od nas čuva.

Ne zaboravite, od 1. juna se Google Photos naplaćuje

Ne zaboravite da od 1. juna počinje naplaćivanje prostora na Google servisima. Google nalozi će i dalje imate 15 GB na raspolaganju, ali će taj prostor biti deljen između Photos, Drive, Gmail i drugih Google servisa, dok ovo ograničenje neće važiti za vlasnike Pixel telefona. Napomenućemo i da će sve fotografije „visokog“ kvaliteta otpremljene pre 1. juna 2021. neće se računati u to ograničenje naloga.

Možda će vas zanimati

Najjeftiniji palet košta 210 dinara mesečno ili 2.100 dinara godišnje i obuhvata 100 GB skladišnog prostora. Sledeći plan je 200 GB za 310 dinara mesečno i najveći od 2 TB za 1050 dinara mesečno, odnosno 10.500 dinara godišnje. Naravno, Google ima i skuplje pakete, koji se pojavljuju kada se pretplatite na paket od 2 TB: to su opcije za 10, 20 ili 30 TB i cenama od 50, 100 i 150 dolara mesečno.

Sa 2100 dinara godišnje bićete sigurni da će vaše slike biti bekapovane i bezbedne, pa je velika šansa da će najveći broj korisnika odabrati upravo ovaj paket, kako bi se zadržala udobnost korišćenja Google Photos za bekap slika.

Koji je vaš plan nakon 1 juna?

Pročitajte i ovo:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA