Igrali smo NBA 2K18: Jokić, Teo, Bogdan, ali… | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Igrali smo NBA 2K18: Jokić, Teo, Bogdan, ali…

Srbi su u NBA 2K18 potpuno na mestu, ali se nadamo da će sledeće godine NBA Live konačno stasati u pravog konkurenta i naterati ljude iz 2K da malo više zagreju stolice, i zbog njih, i zbog nas!

  Izvor: Promo / NBA 2K18

Ne samo u video igrama, već u praktično svim aspektima života, čovek uvek teži da poboljša sebe i da bude bolji nego što je bio ranije. Nije ni čudo da ponekad željno čekamo prvi januar, jer ćemo u Novoj godini uraditi stvari, koje u staroj nismo i samim tim poboljšati našu ličnost u nekom aspektu. Možemo da pokušamo da smršamo, da krenemo u teretanu, promenimo posao, grad ili kontinent. Uglavnom se bar kod većine ljudi ti planovi vrlo brzo izjalove i opet nastavimo da čekamo januar sledeće godine ili eventualno prvi ponedeljak koji stiže...

Razlog za sve to je prilično jednostavan - bića smo koja uživaju u komforu, u tome da nam je lepo i udobno bar u tom trenutku, a gejmeri pogotovo znaju kako da se isključe iz stvarnog sveta i prebace fokus na nešto što ih manje opterećuje. Problem nastaje kada se i kompanija kao što je 2K Sports ušuška u svoj „lejzi beg“, računajući na to da će sledeće godine napraviti neku sjajnu novinu, da će se NBA 2K18 prodavati sam od sebe, igrajući na kartu svog renomea, koji je zaradio prethodnim izdanjima.

Igrali smo FIFA 18: Je li dobra, ocene, zamerke...

Takav plan bi možda i prošao (a jeste prolazio par godina unazad), ali oni su vremenom krckali svoj kredit, stečen kod igrača, da je ova godina i ovaj 2K18 naslov pravo mesto da se definitvno podvuče crta! Imamo i mi pravo na naše mini revolucije, zar ne?! Naravno, nedostatak prave i zdrave konkurencije svakako utiče na celu situaciju, tako da bez dobrog NBA Live nema ništa od nekog većeg napretka ni ove franšize o kojoj pričamo ili pišemo. Dok se FIFA i PES svake godine bore za svoje mesto pod suncem, 2K se previše opustio na svojim lovorikama, a s druge strane pokušao da izvuče koliko god može para od svojih vernih kupaca.

Ako pogledamo s grafičke strane, igra izgleda veoma slično prethodniku, koji izgleda slično kao njegov prethodnik, koji opet izgleda isto… shvatate poentu! Daleko od toga da je to samo po sebi negativna stavka i da ovaj naslov izgleda loše, naprotiv! U nekim trenucima NBA 2K18 izgleda kao NBA prenos uživo, ali s druge strane, kad se sklonite sa NBA terena i zagledate se malo bolje u komšiluk (u kome se dešava deo vaše karijere), videćete gomilu mrljavih i musavih tekstura, nesrećno „nalepljenih“ na zgrade i ulice, koje pokušavaju da vam dočaraju put ka superstaru NBA lige.

Sama priča o vašem igraču je opet centar svega, ali kao i prošlih godina, prepuna je scena, likova i dijaloga, koji su na nivou španske serije (u najboljem slučaju). Niko ne očekuje oskarovski vrednu priču, ali odigrali smo toliko igara do sada, da je jednostavno nemoguće ne primetiti da ovakva karakterizacija i glasovna gluma jedva dobacuje do nekog prosečnog nivoa, ako i toliko. Sve to u suštini i ne bi bio neki veliki problem, da sama igra ne forsira upravo ovaj mod do te mere, da ćete biti zasuti scenama, koje će vas često terati na „transfer blama“. Sad je prvi put dodata priča i u MyGM mod, ali njen kvalitet  i vaše odluke tokom nje, ostaju na nivou diskutabilnih. Ali eto, nek’ ostane pribeleženo kao novitet i pokušaj ubacivanja nečeg stvarno novog u igru.

Ako se zadržimo na nivou same košarke, bez uticaja „spoljnih“ faktora, NBA 2K18 je najbolji naslov do sada. Sama prezentacija igre je doterana do maksimuma (ne znamo šta bismo još u tom domenu želeli), što je doduše bio slučaj i svih ovih godina. Vidno je povećan broj animacija, koje igrači imaju u svom arsenalu, i po samom načinu kretanja možete zaključiti kojeg igrača trenutno vodite. Zanimljivo je da su Jokićeve asistencije stekle dovoljnu reputaciju, tako da ćete sa njim moći da izvedete sve one klasične pasove, koji će dovesti do lakih koševa.

Za sada Tea i Bogdana Amerikanci ne poznaju još dovoljno, ali ne sumnjamo da će i oni vrlo brzo dati svoj lični pečat ovom ili sledećem naslovu.

Neophodna raznovrsnost audio segmenta je konačno dobila jednu veoma lepu novinu. Pored standardnih komentatora vezanih za 2K franšizu, sad će prilikom samog meča igru komentarisati i gosti koji će pričati o nekim svojim doživljajima vezanim za NBA. Tako je i sam prenos dobio više na realističnosti i više se približio pravom prenosu jednog NBA meča.  Nećete više biti u prilici da slušate Vebera i Brent Barija kako ponavljaju jedne te iste situacije svaki treći meč, a uši će vam biti vrlo zahvalne na tome. Samim tim, nećete toliko brzo morati da tražite spas u komentatorima iz drugih zemalja, čisto da ne biste opet slušali istu priču stoti put.

NBA 2K18 All Time Teams Trailer (International)
Izvor: NBA 2K.

Međutim, iako je sama košarka odlična, toliko toga se dešava van parketa, da je nemoguće ne spomenuti jednog ogromnog slona u prostoriji punoj staklenih trofeja... I u prošlom izdanju smo napomenuli problem mikrotranskacija, ali ove godine je on dostigao nove visine. Praktično će skoro svaka vaša akcija zahtevati od vas kupovinu nečega što bi trebalo da je dostupno od samog starta. Naravno, za to se koristi virtuelna valuta, ali ona se dopunjava ili nabavlja veoma, VEOMAAA sporo, a cene u igri su ogromne. Bilo da želite novu tetovažu, frizuru, šut ili poboljšanje neke košarkaše veštine, budite spremni da odrešite vašu virtuelnu kesu. U samom startu to i nije toliki problem, međutim kako vreme odmiče, svaki dodatak ili veština će postajati sve skuplji do mere da ćete se stvarno zapitati „da li da ja platim ovo pravim parama“.

Količina potrebnog vremena i sveopšteg utiska grinda u samoj igri je nešto što je do sada uglavnom karakterisalo free to play naslove. Međutim, kad to počne da radi AAA izdavač u svojoj igri, koja već u startu košta 60 evra, postavlja se pitanje gde je granica?! U suštini, to što je 2K uradio sa ovim naslovom, u kome je čak i proba frizure sakrivena iza zida koji treba da otključate novcem, može se okarakterisati samo čistom pohlepom. Ta pohlepa je nastala iz činjenice da je NBA 2K najigranija NBA franšiza koja trenutno nema veliku konkurenciju, te da im se može čak i to.

Uraditi ovako nešto u naslovu, koji realno ne donosi ništa preterano novo, koji  je i dalje prepun bagova, koji svoje lice otkrivaju dužim igranjem igre, u kojoj je netcode i dalje na nivou na kojem smo ga ostavili prošle godine - može se izdavačima lako i obiti o glavu.

Nadamo se, iskreno, zarad nas samih i svih koji vole simulaciju košarke, da će tako i biti!

BA 2K18 The Art Behind 2K18 Video Blog [PEGI]
Izvor: NBA 2K18.

NBA 2K18 je dobra igra, lepa košarka koju je pravo zadovoljstvo igrati i solo, a i sa drugarima ispred TV-a, jer tada ionako mnogo stvari postaje nebitno osim količine zabave koju nudi - a realno ovaj naslov to stvarno daje. Onlajn je već druga priča, jer sveprisutni lag ume znatno da doprinese gigantskom nivou frustracije. Dodajte na to vašeg lika u igri, koji mora da potroši desetine i desetine sati da bi bio iole konkurentan pored ljudi, koji su platili pravim parama svoje digitalne košarkaške veštine, i onda ta ista frustracija poraste na dosta viši nivo…

Oceniti takvu igru je krajnje nezahvalan posao, jer je u pitanju naslov, koji može da ponudi dosta zabave za sledećih godinu dana. S druge strane, veliku većinu toga ste već odavno iskusili, sa razlikom da se sada sama baza igre zasniva na mikrotransakcijama.  Izvagati da li je to bitno ili ne je veoma subjektivan stav, ali jedno je sigurno - NBA 2K franšizi očajnički treba konkurencija. Nadamo se da će sledeće godine NBA Live konačno stasati u pravog konkurenta i naterati ljude iz 2K da malo više zagreju stolice, a malo manje gledaju na to koliko će novca igrači potrošiti na svoju virtuelnu trenerku.

Ako NBA 2K19 bude bolje - pare će doći same, prvi ćemo ih dati za fer ponude!

NBA 2K18 ZA:

- Veliki broj modova, sati i sati za igranje
- Sitne, ali dobrodošle promene u prezentaciji
- Veoma dobra i zabavna košarkaška simulacija.

NBA 2K18 PROTIV:

- Mikrotransakcije na nivou free to play mobilne igre
- I dalje neophodna poboljšanja u onlajn segmentu
- AI i vizuelni bagovi tokom utakmica.

Ocena igre, platforma i kupovina

Konačna ocena: 70 odsto od 100.
Autor teksta: Vladimir Pantelić, Play! Zine 108
Platforma: PlayStation 4
Igru ustupio: ComputerLand.

NBA 2K18 - Shaq Legend Edition Announcement
Izvor: NBA 2K.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi